Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

60 имота във в.з. Росенец иска да продаде Община Бургас

| обновено на 26.11.21 в 17:38
Парцелите, оцветени в зелено, ще бъдат обявени за продажба

Около 60 имота, по около и малко над декар всеки, иска да продаде Община Бургас във вилната зона „Росенец“. Парцелите са отредени са вилно застрояване и предложението е да се добавят в програмата за разпореждане с общинската собственост. 
Началникът на ресорния отдел в администрацията Живко Димитров поясни:
 „Регулационен план има, но това, на терен, е една поляна. Техническа инфраструктура няма никаква. Нито една тръба. Няма ток. Няма канал. Не е обслужено. Трудно се стига, особено във влажните месеци. Затова идеята, пак няма да скрия - моята, като председател на комисията по собственост, беше тръжната процедура да бъде проведена лятото. За да могат, все пак, да отидат до поляната и да я видят“, посочи той. 
Според пазарната оценка, в някои от имотите, цената на квадратен метър е около 20 лв. Живко Димитров я обясни в липсата на техническа инфраструктура. 
Той поясни, че общината се опитва да продаде тези имоти от около 10 години. Така искаме малко да разтоварим града от ново строителство, посочи той. Опитваме се да компенсираме продажбата на имоти в урбанизираната среда с такива в крайградски зони, коментира началникът на отдела по общинска собственост. Който закупи тези парцели, ще трябва да инвестира сериозни средства за техническа инфраструктура, коментира Живко Димитров.
Инициативата на общината не предизвика особен интерес в общинските съветници. Стоян Грозев и Георги Дракалиев се поинтересуваха от причината за продажба в този момент и от цената.  Даниела Божинова от „Демократична България“ коментира във Фейсбук “Общински Черен петък на имоти в Община Бургас.
Те са във вилната зона „Росенец“ и са един до друг. Тоест - ако един по-сериозен инвеститор ги закупи, спокойно може да ги окрупни в по-големи парцели. А и цената е примамлива. Взимаме един произволен, делим неговата големина на пазарната оценка и получаваме около 20 лв./квадратен метър. От Община Бургас поясняват, че това е начална тръжна цена. Тоест - тя може да се завиши. С колко ще се увеличи - ще се реши на търга, който е с тайно наддаване, каквато е практиката не само в Бургас.
Няколко неща ме притесняват, коментира Стоян Царев, заместник - председател на партия „Средна европейска класа“. Имотите са ценен капитал и не трябва да се продават, посочи той:
„В бъдеще могат да носят само печалба. Както знаете, хората, по принцип, инвестират в имоти. Цената на имотите никога не пада, тя само може да се вдига. В случая, това, което ме притеснява, е кое там налага продажбата на имот, защото мястото е много атрактивно. То е близко до пътя и смятам, че цената, за която са обявени за продажба е доста ниска, спрямо цената, която е на имоти, които се продават в близост", коментира политикът.
Имоти в близост струват 20 евро на квадрат, двойно повече, посочи Стоян Царев. Всички парцели са около декар и може те да се окрупнят и да се търси вариант на публично-частно партньорство, от което общината да спечели повече, коментира той.
От Община Бургас посочиха, че няма заявен интерес, но се надяват да възникне. Причината, че част от имотите не са били включени досега в програмата за разпореждане е, че имало разминаване между действащата кадастрална карта и одобрения подробен план. За да се преодолее това разминаване, от общината са изготвили нови актове за общинска собственост, за да съответстват на одобрената карта. 
“При влизане в сила на кадастрална карта за имотите - общинска собственост, се съставят нови актове за общинска собственост, в които се посочват номерът и датата на предходно съставените актове за общинска собственост. Горното се налага поради факта, че за част от имотите предходните актове за общинска собственост са съставени през 2000 г. и не са в условията на кадастрална карта, която е одобрена през 2009 г.”, коментират от общината. 
Крайното решение ще вземе общинският съвет на сесията в края на месеца, очаква се то да е „за“ продажбата. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Бургас се присъединява към нова дигитална мрежа на европейските градове

Община Бургас ще се присъедини към нова мрежа от европейски градове и общности  „Европейски подход към Дигитална трансформация - Living-in.eu“.   Чрез тази платформа общини и институции в Европейския съюз обединяват усилията си за внедряване и разширяване на цифровизацията. По този начин ще могат да обменят добри практики и да споделят..

публикувано на 19.01.22 в 15:52

Община Царево стартира кампания за пътна безопасност

Община Царево стартира кампания за пътна безопасност, в която се предвижда поставяне на соларни пътни знаци, обозначаващи пешеходни пътеки на оживени кръстовища около училищата и детските градини. Инициативата е резултат на извършен анализ през летните и зимните месеци, който сочи, че и пешеходци, и водачи на моторни превозни средства не се съобразяват..

публикувано на 19.01.22 в 15:22
Архив

Обмислят поскъпване на билетчето в градския транспорт в Бургас

Общинският превозвач "Бургасбус" обмисля да предложи увеличение на цената на билета в градския транспорт. По всяка вероятност повишението ще е с 20 стотинки . Мярката е част от плана на дружеството за справяне с високите цени на горивата и тока.  Цената на 100 км пробег на автобусите на дружеството на метан, дизел и електричество е..

публикувано на 19.01.22 в 14:00

221 новородени с помощ от 2000 лв в Несебър за година

221 са новородените в Община Несебър през изминалата 2021 година, получили еднократната помощ от 2000 лв . Общата сума, която местната власт е изплатила от бюджета си на родителите им, възлиза на 442 хил.лв. За разглеждания период са се родили и 4 двойки близнаци. За 2021-та година общината е подкрепила финансово и 7 двойки за инвитро процедури с..

публикувано на 19.01.22 в 12:23

Мостът на входа на Черноморец се нуждае от спешен ремонт

Мостът на входа на Черноморец е в много лошо състояние и създава предпоставки за инциденти на преминаващите под и над него автомобили. Съоръжението е част от републикански път и ремонтирането му е задача   на държавата. За опасния мост сигнализира кметът на община Созопол Тихомир Янакиев, който проведе среща с областния управител на Бургас..

публикувано на 19.01.22 в 11:57

Бъдете внимателни, ремонт по пътя Шумен-Риш

До 17 ч. днес движението по пътя Шумен-Риш от км 0 до км 43 се осъществява с повишено внимание поради превантивен ремонт на пътната настилка , информира Агенция "Пътна инфраструктура". Движението се осъществява поетапно двупосочно в една лента и се регулира с пътни знаци. 

публикувано на 19.01.22 в 10:35

Българо-американска военна подготовка започна на Учебен полигон „Ново село“

Съвместна българо-американска подготовка започна на Учебен полигон „Ново село“, съобщиха от Министерство на отбраната. В тази връзка се извършва и предислокация на американски военнослужещи и екипировка към полигона. Съвместните учения ще продължат до 30 юни тази година.  Предислокацията на американските военни включва щатно въоръжение, бойни..

публикувано на 19.01.22 в 09:16
Подкасти от БНР