Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60 имота във в.з. Росенец иска да продаде Община Бургас

| обновено на 26.11.21 в 17:38
Парцелите, оцветени в зелено, ще бъдат обявени за продажба

Около 60 имота, по около и малко над декар всеки, иска да продаде Община Бургас във вилната зона „Росенец“. Парцелите са отредени са вилно застрояване и предложението е да се добавят в програмата за разпореждане с общинската собственост. 
Началникът на ресорния отдел в администрацията Живко Димитров поясни:
 „Регулационен план има, но това, на терен, е една поляна. Техническа инфраструктура няма никаква. Нито една тръба. Няма ток. Няма канал. Не е обслужено. Трудно се стига, особено във влажните месеци. Затова идеята, пак няма да скрия - моята, като председател на комисията по собственост, беше тръжната процедура да бъде проведена лятото. За да могат, все пак, да отидат до поляната и да я видят“, посочи той. 
Според пазарната оценка, в някои от имотите, цената на квадратен метър е около 20 лв. Живко Димитров я обясни в липсата на техническа инфраструктура. 
Той поясни, че общината се опитва да продаде тези имоти от около 10 години. Така искаме малко да разтоварим града от ново строителство, посочи той. Опитваме се да компенсираме продажбата на имоти в урбанизираната среда с такива в крайградски зони, коментира началникът на отдела по общинска собственост. Който закупи тези парцели, ще трябва да инвестира сериозни средства за техническа инфраструктура, коментира Живко Димитров.
Инициативата на общината не предизвика особен интерес в общинските съветници. Стоян Грозев и Георги Дракалиев се поинтересуваха от причината за продажба в този момент и от цената.  Даниела Божинова от „Демократична България“ коментира във Фейсбук “Общински Черен петък на имоти в Община Бургас.
Те са във вилната зона „Росенец“ и са един до друг. Тоест - ако един по-сериозен инвеститор ги закупи, спокойно може да ги окрупни в по-големи парцели. А и цената е примамлива. Взимаме един произволен, делим неговата големина на пазарната оценка и получаваме около 20 лв./квадратен метър. От Община Бургас поясняват, че това е начална тръжна цена. Тоест - тя може да се завиши. С колко ще се увеличи - ще се реши на търга, който е с тайно наддаване, каквато е практиката не само в Бургас.
Няколко неща ме притесняват, коментира Стоян Царев, заместник - председател на партия „Средна европейска класа“. Имотите са ценен капитал и не трябва да се продават, посочи той:
„В бъдеще могат да носят само печалба. Както знаете, хората, по принцип, инвестират в имоти. Цената на имотите никога не пада, тя само може да се вдига. В случая, това, което ме притеснява, е кое там налага продажбата на имот, защото мястото е много атрактивно. То е близко до пътя и смятам, че цената, за която са обявени за продажба е доста ниска, спрямо цената, която е на имоти, които се продават в близост", коментира политикът.
Имоти в близост струват 20 евро на квадрат, двойно повече, посочи Стоян Царев. Всички парцели са около декар и може те да се окрупнят и да се търси вариант на публично-частно партньорство, от което общината да спечели повече, коментира той.
От Община Бургас посочиха, че няма заявен интерес, но се надяват да възникне. Причината, че част от имотите не са били включени досега в програмата за разпореждане е, че имало разминаване между действащата кадастрална карта и одобрения подробен план. За да се преодолее това разминаване, от общината са изготвили нови актове за общинска собственост, за да съответстват на одобрената карта. 
“При влизане в сила на кадастрална карта за имотите - общинска собственост, се съставят нови актове за общинска собственост, в които се посочват номерът и датата на предходно съставените актове за общинска собственост. Горното се налага поради факта, че за част от имотите предходните актове за общинска собственост са съставени през 2000 г. и не са в условията на кадастрална карта, която е одобрена през 2009 г.”, коментират от общината. 
Крайното решение ще вземе общинският съвет на сесията в края на месеца, очаква се то да е „за“ продажбата. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В началото на юни „Алеф” награждава победителите в литературния конкурс

Стойността на човешкия живот и цената, която нашите предци са били готови да платят за неговото спасяване по време на Холокоста отвори врати към знанията и въображението на над 300 младежи от България, Израел, Германия, Румъния, Австрия, Унгария, Украйна, Словакия, Полша, Испания, Франция и Латвия. Единадесетият Международен литературен ученически..

публикувано на 25.04.24 в 11:37

Започва реденето на паважна настилка по ул. „Доктор Нидер“

Инспекция на ремонтните работи по ул. „Доктор Нидер“ направи к метът Димитър Николов и инж. Чанка Коралска, информират от Община Бургас. Там ВиК постави нови тръби, а след тях минаха и други оператори на подземни мрежи. Възложена е работа по изграждане на тротоари и отводнителна система. От понеделник ще започне нареждане на паважна настилка по ул...

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Улица "Патриарх Евтимий" в Бургас ще бъде ремонтирана

Предстои пълното обновяване на улица “Патриарх Евтимий” в Бургас, съобщи кметът Димитър Николов. Ремонтът започва след Великденските празници. Получено е одобрение от институциите. Финансирането е от  Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предстои цялостна интервенция с подмяна на водопровода и канализацията, изграждане на..

публикувано на 25.04.24 в 08:37

Променят времетраенето на светофарите в Айтос

От днес в 10 часа влизат сила промените в светофарната уредба на кръговото в Айтос, съобщават от общината. Във връзка със сигнали на граждани за светофарната уредба на кръговото кръстовище на ул. "Славянска", ул. "Хаджи Димитър" и ул. "Гарова" в град Айтос, ще бъдат променени І, ІІ и ІІІ циклограми на пешеходния поток и завиващите на дясно в едно и..

публикувано на 25.04.24 в 07:21

Ето къде няма да има ток днес

Поради извършване на ремонтни дейности по електросъоръженията днес от 09:00 ч до 13:00 ч без ток ще бъдат клиентите от гр. Поморие, ул. "Европа" № 37, 39, 40, 42, 43, ул. "Крайбрежна" № 73, 81, ул. "Огоста" № 3, 4, 5, ул. "Тимок" № 14, 20, 24, 26, 35, ул. "Тутхон" № 1. Без захранване ще бъдат и хората в гр. Средец, бл. АПК вх. 4 от 9 до 17 часа. Със..

публикувано на 25.04.24 в 07:13

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни днес за района на Малко Търново.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя на честота 98,9 MHz.  Програмата на общественото радио няма да може да се слуша ефирно в споменатия район днес от 9:00 до 17:00 часа.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg.

обновено на 25.04.24 в 06:59

Арменската общност в Бургас отбеляза 109 години от геноцида

Бургас почете 109-ата годишнина от геноцида над арменците, извършен в пределите на Османската империя през 1915 година. Присъстваха десетки граждани и общественици.  Пред църквата „Сурп Хач“ в центъра на Бургас прозвучаха химнът на Република България и този на Република Армения. Слово произнесе общинският съветник Мадлен Мутафян: "На този ден е..

обновено на 24.04.24 в 18:37