Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Увеличават се случаите на бракониерство на сърни и елени в Твърдица

3
Снимка: Стоян Радев

Горски служители алармираха за тенденция към увеличаване случаите на бракониерство на сърни, елени и сръндаци в планинската част  на община Твърдица. В събота в този район са заловени двама ловци по подозрение, че незаконно са убили  сръндак при ловен излет за диво прасе. Те са били задържани за 24 часа, съобщиха днес от полицията. Според горските служители от този район са получавали множество сигнали за намерени кожи от убити елени и сръндаци. 

Юсеин Шакиров, главен експерт в Югоизточното горско стопанство  заяви, че с още двама негови колеги са изчакали да свърши ловния ден, когато са направили проверка на автомобилите на ловците.  

"Във втория автомобил, който отвориха багажното отделение ми се наби в очите голяма зелена мешка и веднага се спрях на нея. Само докато я пипнах усетих, че вътре има месо, защото още беше топло и се усещаше."

Според колегата му Пламен Иванов зачестилите случаи на бракониерски отстрел е, заради резкия спад в популацията на дивата свиня, след африканската чума.  

"Смело можем да твърдим, че дивеча т.е. дивата свиня драстично намаля изобщо на Балканите."  

Горските предлагат едногодишна забрана за отстрел 

"Ако зависеше от мен бих забранил улова за диво прасе за една година, за да може да се възстанови."  

Срещу задържаните ловци е образувано досъдебно производство.   Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Афганистанските граждани са били настанени в дървена постройка в Поморие

В ареста остават двамата поморийци обвинени в каналджийство

Мярка за неотклонение „задържане под стража“ бе наложена на двама обвиняеми в каналджийство. Те се изправят пред съда за  противозаконно подпомагане на 9 афганистански граждани да пребивават на територията на страната. Престъплението е осъществено на 26.01.2022 г. в гр. Поморие.  Задържаха двама поморийци, укривали бежанци По време..

публикувано на 28.01.22 в 15:50
снимката е илюстративна

27 акта за незаконна дървесина в село Градец

Специализирана операция срещу неправомерната сеч, съхранението и транспортирането на дърва за огрев беше проведена в  село Градец, община Котел. 27 акта по Закона за горите, 7 констативни протокола и 15 разписки за отговорно пазене са издали служители на Държавното горско стопанство - Котел.  Задържани са 6 коня, четири каруци и 6 амуниции за..

публикувано на 28.01.22 в 13:16

Запалиха три контейнера за разделно събиране на отпадъци в „Меден рудник“

Зачестяват случаите на запалени пластмасови контейнери за разделно събиране на отпадъци в Бургас. Последният случай е преди ден, когато са запалени три контейнера, поставени пред бл. 19-ти в комплекс „Меден рудник“, съобщи полицията. Огънят е потушен от един противопожарен автомобил и шестима огнеборци. Причините за възникналия пожар, както и..

публикувано на 28.01.22 в 09:44

Наградиха учениците, които предотвратиха опит за грабеж в Сливен

Областната дирекция на МВР Сливен награди с почетни плакети петимата деветокласници, които предотвратиха опит за грабеж над възрастна жена миналата седмица в центъра на града. Нападателят – 21 годишен мъж от село Тополчане бе разкрит от полицията в началото на седмицата. Той е арестуван, а срещу него е повдигнато обвинение за грабеж. Деветокласниците..

публикувано на 27.01.22 в 16:26

Полицията в Сливен награди петима ученици, предотвратили престъпление

Старши комисар Димитър Величков връчи благодарствени плакети на Андрей Аандреев, Виктор Иванов, Толга Назифов, Георги Господинов и Добромир Минков, които благодарение на своята смелост и бърза реакция успяха да предотвратят престъпление.  В края на миналата седмица петимата без колебание тръгват след извършител на грабеж и успяват да помогнат на..

публикувано на 27.01.22 в 11:37

Противопожарната служба в Бургас отличи служители и партньори

Областният етап от конкурса „Пожарникар на годината” отличи с почетна грамота   Георги Илиев старши пожарникар в група Пожарогасителна и спасителна дейност. За контролна дейност  грамотата получи  Костадин Ламбов. Като партньор  с плакет е отчетен приносът на Община Бургас и  на кмета Димитър Николов. Конкурсът се провежда на два етапа – областен..

публикувано на 27.01.22 в 10:41

Задържаха двама поморийци, укривали бежанци

При специализирана полицейска операция в Поморие са задържани двама души за подпомагане на нелегално пребиваващи в страната бежанци. В барака към частен дом в ромския квартал на града са открити девет души без документи, които се самоопределят като афганистанци.   Визуално четирима от тях са непълнолетни, уточняват от полицията. Към момента те са..

публикувано на 27.01.22 в 07:53
Подкасти от БНР