Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Търговци от пазар "Краснодар" скочиха срещу високи наеми

Управителят Донка Христова: И ние имаме разходи, увеличението е за октомври, ще има облекчения
Търговци от пазар „Краснодар“ са недоволни от увеличените си наеми. В отворено писмо до общината и местния парламент те настояват за съдействие за по-добри условия и справедливи наемни цени, съобразени с актуалната икономическа обстановка.   

Сашка Пенова произвежда и продава зеленчуци на пазар „Краснодар“. Досега за своята сергийна маса тя е плащала 160 лв. От октомври, с анекс, договорът й за наем става 200 лв.

Дойдоха тука с един лист и казаха, че наемът се увеличава. Никой не ги даде обяснение защо. Вижте стоката седи, хора – няма. Големите магазини пускат големи промоции и тогава тук със седмици няма никой. Аз не виждам на какво отгоре се вдига наема, особено сега, в момент на криза“.


Радослав Димитров от съседна маса посочва и други проблеми. 

„Липсва дренажна система и в момемна, в който завали един по-голям дъжд отгоре започва да пръска и ни мокри стока, сергии. Водата тръгва и се стича през всичките маси до долу. От шахтите пък лъхат доста неприятни миризми“ 

И се заканва: „Не, няма да продължаваме да плащаме наема. Ние затова сме предприели съответните мерки и сме стигнали до определени институции и ще стигнем и до по-нагоре от тях“


Според управата на пазара увеличението e от 1,33 лв. на ден, като ще важи само за октомври. За зимния период то ще е с един лев по-малко на ден. 

„Увеличението през зимния период е със само 33 стотинки на ден. През този период повечето наематели ние не сме ги задължили с договори. Пуснали сме облекчения по дневно отчитане. Ако дойде за два дена – за два дена плаща. Ако дойде за цял месец – за цял месец. Вече резервът, който сме имали, за да можем да покриваме режийните разходи на пазара вече е почти изчерпан и се налага и ние да направим някакво увеличение, за да може то също да ни подпомогне и ние да оцеляваме. Провокирано е и от цената на тока, от всички дезинфекционни мерки, които прилагаме“, обясни управителят на „Бургаски пазари“ Донка Христова. По думите наемите не са актуализирани от 2008 г. 
 
Направени, според управата, са редица подобрения на пазара по отношение на осветлението, видеонаблюдението, боядисване на масите, почистването е редовно.

Повече чуйте в звуковите файлове: 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник на осолената риба в Созопол

За първи път в Созопол ще се проведе днес празник на осолената риба. Зад инициативата стоят местния Ротари клуб и общината. Празникът е уникален за страната и ще се проведе на площад "Кулата" в морския град. Христо Михайловски от Ротари е един от инициаторите. "Нашето намерение е всъщност по един такъм забавен начин, да покажем местния начин на..

публикувано на 05.12.21 в 08:34
Христо Стоянов, председател на местната структура на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите

Малко заведения ще работят в новогодишната нощ в Сливен

В новогодишната нощ в Сливен ще работят много малко заведения, заради постоянно увеличаващите се цени на храните и електроенергията, съобщи Христо Стоянов, председател на местната структура на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите. От 46 членуващи в местната асоциация едва осем са обявили, че ще работят в празничната нощ.  Стоянов каза..

публикувано на 01.12.21 в 15:32

Нов европейски Ренесанс - идеи и предложения

Как ще се развива в следващите години мащабният проект за Обединена  Европа, е ключов въпрос за гражданите на Общността. Политиците вече наложиха  понятието нов Ренесанс, който предопределя набор от ново съдържание и реализация на конкретни идеи. Пътят към формирането на част от предложенията  е Конференцията за бъдещето на Европа. Поредицата от..

публикувано на 01.12.21 в 11:59

Общинският съвет на Болярово заседава днес

Мерките за повишаване готовността на действие при усложнена зимна обстановка са сред темите, които администрацията на община Болярово ще докладва пред общинските съветници на заседанието им днес.  Тази година Районна пътна служба – Елхово е вложила в община Болярово над 50 хиляди лева за подравняване на банкети и окосяване на тревата около тях,..

публикувано на 29.11.21 в 08:25

Яхт клуб Порт Бургас навърши 45 години

Подходяща инфраструктурата за подход на яхтите в морето,  голям плац за съхранение на яхти,  удобен достъп за  достигане-това са част от възможностите за ветроходството в Бургас. Мисията на навършилия 45 години яхт клуб Порт Бургас е да  създаде едно общество от хора, свързани с морето. Голяма част от децата, които преминават през клуба, продължават в..

публикувано на 28.11.21 в 10:38

Даниела Божинова: Смятам, че ще има правителство

 16 секторни политики бяха обсъдени през последните дни от представители на  „Продължаваме промяната“. Ще се обсъждат темите „Финанси“ и „Международни отношения“.Преговорите са за съставяне на  правителство, днес са последните обсъждания. Следващата седмица трябва да се   подпише коалиционно споразумение. В част от преговорите в  сектор "Туризъм"..

публикувано на 27.11.21 в 13:15

Около 70% от пътищата в община Болярово са в добро състояние

В община Болярово е сформирана комисия и е извършен обход за обследване на безопасността  по четвъртокласната пътна мрежа и улиците в общината. Това каза за БНР Бургас кметът Христо Христов: "С активното участие на полицейски инспектор Арабаджиев от РУ Елхово извършиха обход. Бе обследвано състоянието на нашите улици по отношение на пътната..

публикувано на 27.11.21 в 11:00
Подкасти от БНР