Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бламират ли общински съветници работата на община Царево?

3
Община Царево, архив
Снимка: Свобода Атанасова

Като провокативни неистини, бяха квалифицирани от община Царево публикации в социалните мрежи, на независим общински съветник. Те засягат териториите, попадащи в обхвата на морските плажове в Царево, също Общия устройствен план, който от години не се случва, както и плана за управление на  природния парк ,,Странджа‘‘. Това стана ясно на общоградското събрание в местното читалище. 


Независимият общински съветник Емил Пейчев е подал жалба за извършване на престъпления при събиране на т.нар. „дарения“ и изграждане на незаконни къмпинги в земеделска земя около "Арапя", "Делфин", "Юг", включително за незаконни постройки в местността  "Грънчаря", като евентуално извършени престъпления от кмета на общината Георги Лапчев. След проверка, специализираната прокуратура отказва да образува досъдебно производство, поради липса на извършено престъпление, твърди Лапчев:



"Следя в социалните мрежи негативни постове, които рушат имиджа на нашата община. Всичко това, което представлява като проблем е да имаме Общ устройствен план и план за управление на ПП"Странджа". Липсата на ОУП създава проблеми например през лятото в Силистар. Причината е, че хората, които искат да отидат на плаж оставят колите си в тревните площи, защото не искат да отидат пеша до морето. В същото време не можем да им дадем законово право да спрат колите си, а причината да не може да стане това е, че за да има изграден паркинг трябва да има ОУП. За да има ОУП трябва да има и план за управление на Природния парк "Странджа", за да знаем къде е границата на парка. 
Има задание от ноември 2021 година за нов план за упраление. Сега е ноември, което означава че вече има ново задание. Министърът на околната среда и водите го е подписал. Това означава, че има ново задание, а какво се е случило със старото. Позицията на Община Царево не е срещу защитените територии и Общия устройствен план. Планът за управление е важен, защото ще очертае ясно границата на Природния парк „Странджа“ и ще бъде посочено къде свършва защитената територия и откъде започва регулация. По този начин ще се изчистят всички проблеми, посочи Георги Лапчев. 

Според хората, присъствали в залата на читалището проблемните въпроси са много, защото засягат всички тях като собственици на парцели, в които не могат да постоят еднофамилна къща, защото теренът се намира в защитена зона:



"Искам да питам защо се спира строителството на парцела, който е в регулация в Синеморец, с всички документи издадени редовно и разрешителбно за септична яма. Не мога да построя еднофамилна къща в самото село, на ули.а "Рибарска"


Други собственици от къмпингите "Арапя" и "Делфин"  споделиха, че имат проблем с караваните в парцелите:

"Собственик съм на парцел в "Арапя". Получих от общината писмо, в което се иска да представя документи за разрешително за поставяне на преместваеми обекти на моите имоти. В това писмо съм обвинен в престъпление, че съм си сложил неправомерно каравани в имота. Това ме прави престъпник. Отделно в социалните мрежи чета, че всичко това има възможност да се направи законно, но общината не можела да го направи, защото не иска. Мисля, че това беше мнение на Емил Пейчев, който е правил и жалбите. Искам той да ми обясни как да си извозвам сметта от парцела. 

Тези, които пишат жалби, добре е да си проверяват информациите. Ние от къмпинг "Делфин" също попадаме в този казус. "

А къмпингуващ коментира така:

"Аз съм къмпингуващ в Арапя повече от 10 години.  Явно има хора, които бламират работата на общината, искаме да създадем едно сдружение, което да поиска оставката на тези хора. Те явно са вредни за общината и не искат Царево да се развива"

Според независимия общински съветник Емил Пейчев: 




"Никога не съм бил против тези хора, които са си изградили импровизирани къмпинги, поставили са си каравани или бунгала. Трябваше кмета да каже истината, а не да настрои хората срещу мен с други твърдения. Пускам жалби от мое има и с моите лични данни. Не случайно сигналът, който подадох за неправомерно събиране на "даревния" съм ги пуснал в специализираната прокуратура, която разследва длъжностни престъпления. Според мен е противозаконно събирането по този начин на пари. Има законен начин, който включва това -  да се направи един проект 
Този проект се съгласува с Регионалната инспекция по околната среда и водите. Съгласува се със служба по земеделие. След това се издава от общината удостоверение за преместваеми обекти, а колко ще бъдат те в парцел го определя РИОСВ. Една малка част от тези хора вече са узаконили терените, като удостоверение за преместваем обект е от 1 до 5 години по преценка на кмета. Ето това е законовият начин.
Той е сложил една такса във формата на "дарения"  и тези хора са принудени да дават тези пари, които са предназначени за извозването на сметта,  защото те не знаят, че има и друг начин.
Таксата- дарение е 250 лева на бунгало и каравана, 100 лева за палатка. Ако тези пари се харчат по предназначение,  няма да имам нищо против. Не съм искал да създавам проблеми на тези хора и не съм го направил. Прокуратурата не може да отреди дали едно бунгало е поставено законно или не. Това е работа на РДНСК и ДНСК. 
По отношение на болницата,  от групата независими общински съветници поискахме информация от общинската администрация за бъдещата болница в Царево. Знаехме само, че има меморандум, който тогава не беше и подписан.  Дойде моментът да бъде теглен кредит от 8 млн.лв.  Реагирах толкова рязко, защото как ще се тегли кредит след като няма идеен проект, няма и количествено стойностна сметка. 
Написахме писмо до здравния министър с въпрос какви ангажименти поема държавата в лицето на болница "Пирогов", защото тя е държавна. Отговорът на министъра беше, че държавата не поема ангажименти. След това се появиха служители от Икономическа полиция от София. Те откриха оборудване в Царево, което е на стойност около 1 млн.лв и е на болница "Пирогов". Никога групата общински съветници не сме били против изграждането на нова болница, напротив, но и не сме виновни за решението на здравния министър", обясни още Емил Пейчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Табела за паркиране в

По-скъпо паркиране в Бургас от днес: 1,30 лв. за час в "Синя зона", зелената остава 1 лв.

Паркирането в бургаската "Синя зона" вече струва 1,30 лв. за час престой, съгласно решение на Общинския съвет, влязло в сила на 1 август. Досега таксата беше 1 лев както за синята, така и за зелената зона. Тя остава лев за час престой на автомобилите в местата, определени за "Зелена зона". Новата цена бе гласувана от общинския съвет в края на..

публикувано на 01.08.24 в 08:58
Параклисът край Дряново.

Започва илинденският събор в ямболското село Дряново

Днес и утре в  ямболското село Дряново ще се проведе традиционният илинденски събор. В него ще се включи и сливенският митрополит Арсений, който ще отслужи литургия в обновения параклис носещ името на Свети Илия, считан за покровител на селото. Съборът в Дряново се провежда винаги на Илинден по стар стил без прекъсване от  1865 г. насам, уточни..

публикувано на 01.08.24 в 08:19
Жена показва останките от изгорялата ѝ къща.

Отпускат помощи на още засегнати от пожарите във Воден, Крайново и Горска поляна

Служители на Агенция „Социално подпомагане“ ще приемат заявления за отпускане на финансова помощ от жители на селата Воден, Крайново и Горска поляна, чиито къщи са засегнати  при пожарите през последния месец. Помощ вече е отпусната на 13 домакинства, които загубиха единствения си дом. Служителите на агенцията ще бъдат в село Воден в 10 часа,..

публикувано на 01.08.24 в 08:16
Блокове в бургаския комплекс

Редица блокове в комплекс "Изгрев" остават без вода заради ремонт

Без вода ще останат целия ден днес блокове в комплекс „Изгрев“ в Бургас, съобщи ВиК. Причината е ремонт, а времетраенето – от 8:30 ч до 17 часа. Без вода ще са блоковете, 8-и, 9-и, 16-и, 58-и, 59-и, 65-и, 66-и,196-и, 205-и, както и детска градина "Веселушко" и средните училища "Добри Чинтулов" и "Йордан Йовков". От бургаското дружество..

публикувано на 01.08.24 в 07:05

Лозари и винопроизводители от Поморие на протест срещу Наредба № 5

С автошествие с трактори, комбайни и товарни камиони, лозари и винопроизводители от Поморие протестираха срещу нови изисквания в наредба на министерството на финансите. Според промените в нормативния акт, лозарите се задължават да претеглят събраното грозде още в лозовите масиви, а след това в реално време да подават електронна декларация, с информация..

публикувано на 31.07.24 в 11:29

Започва Богородичният пост

За православните християни започва Богородичният пост. Той предшества най-големия празник в чест на Божията Майка - Успение на пресвета Богородица, който се отбелязва на 15 август.  Богородичният пост е установен в прослава на Божията Майка. Според Църковното предание животът на света Богородица е преминал в пост и молитва. Те били особено усърдни в..

публикувано на 31.07.24 в 08:35

Общинският съвет в Бургас даде зелена светлина на ниското строителство в „Крайморие“

Община Бургас и Центърът за подводна археология ще си сътрудничат за развитието на културно-историческия туризъм. До момента и двете страни имат общи дейности, които са културни събития и проучвания на подводното културно наследство на Черно море. След споразумението предстои да се създаде и развие лаборатория за консервация..

обновено на 30.07.24 в 16:30