Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Оставиха в ареста и двамата обвиняеми за обира на възрастната жена от Съединение


Иван Станчев и Иван Димов са обвинени за това, че са проникнали в дома на пострадалата Кина Стоянова, избутали жената от леглото и й нанесли удари с ръце и крака по тялото. Те откраднали и 620 лева. Според обвинението, престъплението е извършено в съучастие и има достатъчно доказателства, за да се направи обосновано предположение за участието на двамата обвиняеми. Във внесения протест е посочено, че по отношение на обвиняемия Иван Станчев най-адекватната мярка за неотклонение също е „задържане под стража“. Становището е мотивирано с високата обществена опасност на престъпление, което е извършено в тъмната част от денонощието с изключително агресивен подход по отношение на 90-годишната трудноподвижна жена. Освен това тя е дала показания и е направила разпознаване. Затова прокуратурата протестира мярката на Станчев да бъде изменена от домашен арест в задържане под стража, а на задържания Димов поиска да не бъде уважена мобата му за по-лека мярка.

В хода на делото стана ясно, че 32-годишният Иван Станчев е със средно образование и неосъждан до този момент, занимава се с животновъдство. 24-годишният обвиняем Иван Димов работи сезонна работа през лятото, като през зимата помага във фермата при Станчев.

По-лека мярка, като подписка или парична гаранция от 1000 лева поиска адвокатът на задържания Иван Димов. Според защитата, по делото няма достатъчно доказателства, че двамата са извършителите. Адвокатът на Иван Станчев отиде дори по-далеч, като обяви, че всъщност има разминаване в показанията на пострадалата. Първоначално тя описала нападателя, като едър висок, на около 60 години и с дрезгав глас, което категорично не отговаря на описанието на Станчев. Самият обвиняем пък обяви пред съда, че няма нищо общо с престъплението. По думите му той живеел в близост до дома на възрастната жена и дори понякога по молба на сина й и е купувал лекарства. Адвокатът му пък допълни, че първоначално обвиняемият Иван Димов посочил друго лице за съучастник, но после променил показанията си и се спрял на Станчев.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

27 акта за незаконна дървесина в село Градец

Специализирана операция срещу неправомерната сеч, съхранението и транспортирането на дърва за огрев беше проведена в  село Градец, община Котел. 27 акта по Закона за горите, 7 констативни протокола и 15 разписки за отговорно пазене са издали служители на Държавното горско стопанство - Котел.  Задържани са 6 коня, четири каруци и 6 амуниции за..

публикувано на 28.01.22 в 13:16

Запалиха три контейнера за разделно събиране на отпадъци в „Меден рудник“

Зачестяват случаите на запалени пластмасови контейнери за разделно събиране на отпадъци в Бургас. Последният случай е преди ден, когато са запалени три контейнера, поставени пред бл. 19-ти в комплекс „Меден рудник“, съобщи полицията. Огънят е потушен от един противопожарен автомобил и шестима огнеборци. Причините за възникналия пожар, както и..

публикувано на 28.01.22 в 09:44

Наградиха учениците, които предотвратиха опит за грабеж в Сливен

Областната дирекция на МВР Сливен награди с почетни плакети петимата деветокласници, които предотвратиха опит за грабеж над възрастна жена миналата седмица в центъра на града. Нападателят – 21 годишен мъж от село Тополчане бе разкрит от полицията в началото на седмицата. Той е арестуван, а срещу него е повдигнато обвинение за грабеж. Деветокласниците..

публикувано на 27.01.22 в 16:26

Полицията в Сливен награди петима ученици, предотвратили престъпление

Старши комисар Димитър Величков връчи благодарствени плакети на Андрей Аандреев, Виктор Иванов, Толга Назифов, Георги Господинов и Добромир Минков, които благодарение на своята смелост и бърза реакция успяха да предотвратят престъпление.  В края на миналата седмица петимата без колебание тръгват след извършител на грабеж и успяват да помогнат на..

публикувано на 27.01.22 в 11:37

Противопожарната служба в Бургас отличи служители и партньори

Областният етап от конкурса „Пожарникар на годината” отличи с почетна грамота   Георги Илиев старши пожарникар в група Пожарогасителна и спасителна дейност. За контролна дейност  грамотата получи  Костадин Ламбов. Като партньор  с плакет е отчетен приносът на Община Бургас и  на кмета Димитър Николов. Конкурсът се провежда на два етапа – областен..

публикувано на 27.01.22 в 10:41

Задържаха двама поморийци, укривали бежанци

При специализирана полицейска операция в Поморие са задържани двама души за подпомагане на нелегално пребиваващи в страната бежанци. В барака към частен дом в ромския квартал на града са открити девет души без документи, които се самоопределят като афганистанци.   Визуално четирима от тях са непълнолетни, уточняват от полицията. Към момента те са..

публикувано на 27.01.22 в 07:53

Двама обвиняеми за смъртта на жена от Нова Загора остават в ареста

Тричленен състав на Бургаския апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Сливен, с което са задържани под стража двама души, обвинени в умишлено убийство на жена от гр. Нова Загора. Обвиняемите са мъж и жена, те  обжалват пред въззивната инстанция наложената мярка за неотклонение. Двамата са подведени под наказателна отговорност за това, че..

публикувано на 26.01.22 в 17:17
Подкасти от БНР