Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вече могат да се подават декларации за данъчните облекчения за деца

| обновено на 30.11.21 в 11:55
Снимка: БГНЕС

Родителите могат от днес да подават декларации за данъчните облекчения за деца. Тази година те ще са по-високи и ще се прилагат само за придобитите през 2021-ва година доходи. Размерът на облекчението за деца е в зависимост от броя им. Сумите, с които е възможно да се намали общата годишна основа при ползване данъчно облекчение за деца, са, съответно, 4 500 лева за едно дете, 9000 лева за две деца и 13 500 за три и повече деца. Това означава, че родителите ще получат,съответно до 450 лева за едно дете, 900 - за две и до 1 350 за три и повече деца.

За отглеждане на дете с увреждания намаляването на годишната данъчна основа е в размер на 9000 лева, което означава, че сумата за получаване е 900 лева.

Много е важно да се провери дали родителят няма някакви останали задължения, като например неплатена глоба от КАТ или данъци към държавата, поясни говорителят на НАП в Бургас Христо Узунов. По принцип всяко от облекченията се ползва само от единия родител.

Данъчните облекчения могат да се ползват по два начина, както досега. Единият е чрез подаване на декларация пред работодателя с основен трудов договор. В този случай работодателят може да възстанови данъка в срок до края на януари догодина.

Втората възможност е с подаването на годишна данъчна декларация в срок от 10 януари до 3 май догодина. Паричните суми ще бъдат възстановени след проверка на Приходната агенция в срок от един месец след подаването на декларацията.

Има предложение тези по-високи данъчни облекчения да останат и за напред, но това вече ще е решение на бъдещото правителство, допълни още Христо Узунов.


Подробностите можете да чуете от звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Ямбол ще изхвърлят разделно биоразградими отпадъци в 108 контейнера

В Ямбол започна разпределянето на 108 контейнера, предназначени за разделно събиране на зелени и дървесни биоразградими отпадъци.  С предимство съдове се поставят в близост до паркове и  квартали, в които се извършва селскостопанска дейност.  Седмица след като официално заработи компостиращата инсталация за биоразградими отпадъци край Ямбол започна..

публикувано на 27.01.22 в 09:42

Шест населени места в Бургаско остават без вода днес

Шест населени места остават без вода днес. Поради ремонт на централен водопровод ще бъде спряна водата в Камено, Българово и селата Равнец и Свобода. По същата причина без вода ще е днес и бургаския квартал Ветрен . Заради направа на нови ВиК връзки за два дена – днес и утре прекъсване на водоподаването ще има и в Равда . То ще е за времето от..

публикувано на 27.01.22 в 09:22

Сметки над 600 лв. за ток получиха семейства от бургаския небостъргач

Изненадващо високи сметки за ток получиха живеещите в недостроения небостъргач в бургаския комплекс „Меден рудник“ . Причината е, че домакинствата там плащат промишлен ток, тъй като сградата няма акт 16. Всъщност преди 10 дни небостъргачът е получил акт16, но само за електрическата мрежа, съобщи синдикът на сградата адв.Владимир..

публикувано на 27.01.22 в 08:53

Общинският съвет в Сливен с първо заседание

Община Сливен предвижда да продаде 182 жилища на наематели, които са живели там в последните пет години, нямат задължения и са плащали наема в срок. Предложението ще бъде разгледано на сесията на Общинския съвет днес. За граждани с доказани жилищни нужди са определени 218 жилища.  Обявените за продажба общински жилища няма да бъдат продавани на..

обновено на 27.01.22 в 08:36

Каменар ще е с ключова роля в развитието на Община Поморие

Общинският съвет в Поморие подкрепи единодушно желанието на Каменар да стане квартал на града. 15 съветници гласуваха "за" откриването на административната процедура. „ Разяснено ли е на жителите на Каменар, че присъединяването на населеното място към града ще доведе до промяна в такса смет и битови отпадъци? Каква е причината..

обновено на 26.01.22 в 16:39
Снимката е илюстративна

Изменения в Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични

Министерският съвет прие промяна на Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични. С нея се поставят под контрол нови тридесет и три вещества чрез включването им в списък за растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в..

публикувано на 26.01.22 в 15:33

"Булевард Демокрация" - на 26 януари

Отдъхнах си. Цяла седмица се вълнувах дали и как депутатите ще отидат днес на работа. По цяла нощ сънувах кошмари и се събуждах изпотен като си представях как от едната страна на вратата на парламента ги дебне едно медицинско лице с гигантска клечка, която да им пъхне в носоглътката, а от другата – друго медицинско лице, с гигантска игла, с..

публикувано на 26.01.22 в 14:56
Подкасти от БНР