Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Направиха първа копка на Национална онкологична болница в Бургас

До една година Бургас ще има национална онкологична болница. Първата копка на мащабния проект за 50 милиона лева беше направена днес. Лечебното заведение надгражда настоящата болница във Ветрен и ще разполага с най-модерна апаратура. 

Националната онкологична болница ще бъде изградена на повече от четири декара. Сградата ще е тринадесет етажна и ще се състои от две подземни нива, приземно и дванадесет надземни. Тя ще бъде свързана с досега съществуващата болница във Ветрен с топла връзка на пет нива. Лечебното заведение ще разполага с триста легла и много нова техника, коментира собственикът Семир Абумелих.

"Уникален линеен ускорител, освен нови методи за лечение на рак на простатата, много неща има".

В новата болница ще работят над 400 души медицински персонал, който ще бъде привлечен с модерното оборудване и много добро заплащане, коментира още Семир Абумелих. По думите му ще се привличат специалисти и от чужбина. Освен това там ще се обучават и студенти.

"В самата сграда има два етажа учебни, със зали, с аула, да има студенти тук на място, освен това тази сграда, която се строи тук са служебни жилища. Практически, децата, които идват тук да учат ще им се дадат и служебни жилища".

Новата болница ще разполага както с отделение за медицинска онкология, така и с клиника по съдова хирургия, отделение за детски болести, операционен блок, пластично –възстановителна хирургия и други.

Подробностите можете да чуете от звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Созопол ще създаде условия за още един личен лекар

Все повече жители на Община Созопол отправят питания за това, към кого могат да се обърнат при необходимост от здравна помощ. Предприети са действия за откриване на практиката на още един личен лекар и когато това бъде факт, ще бъде публично оповестено в сайта  й. Общопрактикуващият лекар д-р Йорданка Кръстева премести практиката си в..

публикувано на 27.01.22 в 14:15
КОЦ - Бургас

Безплатни прегледи за рак на гърдата през февруари в КОЦ - Бургас

100 безплатни прегледа при специалист онкохирург ще бъдат извършени, благодарение на кампания организирана от Ротари клуб „Бургас Приморие“, съвместно с  Комплексния онкологичен център. В момента се извършва записване на желаещите да бъдат прегледани. „Има голям интерес към кампанията и много от часовете вече са запазени...

публикувано на 27.01.22 в 12:47
Архив

Високи сметки за ток в областната болница в Бургас

С около 100 000 лева повече е месечната сметка за ток и парно на областната болница в Бургас в сравнение с преди година . За момента лечебното заведение се разплаща регулярно с доставчиците на лекарства, но при задълбочаване на проблема според ръководството ще се стигне до задлъжняване.  Сметките за ток и парно на областната болница..

публикувано на 26.01.22 в 15:21

Лекарствата в Бургас поскъпнаха

Много от лекарствата в аптечната мрежа в Бургас са с повишени цени. Най-голямо е увеличението при медикаментите без рецепта. Според председателя на Регионалната фармацевтична колегия Любима Бургазлиева ръстът не се дължи на аптеките, а на по-високите цени от страна на производителите на лекарства „С увеличени цени са..

публикувано на 25.01.22 в 16:51
Ангел Кунчев

Ангел Кунчев: Няма да се променят сроковете на зеления сертификат у нас

Сроковете на зеления сертификат няма да бъдат променяни за територията на България, заяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Той обясни, че от 1 февруари ще бъде скъсен срокът на валидност на сертификата само при пътуване в други страни от ЕС. Съветът на ЕС с нови препоръки за Covid ограниченията за пътуващите Зеленият сертификат ще е..

публикувано на 25.01.22 в 15:20

249 са новите случаи на коронавирус в бургаска област

249 са новите случаи на коронавирусн в бургаска област, в сливенска са 277, а в ямболска 101.  11 049 са те за страната. Направени са общо 45 885 теста, като  положителните проби са 24,08%. 132 души са починали, хоспитализирани са за последното денонощие 949. 517 са в интензивно отделение. Като излекувани  са отчетени  5847 души...

публикувано на 25.01.22 в 07:44
lekarstva

Продължава дефицитът на антикоагуланти и лекарства за астма

Продължават нередовните доставки на нискомолекулярните хепарини. Дефицитни в аптеките в Бургас са още препарати за инхалация при астма .  „ От няколко месеца дефицитът и трудното снабдяване е с нискомолекулярните хепарини и някои от продуктите за инхалация, съдържащи кортикостероиди, салбутамол, вентолин. Нередулярно е снабдяването с тези..

публикувано на 24.01.22 в 14:51
Подкасти от БНР