Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бургаските пожарникари се снимаха за календар

3
Снимка: Видин Стоянов

Всяка година се стараем да популяризираме професията, казва началникът на Първа РСПБЗН-Бургас главен инспектор Николай Николаев. "Ние правим обикновено работни календари. Преди две години правихме календар с благотворителна цел за децата на загиналите служители от региона. Тогава се включи пожарната в цялата област Бургас, всички структури. За децата осигурихме по няколкостотин лева за Коледа и Нова година."

Фотографът Видин Стоянов прояви желание да реализираме една професионална фотосесия  на Пожарната, на службата. Направихме я през миналата седмица, в момента получаваме вече снимките. На нашата фейсбук страница са качени две, днес ще качим още професионални снимки  с облеклата, в действие.

Имаме сниман пожарникар с цялото оборудване, с което влизаме- това са дихателни апарати, каски, фенери. Друг колега сниман с чук, подготвен, както действат когато се разбива врата. Кадър пресъздава и  действията, които извършваме когато режем  автомобил  или врата.

Най-добрите 12 и една обща от сесията ще  станат част от календара.


Превантивната дейност е една от важните, свързани с пожарната безопасност. Всяка година огнеборците  посрещат и много деца в базата. Николаев добавя:

Другата кампания-направихме една музейна експозиция  в кулата на пожарната, която не се ползваше след ремонта. Посрещаме възпитаници на градини и училища, осигуряваме беседа, разходка в базата, запознаване с професията . През 2022 ще имаме шапки и тениски за децата.

Опитваме се през зимата да правим  срещи в Домовете за възрастни, в пенсионерските клубове . Да стигнем до повече  хора, за съжаление жертвите на пожари обикновено са  по-трудно подвижни, по- бавни. Нека слушателите  бъдат внимателни при ползването на газови уреди, печки на твърдо гориво. Тези, които не са си почистили  комините- да го направят.


Фотографът Видин Стоянов отбелязва по повод календара: Направихме една предварителна среща по организацията да уточним колко човека, какво оборудване. Станаха доста добри кадри, все още имам работа по тях.

Снимахме на тренировъчна база Върли бряг, там има подходящи условия. За три часа се справихме, за да не ангажираме хора и техника само за снимки цял ден.

Всичко на терен беше много контролирано, нямаше излишен екшън, все пак не се  снима филм. Запалихме един огън контролирано. Уникално представяне направиха момчетата. Малко се говори за тях като професионалисти, а вършат много тежка работа. 

Снимки: Видин Стоянов
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Милена Лафчиева

Бургазлийката Милена Лафчиева участва в проекта "Аз съм Българка!"

Бургазлийката Милена Лафчиева участва в проекта „Аз съм Българка“ на фотографа Радослав Първанов. В него той снима красиви момичета облечени в народни носии на различни места в страната. През миналата година беше осъществена третата част на проекта. В предишните 2 части участваха бургазлийките –  Стефани Джунгурдян  и  Яна Пенчева...

публикувано на 23.01.22 в 16:20

Христина Желева изработва книги - кутии във фентъзи стил

Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ , в която жените с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни „Радиомагазинче Надежд а“.  Всяка седмица..

публикувано на 23.01.22 в 15:40

С поход отбелязват 27 години от създаването на ПП "Странджа"

Сдружение "Зелена Странджа" по традиция ще отбележи годишнината от обявяването на природен парк Странджа с поход. Той ще се проведе в неделя /23 януари/. Тази година, ден преди парк Странджа да навърши 27 години маршрутът ще е в защитената местност Парория, съобщи Владимир Димитров от сдружението: „Това е сърцето на Странджа, там..

публикувано на 23.01.22 в 09:30

Отчитат ръст на гражданските бракове в Айтос за 2021 година

255 са сключените граждански бракове в Ритуалната зала на Община Айтос през миналата година, сочи статистиката на Общинската администрация. Пред служителя от Отдел "ГРАО" Гл. специалист Кристина Станоева през 2021  година са застанали над 70 двойки повече, сравнено с предходната. Честа практика е в един ден да се сключват по два, че и повече..

публикувано на 21.01.22 в 13:40

Община Болярово връчи сувенири на майките, родили през 2021 година първите си деца

В Деня на родилната помощ, поздравителен адрес със сувенир връчи кметът на Община Болярово Христо Христов на майки, родили първите си рожби през 2021 г. По този начин ръководството на общината и настоятелството на НЧ „Възраждане-1912“ засвидетелстваха в Деня на родилната помощ уважение към семействата, създали и решили да отгледат в общината своите..

публикувано на 21.01.22 в 12:27

"Чичо Коледа" в Бургас с две прожекции

В Културен дом НХК ще бъде показана в два поредни дни на 29 и 30 януари най-новата българска романтична комедия – „Чичо Коледа“. И в двата дни прожекциите ще бъдат от 17.00 часа. Събитието ще се проведе в съответствие с издадените от здравните власти заповеди за противоепидемични мерки.  Във филма участват познатите и обичани актьори: Филип..

публикувано на 20.01.22 в 15:33

Галя Димитрова, която превръща сезоните в сувенири

Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която жените с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни „Радио магазинче Надежд а“.  Всяка седмица ви..

обновено на 16.01.22 в 20:12
Подкасти от БНР