Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Програма "Христо Ботев" и БНР търсят "Българските посланици на културата"


Кампания, озаглавена „Българските посланици на културата“ организира програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио. Идеята е да се представят популярни творци на световно ниво, които правят страната ни разпознаваема в световното културно пространство. Предложенията за тях ще идват от слушателите, обяснява Нина Цанева от програма „Христо Ботев“.

"Първата стъпка за избирането на тези творци е да поканим слушателите на Българското национално радио да предложат имената на творци, които според тях могат да бъдат наречени българските посланици на културата. Призивът към слушателите е да изпращат техните предложения на имейла kulturniposlanitsi@bnr.bg. Ние ще събираме тези предложения до 4-ти декември".

В края на годината жури ще определи 24 от събраните предложения за посланици на културата и през следващата година те ще бъдат представени в програмата на радиото. В края на следващата година инициативата ще приключи с кръгла маса, с участието на 24-мата посланици на културата на България, на тема „Власт, медии, култура“.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виктор Божинов, режисьор: Реалист оптимист съм за българското кино

„Чамкория“ е изключително сложен проект, той няма как да се състои без държавна подкрепа. Това каза в Деня на българското кино пред БНР-Бургас режисьорът Виктор Божинов, чийто филм "Голата истина за група Жигули" оглави класацията на най-гледаните родни ленти за изминалата година. Преди дни стана ясно, че екранизацията по едноименния роман на..

обновено на 13.01.22 в 18:49

Национален литературен конкурс "Море" за стих и есе

Конкурс за стихотворения и есе на морска тематика обяви читалище „Св. св. Кирил и Методий 1985”. Националният литературен конкурс "Море" се провежда от 2003 г.  Конкурсът е явен и в него могат да участват всички желаещи на възраст от 15 до 25 години. Крайният срок за подаването на творбите е 12 април на електронния адрес на читалището..

обновено на 13.01.22 в 14:42

Представят балетния спектакъл "Страната на сладките" в Дома на НХК

Балетният спектакъл "Страната на Сладките" ще бъде представен днес в Бургас. В него участват ученици на Балетна Школа "Лебед" и той е вдъхновен от класическия балет „Лешникотрошачката“ с музика на П. И. Чайковски.  Ще се включат и гости професионални балетисти - Христо Тракийски, Павлина Вълканова, Албина Анастасова, Анастасия Къневa, Емил Милков,..

публикувано на 13.01.22 в 10:20

Играят "Сватба със закъснител" в Бургас

Спектакълът „Сватба със закъснител“ ще бъде представен в Бургас в края на месеца. Зрителите на комедия по Робин Хоудън могат да очакват много смешни ситуации на сцената, каза Филип Аврамов, който е в една от главните роли, заедно с Мая Бежанска:   „ Аз съм младоженецът, който се лута между десетки въпроси, но дали ще има сватба или не ще..

публикувано на 12.01.22 в 09:50

Читалище "Пробуда" в село Извор опазва странджанския фолклор

Диск с 10 автентични странджански народни песни ще запише фолклорна група „Дъбравка“ към народно читалище „Пробуда 1929“ в село Извор. Предвидено е и неговото популяризиране и разпространение, съобщи секретарят на читалището Екатерина Стоянова: „ Целта на нашия проект е да запазим странджанската автентична песен, да достигнем до..

публикувано на 12.01.22 в 09:30

И тази година очакваме силен фестивален август

Културни организации, творци упражняващи свободна професия в сферата на културата от община Бургас, могат вече да подават своите проектни предложения за финансиране от новия общински   фонд „Култура“. Средствата ще се предоставят след провеждане на конкурс по реда и при условията на Правилника на фонда. Именно подадените чрез новия..

публикувано на 11.01.22 в 10:53
Александра Костова /вляво/ и Алиса Атанасова в кадър от филма

"Петя на моята Петя" с галапремиера в Бургас

„ Във всеки випуск има една, която се мисли за преродената Петя Дубарова.“ Репликата е от новия български филм „Петя на моята Петя“, вдъхновен от живота и творчеството на бургаската поетеса. Лентата излиза на екран в годината, в която се навършват 60 години от рождението й.  Галапремиерата  в Бургас е на 16 януари от 17 часа в дома на НХК, а..

обновено на 10.01.22 в 14:19
Подкасти от БНР