Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Не се знае кога и как ще се върнат в училище учениците от 5-ти до 12-ти клас в бургаска област

Преди дни Министерството на образованието и науката съобщи, че ще предостави 12,8 млн. лв. от своя бюджет на Министерството на здравеопазването  за закупуване на тестове за ученици. За да осигури тези средства, МОН отлага за следващата година някои ремонтни и инвестиционни дейности в училищата, детските градини и центровете за специална образователна подкрепа и за подкрепа на личностното развитие. Тези и предходния транш от средства трябва да  стигнат за изследване на учениците от I до XII клас  до края на 2021 г. 

Към 22 -ри ноември повече от 62% от учениците от I до IV клас вече учат в клас след тестване за COVID-19 два пъти в седмицата.Това показва обобщената информация на регионалните управления на образованието за присъственото обучение на малките ученици през седмицата от 15 до 19 ноември включително, цитирана от образователното министерство.

Общо 63 ученици са дали положителен резултат за COVID-19 от 10 ноември до края на миналата седмица. Осигурени са тестове за малките ученици до края на тази седмица.

 Все още няма конкретна дата, на която  тестовете за учениците след 4 -ти клас ще  бъдат доставени и ще  започне връщането в класните стаи, обясни Константин Янков, председател на Синдиката на българските учители в Бургас:

Аз лично мисля, че това нещо ще стане следващата седмица, тестовете ще бъдат доставени до всяко едно българско училище. Оттам вече в зависимост от желаещите родители те ще бъдат въведени поетапно или изцяло за всички ученици в горен курс.Обяснението, което чуваме от министъра на образованието е, че проблемът не са парите, а липсата на съответните тестове. Няма как да не споменем, че знаейки за една такава евентуална възможност, за това нещо трябваше да бъде помислено много преди началото на учебната година и такива тестове да бъдат закупени.
За мен това са необосновани разходи, за да видим една очевадност, че училищата не са такъв развъдник на заразата. Това показа тестването на малките ученици, поясни Янков.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

Решихме да проверим как е организиран учебният процес в две по-различни училища - Спортното " Юрий Гагарин" и Вечерната гимназия"Захари Стоянов" и очакванията на директорите за връщането на учениците в клас.
Всички ученици в бургаското спортно училище учат дистанционно, но тренират в залите  според  противоепидемичните мерки, заяви директорът му  Янчо Стойчев.Според него бюджетите на училищата са натоварени заради завишените цени на тока и те по никакъв начин няма да могат да си позволят повече разходи, ако се стигне дотам учебните заведения да ги купуват:
При нас сметката за ток  за сградата на училището за октомври тази година сравнена с  октомври миналата година е близо четири пъти по-голяма.На базата на договорите, които подписваме с клубовете, те осигуряват тренировъчната база, имаме и благоразположението на община Бургас, които помагат и общинските обекти се ползват безплатно от учениците на Спортното училище.  

 ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

Неясна е ситуацията във бургаската вечерна гимназия. Там се обучават над 400 души, от които 310 във вечерна форма, а другите на самостоятелна. Това са хора над 16 години, в активна възраст, които работят. Някои от тях имат зелени сертификати, не се знае дали те трябва да бъдат тествани, обясни директорът на училище "Захари Стоянов" Галина Златанова. В момента всички  учат дистанционно. Много от тях са доволни, защото след работа по-лесно организират часовете от вкъщи, а някои са и в чужбина, поясни тя и уточни, че се стремят училищната среда да бъде безопасна:

Почти всички колеги са ваксинирани, друга част са изкарали ковид. Трима души в момента предприемат стъпки да се ваксинират.След като приемаме такива мерки за колегите, би трябвало и учениците да бъдат тествани.Но това са големи хора. Колегите са започнали проучване по класовете, за да видят до каква степен учениците ни имат зелени сертификати. Едва ли ще бъдат повече от 50 процента.

 ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Бургас и НБУ подписаха меморандум за сътрудничество

Меморандум за сътрудничество и партньорство подписаха НБУ и Община Бургас. Кметът Димитър Николов сключи споразумението с проф. д-р Веселин Методиев, председател на настоятелството на висшето училище. На срещата присъстваха проф. д-р инж. арх. Пеньо Столаров, програмен директор департамент „Архитектура“, както и главният архитект на Община Бургас..

публикувано на 05.12.21 в 01:38
Николай Денков

Министър Денков: Всеки ден могат да се подават декларации за връщане в клас

Училищата, които не могат да организират връщане към присъствено обучение от понеделник, могат да направят това от вторник, обяви пред БНТ министърът на образованието Николай Денков. „От днес вече имаме тестове, имаме правила, които при наличните тестове, позволяват от понеделник всички ученици да бъдат в клас. Ако в някои училища не успеят да се..

публикувано на 04.12.21 в 16:03

Как учениците могат да влязат отново в клас от 6 декември

Присъственото обучение във всички училища в страната може да бъде възстановено изцяло на 6 декември. Условието е във всички общини със заболеваемост над 250 на 100 000 души учениците да бъдат изследвани безплатно с щадящи тестове за COVID-19 веднъж седмично, а учителите – два пъти седмично. Учениците ще се тестват в училище в началото на първия..

публикувано на 04.12.21 в 07:07
Архив

Учениците се връщат в клас при тестване веднъж седмично

Ротационното обучение отпада и всички ученици от 1-ви до 12-и клас ще се върнат в училище от понеделник. Здравните власти обявиха, че децата ще бъдат изследвани веднъж седмично с наличните тестове. В Бургас, заради празника на града - Никулден, учениците се връщат в клас във вторник.  И днес големите ученици в Бургас,..

публикувано на 03.12.21 в 09:50

Големите ученици в Бургас се върнаха в клас, без тестове

Големите ученици от Бургас, Камено, Карнобат, Поморие и Средец от днес учат на ротационен принцип. Тестове за тях не се правят, показа наша проверка. Около 95% от шестокласниците в основно училище „Георги Бенковски“ днес отново са в класните стаи. Директорът Петко Георгиев пояснява: „Спазваме насоките и мерките, разписани от..

публикувано на 02.12.21 в 13:29

В пет общини учениците преминават на ротационен принцип

Съгласно заповед на министъра на образованието и науката, паралелките в училищата на територията на общините Бургас, Камено, Карнобат, Поморие и Средец преминават на ротационен принцип за периода 02.12.2021 г. - 10.12.2021 г., съобщи РУО Бургас.  Според данните на РЗИ Бургас  за периода 15.11.2021 г. – 28.11. 2021 г.,  за  общините Созопол и..

публикувано на 02.12.21 в 09:27
Архив

Учениците от 5 до 12 клас могат да учат присъствено от днес

От днес извънкласните занимания на учениците в дуална форма на обучение, явяването на изпити и консултациите в рамките на учебния процес, ще се провеждат в условия на безопасна среда. Това ще става или с щадящ тест или с наличието на зелен сертификат. Нови мерки са в сила и по отношение на граничния контрол. Ето какво още предвижда наредбата на..

публикувано на 01.12.21 в 08:48
Подкасти от БНР