Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

По проект на Агенцията за хората с увреждания

"Социален център - Бургас" представи своята "Шарена книга"

Това е наръчник за служители и потребители на социални услуги за хора с уврежданияНаръчникът „ Шарена книга“ представиха днес в Бургас. Той е реализиран от сдружение „Социален център “ и е за служители и потребители на социални услуги за хора с увреждания.

„Шарена книга“ обобщава натрупания досега опит на организацията, която  работи с младежи със специфични потребности. Акцентът е поставен върху дистанционната работа по време на пандемията с коронавирус. В сборника са отпечатани примерни занятия подходящи за провеждане в платформата Zoom, разказа управителят на „Социален център – Бургас“ Марионела Стоянова:  

„25 занятия подбрахме от общо 58, които предложихме на нашите потребители в периода април – май до юни тази година. Поканихме и нашите потребители, които пишат стихове, есета, смешни истории и др. Включили сме  7 наши членове – Драгомир Костадинов , Калина Вергиева, Николай Мирчев, Теодора Чакърова, Звезделина Праматарова, Николинка Ганева.“


Проведени на заниманията, които са избрани са много разнообразни, от разговори за здравето, през разглеждане на стари снимки на Бургас до споделяне на различни техники за боядисване на яйца за Великден и др. Предложените  варианти и обясненията към тях могат да са от помощ както за специалистите работещи с хора с увреждания , така и за потребителите на тези услуги. Със свои материали в наръчника участват директорът на Дирекция „Здравеопазване, социални дейности и младежки политики“ в община Бургас Мая Казанджиева, психологът Станимира Камчева и студентката в БСУ Ана Крушкова.  

Теодора Чакърова, посещава сдружение „Социален център“ от 5 години, тя участва и в сборника и много се гордее с това:

„Аз се включвам с текстовете на две малко известни странджански песни. Дано да се харесат на читателите и да се четат с интерес! В книгата има и наши преживявания от екскурзии и задачи, които сме правили с нашите психолог и логопед.“


На представянето на наръчника присъстваха много от потребителите на сдружението, представители и на други социални услуги в община Бургас, председателят на Общинския съвет Севдалина Турманова и зам. кметът Йорданка Ананиева, която пожела на младежите от Центъра:

„Да са здрави и все така вдъхновено да работят. Аз съм ги посещаваха по време на тяхната работа и знам колко усърдно и вдъхновено творят и за това помага и невероятния екип на Центъра.“  

Наръчникът „Шарена книга“ се посвещава на 10 – я рожден ден на сдружение „Социален център – Бургас“, който е през тази година. Реализираният проект е на стойност малко над 4 хиляди лева и се финансира от Агенцията за хора с увреждания. 

Повече може да чуете в звуковия файл: 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Екологични организации – против соларен парк в защитена зона

Фотоволтаичен парк на площ от 140 хектара застрашава местообитания, защитени от зоната Натура. За това алармират от коалицията „Да запазим природа в България“. Ако има някаква намеса върху зоната, тя ще е минимална, твърдят от фирмата, изготвила екологичната оценка.  Подкрепяме подобен начин на добиване на електроенергия, но не и в такива..

публикувано на 25.01.22 в 16:46

БМЧК-Бургас стартира програма за пътна безопасност сред децата

БМЧК-Бургас стартира работа по програма за пътна безопасност сред децата VIA в ОУ "Л.Каравелов" и ОУ "Ал.Г.Коджакафалията" Международната федерация на Червения кръст и на Червения полумесец координира глобална програма, разработена в подкрепата на инициативата „Глобално партньорство за пътна безопасност“, която се изпълнява в училище и е насочена..

публикувано на 25.01.22 в 16:46

"Бургасбус" спира временно нощната автобусна линия

От “Бургасбус” ЕООД информират всички пътници, ползващи услугите на превозвача, че поради усложнената епидемиологична обстановка и силно намалелия пътникопоток, считано от утре  - 26.01.2022 г., дружеството временно ще преустанови изпълнението на нощната автобусна линия.

публикувано на 25.01.22 в 15:49

Дебат около арт-кафетo на ул. „Алеко Константинов“ в Бургас

Докладната записка за отдаване под наем на арт кафе в района на ремонтираната ул. „Алеко Константинов“ предизвика дебати в Общинския съвет в Бургас. Предвижда се след публична тръжна процедура обектът да бъде отдаден под наем за срок от 5 години. В края на миналата година, местният парламент реши да бъдат предоставени отстъпки за..

публикувано на 25.01.22 в 14:22
В годините назад водата от река Адата е достигала до южния отводнителен канал чрез една корекция, която при изграждането на обходния път е засипана и унищожена, посочват от

АПИ: Строителят на обходния път на Поморие да махне инертните материали от езерото

Най-късно до 20 февруари изпълнителят на обходния път на Поморие трябва да предприеме действия за отстраняване на инертните материали, останали от строежа в района на Поморийското езеро, както и да рекултивира околните терени. Разпореждането е на Агенция "Пътна инфраструктура". Влошаване състоянието на хидрологичния режим на Поморийското..

обновено на 25.01.22 в 12:16

Наградата „Сирак Скитник“ ще бъде връчена тази вечер

Днес Българското национално радио навършва 87 години. На 25 януари 1935 година министър-председателят Пенчо Златев изпраща до цар Борис III за утвърждаване Наредбата-закон за радиото, която царят одобрява с указ на следващия ден. Така радиоразпръскването става държавна собственост и официално започва дейността на националното радио. Рожденият ден се..

публикувано на 25.01.22 в 09:17
архив

Общинският съвет в Бургас с първо заседание за 2022 година

Над 20 точки са включени в дневния ред на общинските съветници в първото им заседание за тази година. Акценти в обсъжданията се очаква да бъдат  - промените в наемите на зали за културни събития, подпомагане на местния бизнес чрез намаляване или освобождаване от общински наем за определен период от време за помещенията, които те са наели,..

публикувано на 25.01.22 в 08:30
Подкасти от БНР