Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ТЕЦ Сливен ще носи името на инж. Ангел Ангелов

Снимка: личен архив на семейството

В началото на месеца ни напусна инж. Ангел Ангелов, един от най-добрите специалисти в страната по енергетика. Част от житейския му и професионален път е свързана с мина "Черно море"  и Топлофикация Бургас. През последните години той ръководеше ТЕЦ Сливен. За да изразят уважението и почитта си към него, колегите му решиха, фирмата да носи неговото име, а в двора й да бъде поставен бюст-паметник на Ангел Ангелов.

Решението беше спонтанно, обясни настоящият директор инж. Павлин Костов. Ангел Ангелов почина след ковид, той беше много деен, до последно беше на работа и ние бяхме попарени от новината, допълни началникът.Тогава се появи и идеята за именуването, защото, ако не беше той, ТЕЦ Сливен отдавна щеше да е история, уточни Костов.Смятаме, че ценните хора, качествените хора трябва да бъдат почетени.

 Ангел Ангелов  застава начело на сливенското предприятие през  2008. Годината, в която фирмата е изправена пред финансов колапс, разказа инж.  Костов. Тя е нямала комплексно разрешително, с което да има право да продължи да работи:

Клиентите от над 15 хиляди бяха спаднали до 3 хиляди. Единствената перспектива пред предприятието беше да бъде затворено и нарязано за скрап. В рамките на една година г-н Ангелов успя да направи всички действия, които бяха необходими, за да получим комплексно разрешително. Той въведе вече доста известни в страната предели на цените на гражданите.Така успя да задържи Топлофикация Сливен ,а фирмата да си върне клиентите.

Ангел Ангелов бе изключително интелигентен, умен човек, каза още инж. Костов:

Той успяваше да постига мечтите си, мога да кажа, че неговата голяма мечта беше свързана с иновативните горива. С внедряването и въвеждането на нови системи и технологии, а идеята бе за един по-чист въздух. Той още преди 10 години имаше визия в каква посока трябва да вървят нашата топлофикация и въглищните дружества като цяло.

Признателност към инж. Ангел Ангелов изрази и кметът на Сливен Стефан Радев. Миналата седмица той връчи на семейството почетен плакет за приноса му към града и общността. 

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ САЙТ Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 14 хиляди са получили персонален код от НАП Бургас

Над 14 хиляди души през миналата година са поискали и получили своя персонален идентификационен код от бургаския клон на  Националната агенция за приходите. Чрез него те могат да се възползват от електронните й услуги,  каза говорителят на местния офис Христо Узунов  „ Все повече бургазлии предпочитат дистанционно да изпълняват своите..

публикувано на 16.01.22 в 16:52

Бурите отнесоха 1/3 от плажа в Крайморие

Бурното море през последните седмици е отнело 1/3 от площта на плажа в бургаския квартал Крайморие, алармира  концесионерът му Николай Димитров . Заради създалото се обществено напрежение в края на годината Димитров не изгради предпазни пясъчни диги. Следващата седмица той ще поиска среща с новия областен управител и..

публикувано на 15.01.22 в 15:20

Малките и средните предприятия ще получат безвъзмездна помощ в случай на пълно затваряне

Безвъзмездна финансова помощ в полза на малките и средните предприятия се предвижда, в случай, че се стигне до четвърти етап на пълно затваряне. Тя ще е в размер на 20% от средните нетни приходи на тези предприятия за 2021 г., като таванът на помощта ще е до 100 хил. лв, съобщават от Министeрството на икономиката. От ведомството поясняват, че всички..

публикувано на 15.01.22 в 10:40

Община Несебър предлага намаляване на такси, свързани с детските градини

Община Несебър предлага намаляване на такси, свързани с детските градини. За целта е изготвен проект за промяна на съответната Наредба.  Промените, които предлага местната администрация, са свързани с намаляване на таксите за хранене в задължителното предучилищно образование. Родителите на децата ще заплащат 50% от стойността на таксата през..

публикувано на 15.01.22 в 10:15
ТД на НАП в Бургас, архив

Персоналният идентификационен код се заявява дистанционно, припомнят от НАП

Клиентите на Националната агенция за приходите, които все още нямат персонален идентификационен код (ПИК), но желаят да го получат, могат да спестят значително време, а и средства, като спестят едно посещение до офис на НАП. При извънредна епидемична ситуация и наложени противоепидемични мерки, от приходното ведомство в Бургас съветват всеки,..

публикувано на 14.01.22 в 10:29

Екскурзоводите очакват помощи от държавата и Европа

Среща с представители на организации на екскурзоводи проведе новият министър на туризма Христо Проданов. На нея бяха  обсъдени различни   проблеми, които стоят неразрешени, откакто започна ковид пандемията. Един от тях е липсата на държавна помощ към работещите в сектора. Четирите милиона лева, които бяха обещани на екскурзоводите от бюджета..

публикувано на 13.01.22 в 17:36

Хотелиери и туроператори са за промяна при разпределението на държавната помощ към туристическия бранш

Дни след като бяха отпуснати 30 млн. лева за 2 220 фирми от туристическия бранш, хотелиери от "Златни пясъци" изразиха недоволството си от начина, по който са разпределени парите. Според министерството на туризма безвъзмездните средства се предоставят еднократно и се дават на пропорционален принцип спрямо броя на подадените и допуснати до разглеждане..

публикувано на 13.01.22 в 08:30
Подкасти от БНР