Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бустерната доза предпазва по-добре ваксинираните

Д-р Сибел Шефкет  е сред специализантите, които работят отскоро в бургаската белодробна болница. Тя завършва през 2019 година с отличие Варненския медицински университет. Вече  две години специализира пулмология и фтизиатрия. На 27 години, тя е от медиците, които  смело влизат в ковид отделението на лечебното заведение.

Практиката на д-р Шефкет съвпада  с началото на коронавирусната пандемия. В момента пулмолозите са едни от най-търсените специалисти  и както д-р Шефкет сподели, тя усеща наравно с по-възрастните си колеги натискът  и напрежението към тези лекари. Въпреки това, младият пулмолог не съжалява, че така започва своя професионален път и вижда в това удовлетворение, защото може да навлезе бързо детайлите.

Според нея в тази четвърта вълна са засегнати хора на всякаква възраст, в отделението имаме хора на 92 години и на 37 години, обясни още тя. Единственият начин да се предпазим от тежкото протичане е ваксинирането, твърди д-р Шефкет. Тя самата вече е сложила бустерна доза.

Третата доза предпазва по-добре ваксинираните, особено тези, които са се имунизирали в началото на годината, обясни пулмологът:

Ще ви дам пример с пациентка, която наскоро е приета в отделението. Втората й доза на ваксината е била в началото на март. Може би е закъсняла с бустерната доза. Защото гратисният период, ако мога така да го нарека, е 6 месеца. Може би, ако имаше бустерна доза, нямаше да стигне до отделението. Това е моето мнение.

Д-р Шефкет уточни, че ефектът от ваксинацията се вижда при семейни двойки, ако единият е ваксиниран, а другият не, по-тежко прекарва ковид неимунизираният.

Тя е категорична, че хората при първи симптоми  не трябва да се самолекуват и да следват протоколи, които се споделят в социалните мрежи. Тя съветва пациентите да се обърнат към личните си лекари, за да изпишат те предвид хроничните болести на всеки, подходящи медикаменти.


ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спешно се търсят кръводарители за млада жена от Бургас

Спешно се търсят кръводарители за 33-годишната Атанаска Пилева. Тя е в отделението по реанимация на УМБАЛ Бургас, съобщиха нейни близки. Жената е в критично състояние, с много нисък хемоглобин. Нуждае се от 12 банки кръв, без значение от кръвната група. Семейството моли желаещите да помогнат в тежката ситуация!  Тези, които ще се отзоват е..

публикувано на 23.01.22 в 12:50

Пет пъти са скочили разходите на областната болница в Ямбол

Пет пъти са скочили разходите на областната болница в Ямбол за електричество, газ и кислород през последните два месеца. Не е ясно докога ръководството на лечебното заведение ще успява да погасява задълженията, тъй като приходите от дейността им остават непроменени.  Скокът на разходите е драстичен, коментира  изпълнителният директор на МБАЛ „Св...

публикувано на 22.01.22 в 17:13

Ротари клуб „Бургас Приморие“ с кампания срещу рака на гърдата

Ротари клуб „Бургас Приморие“, съвместно с  Комплексния онкологичен център в Бургас, проведоха символичен благотворителен маратон, в който се включиха десетки ентусиасти. С ъбраните средства от серията “Спортувай с мисия с КОЦ- Бургас”, ще се използват за 100 безплатни прегледа при специалист онкохирург за диагностика на рак на млечната жлеза..

публикувано на 21.01.22 в 12:05

Близначки се родиха в УМБАЛ Бургас на Бабинден

Близначките Карина и Никол се появиха на бял свят в УМБАЛ Бургас точно на днешния Бабинден по стар стил, когато отбелязваме Деня на родилната помощ. До обяд в бургаската болница се родиха пет деца, две от които - момчета. Поради епидемичната обстановка персоналът на двете отделения - Родилно и Гинекология, отбеляза Деня на родилната помощ в..

публикувано на 21.01.22 в 11:37

55 новозаразени ученици в Сливен само за ден

Нов ръст на заболелите с COVID - 19 е регистриран в област Сливен през изминалото денонощие. Новозаболелите лица са 242 при 214 в предходния ден. Сред тях учениците  са 55 при 50 в предходния ден, диагностицирани са и 14 учители, като повечето от тях са от различни училища в Сливен, съобщиха от Областния кризисен щаб по данни на РЗИ. Епидемиологичните..

публикувано на 19.01.22 в 16:55

В Белодробната болница в Бургас са осигурени всички медикаменти за лечение на ковид

Сградата на Белодробната болница, има нужда от обновяване. Управителят й д-р Евелина Трошанова е внесла докладна записка до общинския съвет, в която посочва необходимите средства и мотиви за освежаването на зданието.От ремонт се нуждае и поликлиничната част, където се приемат пациенти за консултации. Ремонтирана е вътрешната част на болницата, в стаите..

публикувано на 19.01.22 в 15:26

Недостиг на лични лекари в област Бургас

В разгара на поредната Covid вълна се оказва, че в някои населени места в област Бургас има недостиг на лични лекари. Миналата седмица стана ясно, че град Созопол е останал само с един личен лекар. Подобно е положението и в община Малко Търново. 275 са необходимите лични лекари за област Бургас, а към момента има сключени договори със 179...

публикувано на 17.01.22 в 13:35
Подкасти от БНР