Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Общински съветници: Първата детска болница в страната ще бъде в Бургас

Тя ще обслужва и близките региони - Ямбол, Сливен, Стара Загора и Хасково

Общински съвет Бургас
Снимка: Свобода АтанасоваОбщинският съвет в Бургас разреши на община Бургас да отправи искане до здравния министър за съгласие по създаването на специализирана  болница за активно лечение на детски болести.  

Общинският съветник Даниела Божинова поиска  вносителят на докладната да даде обяснение на какъв етап е този проект,  и какъв заем е изтеглила общината:

„Само с няколко изречения да ни припомните тази фаза от проекта, която явно в момента, ако се спазва графика е към края на изпълнението си. Доколкото знам се изпълнява от международна консултантска фирма в партньорство с българска фирма“

Заместник-кметът Йорданка Ананиева поясни

Община Бургас не е теглила заем от Европейската инвестиционна банка. Общината спечели проект на Европейската инвестиционна банка. Тя инвестира собствен финансов ресурс, защото идентифицира този проект като статегически важен за част от България и влага тези средства в него. Целта е да осъществи това поучване. Консорциумът, който беше избран след международен търг, организиран от банката. В него има международни експерти от цял свят.
Консултантите извършиха анализ на всички данни, които има на разположение, коит има както в Бургас, така и в околните области, които ще обслужва – Ямбол, Сливен, Хасково, Стара Загора. данните включват както заболеваемостта, така и потребността и заявката от ползването на направления детското здравеопазване. След като приключи този етап, консултантите са готови да представят отчет, в който ще бъде посочено какви отделения ще има бургаската детска болница.
Следващият етап включва консорциумът да ни предложи идеен проект на сградата на детската болница, с разположението на всичките тези отделения , за да може тази болница да бъде ефективна.
Стойността е 1 млн.евро, които се плащат от банката, а община Бургас не плаща нищо.“, посочи Ананиева.

Докладната, която се обсъжда е първата стъпка към учредяване на болницата, репликира д-р Антонио Душепеев:

„Анализцът на потребностите на  региона е доказал нуждите да има такава болница. Община Бургас като следваща стъпка иска от Министерския съвет да бъде учредена такава здравна институция“

Според заместник председателя на Общинския съвет Станимир Апостолов
:

„Репликата ми е към Даниела Божинова, която каза, че след като знаем каква е локацията на болницата, не е нужно повече обследване. Ако отваряме някаква сергия местонахождението ни е достатъчно. Става дума за изграждане на детска болница в България, което се случва за първи път. Нито имаме опит, нито традиции. Детската болница е нещо, което е много по-различно от болница за възрастни.“

Бургаската детската  болница  ще бъде част от националната здравна карта и затова е нужна такава процедура с разрешение за създаването ѝ, допълни председателят на Общинския съвет Севдалина Турманова

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първо заседание на общинските съветници в Болярово

Първата общинска сесия за годината ще проведат днес съветниците на Болярово. Заседаниието започва в 8:30 часа. Кметът на Болярово Христо Христов ще представи отчет за дейността на администрацията през изминалата година пред общинските съветници.  В дневния ред на първото за годината заседание боляровските съветници ще приемат и плана си за работа..

публикувано на 28.01.22 в 08:21
Стоян Грозев

Съветници оспорват последната сесия в Бургас пред областния (обновена)

Общински съветници от две партии оспорват взетите решения на последната сесия на общинския съвет в Бургас. Причината са сериозни технически проблеми по време на дискусията и гласуванията по време на заседанието, което се проведе онлайн. Жалбата на Стоян Грозев е подкрепена от неговите съпартийци от Движение „България на гражданите“ и „Средна..

обновено на 27.01.22 в 15:30
зам.-председател на Народното събрание

Кристиян Вигенин в Ямбол: Ситуацията на границата между Русия и Украйна се драматизира

Ситуацията на границата между Русия и Украйна се драматизира повече от необходимото, заяви зам.-председателят на парламента Кристиян Вигенин в Ямбол. Според него насроченото за утре извънредно заседание на Народното събрание е било излишно.  "Нека направим това изслушване, но според мен няма причина за тази извънредност, която лъха от тези искания и..

публикувано на 25.01.22 в 15:04

Пламен Янев ще е заместник-областен управител

Пламен Янев ще е единият заместник-областен управител, научи БНР-Бургас. Пред медията, Янев потвърди за бъдещото назначение.  Той е от квотата на "Продължаваме промяната" и е член на Управителния съвет на "Средна европейска класа".  Пламен Янев е бургазия, има магистърска степен по икономика. Досега е работил само в частния сектор, в областта на..

обновено на 24.01.22 в 09:15

Президентската двойка Радев-Йотова встъпва в длъжност за втори мандат

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова днес встъпват в длъжност за втори мандат с тържествена церемония на площад „Свети Александър Невски“ в София. 21 артилерийски салюта и камбанен звън ще отбележат началото на мандата на преизбраната президентска двойка. Президентът Радев ще приеме почетния строй на представителните части на..

публикувано на 22.01.22 в 08:34

Депутатът Деница Николова: С какви темпове работят МРРБ и АПИ за ключови пътни проекти в област Бургас?

„МРРБ и АПИ трябва експедитивно и без забавяне на процедури да положат усилия ключови пътни отсечки в област Бургас да бъдат рехабилитирани. А чрез интегрирани териториални инвестиции в Югоизточен район за планиране да се изградят и нови артерии. Не става въпрос просто за ремонт и асфалт, а за привличане на инвестиции, насърчаване на туризма и подобрява..

публикувано на 20.01.22 в 14:11

Васил Александров встъпи в длъжност като областен управител на Ямбол

Завършване строителството на новата болница в Ямбол и подобряване на пътната инфраструктура са сред приоритетите на новия областен управител Васил Александров. Той официално встъпи в длъжност и се запозна със служителите на администрацията.  Привличането на инвестиции в региона и по-тясно взаимодействие между бизнеса и учебните заведения на..

публикувано на 18.01.22 в 07:35
Подкасти от БНР