Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Община Бургас ще си сътрудничи с корейския град Улсан

Община Бургас подписа Споразумение за побратимяване с град Улсан, Южна Корея. Двата града предвиждат сътрудничество в областта на икономиката, индустрията, образованието и културата. Срещата започна с минута мълчание в памет на загиналите при катастрофата на Автомагистрала „Струма“.

Улсан и Бургас имат много общо по между си – те са индустриални и пристанищни градове. Те са двигател за развитие. Това посочи кметът на корейския град Сонг Чул Хо.  „Сега Улсан подготвя бъдещи проекти в областта на екоенергетиката. Бургас е силен в сектора на логистиката и дистрибуцията. Също така в Бургас се осъществяват проекти за модернизация в области като транспорт, инфраструктура и пречистване на водата. Надявам се да общуваме и да се срещаме по повод на обмен и сътрудничество в различни сфери като икономика, индустрия, култура, изкуство и образование“, допълни той.

След първото ни посещение в Улсан през 2017 г. възникна идеята в бургаските училища да се изучава корейски език. Сега това се случва в 13 паралелки и се надявам те да се увеличат, обясни кметът на Бургас Димитър Николов. „С решение на Общинския съвет в Бургас има редица решения и документи, облекчаващи международни инвеститори на територията на община Бургас. По отношение на нашите приятелски градове, тези преференции са най-високи. Ние ще имаме възможност да обсъдим и с бургаския бизнес възможности за партньорство. Не само в бизнеса, но и в образованието и културата. По темата образование ще искаме подкрепа по отношение на новите специалности в новата гимназия по компютърно програмиране и изкуствен интелект“, допълни кметът.

Това събитие е чудесен завършек на работата, която следва нашето правителство в двата служебни мандата – интензивно сближаване с Корея, посочи зам.-министъра на външните работи Зарица Динкова. „Целта е задълбочаване на нашите отношения в областта на икономиката, на образованието, на културния обмен. За централната власт, чиято основна задача е да даде общата рамка, да осигури по-добър бизнес климат и по-добри възможности за реализация на икономическите отношения, не би следвало да има нищо по-добро и нищо по-успешно от това нещата да се случват от долу нагоре“, допълни тя. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник на осолената риба в Созопол

За първи път в Созопол ще се проведе днес празник на осолената риба. Зад инициативата стоят местния Ротари клуб и общината. Празникът е уникален за страната и ще се проведе на площад "Кулата" в морския град. Христо Михайловски от Ротари е един от инициаторите. "Нашето намерение е всъщност по един такъм забавен начин, да покажем местния начин на..

публикувано на 05.12.21 в 08:34
Христо Стоянов, председател на местната структура на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите

Малко заведения ще работят в новогодишната нощ в Сливен

В новогодишната нощ в Сливен ще работят много малко заведения, заради постоянно увеличаващите се цени на храните и електроенергията, съобщи Христо Стоянов, председател на местната структура на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите. От 46 членуващи в местната асоциация едва осем са обявили, че ще работят в празничната нощ.  Стоянов каза..

публикувано на 01.12.21 в 15:32

Нов европейски Ренесанс - идеи и предложения

Как ще се развива в следващите години мащабният проект за Обединена  Европа, е ключов въпрос за гражданите на Общността. Политиците вече наложиха  понятието нов Ренесанс, който предопределя набор от ново съдържание и реализация на конкретни идеи. Пътят към формирането на част от предложенията  е Конференцията за бъдещето на Европа. Поредицата от..

публикувано на 01.12.21 в 11:59

Общинският съвет на Болярово заседава днес

Мерките за повишаване готовността на действие при усложнена зимна обстановка са сред темите, които администрацията на община Болярово ще докладва пред общинските съветници на заседанието им днес.  Тази година Районна пътна служба – Елхово е вложила в община Болярово над 50 хиляди лева за подравняване на банкети и окосяване на тревата около тях,..

публикувано на 29.11.21 в 08:25

Яхт клуб Порт Бургас навърши 45 години

Подходяща инфраструктурата за подход на яхтите в морето,  голям плац за съхранение на яхти,  удобен достъп за  достигане-това са част от възможностите за ветроходството в Бургас. Мисията на навършилия 45 години яхт клуб Порт Бургас е да  създаде едно общество от хора, свързани с морето. Голяма част от децата, които преминават през клуба, продължават в..

публикувано на 28.11.21 в 10:38

Даниела Божинова: Смятам, че ще има правителство

 16 секторни политики бяха обсъдени през последните дни от представители на  „Продължаваме промяната“. Ще се обсъждат темите „Финанси“ и „Международни отношения“.Преговорите са за съставяне на  правителство, днес са последните обсъждания. Следващата седмица трябва да се   подпише коалиционно споразумение. В част от преговорите в  сектор "Туризъм"..

публикувано на 27.11.21 в 13:15

Около 70% от пътищата в община Болярово са в добро състояние

В община Болярово е сформирана комисия и е извършен обход за обследване на безопасността  по четвъртокласната пътна мрежа и улиците в общината. Това каза за БНР Бургас кметът Христо Христов: "С активното участие на полицейски инспектор Арабаджиев от РУ Елхово извършиха обход. Бе обследвано състоянието на нашите улици по отношение на пътната..

публикувано на 27.11.21 в 11:00
Подкасти от БНР