Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не се знае кога и как ще се върнат в училище учениците от 5-ти до 12-ти клас в бургаска област

Преди дни Министерството на образованието и науката съобщи, че ще предостави 12,8 млн. лв. от своя бюджет на Министерството на здравеопазването  за закупуване на тестове за ученици. За да осигури тези средства, МОН отлага за следващата година някои ремонтни и инвестиционни дейности в училищата, детските градини и центровете за специална образователна подкрепа и за подкрепа на личностното развитие. Тези и предходния транш от средства трябва да  стигнат за изследване на учениците от I до XII клас  до края на 2021 г. 

Към 22 -ри ноември повече от 62% от учениците от I до IV клас вече учат в клас след тестване за COVID-19 два пъти в седмицата.Това показва обобщената информация на регионалните управления на образованието за присъственото обучение на малките ученици през седмицата от 15 до 19 ноември включително, цитирана от образователното министерство.

Общо 63 ученици са дали положителен резултат за COVID-19 от 10 ноември до края на миналата седмица. Осигурени са тестове за малките ученици до края на тази седмица.

 Все още няма конкретна дата, на която  тестовете за учениците след 4 -ти клас ще  бъдат доставени и ще  започне връщането в класните стаи, обясни Константин Янков, председател на Синдиката на българските учители в Бургас:

Аз лично мисля, че това нещо ще стане следващата седмица, тестовете ще бъдат доставени до всяко едно българско училище. Оттам вече в зависимост от желаещите родители те ще бъдат въведени поетапно или изцяло за всички ученици в горен курс.Обяснението, което чуваме от министъра на образованието е, че проблемът не са парите, а липсата на съответните тестове. Няма как да не споменем, че знаейки за една такава евентуална възможност, за това нещо трябваше да бъде помислено много преди началото на учебната година и такива тестове да бъдат закупени.
За мен това са необосновани разходи, за да видим една очевадност, че училищата не са такъв развъдник на заразата. Това показа тестването на малките ученици, поясни Янков.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

Решихме да проверим как е организиран учебният процес в две по-различни училища - Спортното " Юрий Гагарин" и Вечерната гимназия"Захари Стоянов" и очакванията на директорите за връщането на учениците в клас.
Всички ученици в бургаското спортно училище учат дистанционно, но тренират в залите  според  противоепидемичните мерки, заяви директорът му  Янчо Стойчев.Според него бюджетите на училищата са натоварени заради завишените цени на тока и те по никакъв начин няма да могат да си позволят повече разходи, ако се стигне дотам учебните заведения да ги купуват:
При нас сметката за ток  за сградата на училището за октомври тази година сравнена с  октомври миналата година е близо четири пъти по-голяма.На базата на договорите, които подписваме с клубовете, те осигуряват тренировъчната база, имаме и благоразположението на община Бургас, които помагат и общинските обекти се ползват безплатно от учениците на Спортното училище.  

 ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

Неясна е ситуацията във бургаската вечерна гимназия. Там се обучават над 400 души, от които 310 във вечерна форма, а другите на самостоятелна. Това са хора над 16 години, в активна възраст, които работят. Някои от тях имат зелени сертификати, не се знае дали те трябва да бъдат тествани, обясни директорът на училище "Захари Стоянов" Галина Златанова. В момента всички  учат дистанционно. Много от тях са доволни, защото след работа по-лесно организират часовете от вкъщи, а някои са и в чужбина, поясни тя и уточни, че се стремят училищната среда да бъде безопасна:

Почти всички колеги са ваксинирани, друга част са изкарали ковид. Трима души в момента предприемат стъпки да се ваксинират.След като приемаме такива мерки за колегите, би трябвало и учениците да бъдат тествани.Но това са големи хора. Колегите са започнали проучване по класовете, за да видят до каква степен учениците ни имат зелени сертификати. Едва ли ще бъдат повече от 50 процента.

 ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Канят на празнична творилница в СУ "Христо Ботев" в Айтос

Пролетен празник „Шарен свят“ ще се проведе тази събота  в средно училище „Христо Ботев“ в Айтос .  Това е второто издание на инициативата.   Предвидено е в двора на училището да има творчески работилници по рисуване с пясък, изработване на великденски сувенири, оцветяване по шаблон и др. , съобщи организаторът му Лазарина..

публикувано на 26.04.24 в 09:00

Над 200 ученици се включват в олимпиадата по информационни технологии

Над 200 ученици и 100 преподаватели от 32 града в страната пристигат в Бургас днес за финалния кръг на Националната олимпиада по информационни технологии – НОИТ` 2024. Той ще се проведе от днес до 28 април в сградата на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации. Официалното откриване ще се състои на 26 април от 18.00 часа в зала..

публикувано на 26.04.24 в 08:57
Снимката е илюстративна.

Преобразуват училището в кв. „Рудник“ от обединено в средно

Общинският съвет в Бургас одобри преобразуването на училище „Св. Климент Охридски” в кв. Рудник от Обединено в Средно. Промяната ще бъде в сила от следващата учебна година. Към момента в учебното заведение има 179 ученици в 10 паралелки от 1 до 10 клас от различни социални и етнически групи. Учебното заведение е единственото училище в кв...

публикувано на 25.04.24 в 12:00

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ в събота

Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура. Във времето от 11:00 до 14:00 часа екипът преподаватели в бакалавърската и магистърските програми от специалността ще е на разположение за консултации. На място ще може да бъде..

публикувано на 25.04.24 в 11:27

Общинските съветници приеха важно решение за новото училище в „Крайморие“

Общинските съветници подкрепиха следващата стъпка за изграждане на ново училище в кв. „Крайморие“. То  ще е филиал на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“ и ще се намира на метри от морето. Това е възможно след като съветниците одобриха споразумението с ПК “Наркооп” да освободят част от съседния терен.  "Очаква се през лятото да се ползва от..

публикувано на 23.04.24 в 15:50

В Световния ден на книгата завършва "Маратонът на четенето" с БНР-Бургас (ВИДЕО)

На Световния ден на книгата и авторското право приключва „Маратонът на четенето“ на БНР-Бургас. В продължение на месец в училища и детски градини в Бургас представихме конкурса „Приказни истории с БНР-Бургас“, чието 8-о издание е в ход. Стотици истории, написани от деца за деца, събират седемте издания на сборника "Приказни истории с..

публикувано на 23.04.24 в 08:01

Бургаски ученици представиха в София проект за фотоволтаична централа

Деветокласниците Стилян Памуков и Владимир Иванов представиха свой проект на първия професионален форум за кариерно развитие в бранша, който се състоя в София.  Учениците представиха два инженерни макета, с помощта на които се илюстрира окачествяването на фотоволтаични панели и се изгражда, настройва, и оптимизира фотоволтаична електроцентрала...

публикувано на 22.04.24 в 16:00