Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Лаборатория за извършване на PCR тестове ще бъде открита в болницата в Елхово

Снимката е илюстративна

В общинската многопрофилна болница "Св. Иван Рилски" в Елхово ще бъде открита лаборатория за извършването на PCR тестове. От общинския бюджет са отпуснати 44 000 лева, предстои закупуването на необходимото оборудване.

При поредната ковид вълна тестването на пациентите и жителите на повече от три общини е било затруднено, тъй като лечебното заведение не притежава собствена лаборатория и се налага пътуване до Ямбол.

 За разлика от много общински болници финансовото състояние на елховското лечебно заведение не е проблем, за лекари и медицински сестри се предлага високо заплащане, но кадри липсват. Средната възраст на работещите е около 70 години, а млад специалист не е идвал през последните 20 години. В края на миналата година дори се наложи ковид отделението да прекъсне за няколко месеца работа, тъй като част от персонала се разболя, в момента там са разкрити 10 легла за средно тежки случаи.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Созопол ще създаде условия за още един личен лекар

Все повече жители на Община Созопол отправят питания за това, към кого могат да се обърнат при необходимост от здравна помощ. Предприети са действия за откриване на практиката на още един личен лекар и когато това бъде факт, ще бъде публично оповестено в сайта  й. Общопрактикуващият лекар д-р Йорданка Кръстева премести практиката си в..

публикувано на 27.01.22 в 14:15
КОЦ - Бургас

Безплатни прегледи за рак на гърдата през февруари в КОЦ - Бургас

100 безплатни прегледа при специалист онкохирург ще бъдат извършени, благодарение на кампания организирана от Ротари клуб „Бургас Приморие“, съвместно с  Комплексния онкологичен център. В момента се извършва записване на желаещите да бъдат прегледани. „Има голям интерес към кампанията и много от часовете вече са запазени...

публикувано на 27.01.22 в 12:47
Архив

Високи сметки за ток в областната болница в Бургас

С около 100 000 лева повече е месечната сметка за ток и парно на областната болница в Бургас в сравнение с преди година . За момента лечебното заведение се разплаща регулярно с доставчиците на лекарства, но при задълбочаване на проблема според ръководството ще се стигне до задлъжняване.  Сметките за ток и парно на областната болница..

публикувано на 26.01.22 в 15:21

Лекарствата в Бургас поскъпнаха

Много от лекарствата в аптечната мрежа в Бургас са с повишени цени. Най-голямо е увеличението при медикаментите без рецепта. Според председателя на Регионалната фармацевтична колегия Любима Бургазлиева ръстът не се дължи на аптеките, а на по-високите цени от страна на производителите на лекарства „С увеличени цени са..

публикувано на 25.01.22 в 16:51
Ангел Кунчев

Ангел Кунчев: Няма да се променят сроковете на зеления сертификат у нас

Сроковете на зеления сертификат няма да бъдат променяни за територията на България, заяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Той обясни, че от 1 февруари ще бъде скъсен срокът на валидност на сертификата само при пътуване в други страни от ЕС. Съветът на ЕС с нови препоръки за Covid ограниченията за пътуващите Зеленият сертификат ще е..

публикувано на 25.01.22 в 15:20

249 са новите случаи на коронавирус в бургаска област

249 са новите случаи на коронавирусн в бургаска област, в сливенска са 277, а в ямболска 101.  11 049 са те за страната. Направени са общо 45 885 теста, като  положителните проби са 24,08%. 132 души са починали, хоспитализирани са за последното денонощие 949. 517 са в интензивно отделение. Като излекувани  са отчетени  5847 души...

публикувано на 25.01.22 в 07:44
lekarstva

Продължава дефицитът на антикоагуланти и лекарства за астма

Продължават нередовните доставки на нискомолекулярните хепарини. Дефицитни в аптеките в Бургас са още препарати за инхалация при астма .  „ От няколко месеца дефицитът и трудното снабдяване е с нискомолекулярните хепарини и някои от продуктите за инхалация, съдържащи кортикостероиди, салбутамол, вентолин. Нередулярно е снабдяването с тези..

публикувано на 24.01.22 в 14:51
Подкасти от БНР