Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На маломерни тротоари ще може да се поставя преместваема реклама

Община Бургас ще облекчи някои от изискванията за поставяне на рекламни надписи и информационни табели, след като съветниците приеха предложението на Георги Дракалиев, за промяна в Наредбата регламентираща това. На преместваеми обекти ще може да се поставя реклама, но само, която оказва логото и дейността, която извършва фирмата. Корекция се налага и при санкциите за реклама в нарушение. Глобата за физически лица  е до 500 лева, а за юридически вместо до 50 хиляди, ще бъде до 1000 лева, обясни Дракалиев:

"Има един текст, който съществува повече от 10 години и гласи, че в Бургас е задължително всички рекламни надписи да бъдат задължително да бъдат изписани на български език, като те могат да бъдат и на чужд език. Международно утвърдени фирми, чиито лого е регистрирано, то се изписва съответно неговата регистрация. Този текст е въведен много отдавна и попада под общата разпоредба за административнонаказателни глоби, като глобата за физически лица е от 50 до 500 лева, а за юридически лица от 500 до 50 000 лв.
Ако се разходите из централната градска част ще забележите, че това масово не се спазва, по-голямата част от надписите са на английски или с латински букви. Това не говори добре за нас като местна власт, която не си спазва самата наредба."

На маломерни тротоари под 2 метра също ще може да се поставя преместваема реклама. Причината е, че на някои тротоари в централната част на града  разстоянието е много по-малко, за което търговците нямат вина, посочи още Георги Дракалиев. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Бургас се присъединява към нова дигитална мрежа на европейските градове

Община Бургас ще се присъедини към нова мрежа от европейски градове и общности  „Европейски подход към Дигитална трансформация - Living-in.eu“.   Чрез тази платформа общини и институции в Европейския съюз обединяват усилията си за внедряване и разширяване на цифровизацията. По този начин ще могат да обменят добри практики и да споделят..

публикувано на 19.01.22 в 15:52

Община Царево стартира кампания за пътна безопасност

Община Царево стартира кампания за пътна безопасност, в която се предвижда поставяне на соларни пътни знаци, обозначаващи пешеходни пътеки на оживени кръстовища около училищата и детските градини. Инициативата е резултат на извършен анализ през летните и зимните месеци, който сочи, че и пешеходци, и водачи на моторни превозни средства не се съобразяват..

публикувано на 19.01.22 в 15:22
Архив

Обмислят поскъпване на билетчето в градския транспорт в Бургас

Общинският превозвач "Бургасбус" обмисля да предложи увеличение на цената на билета в градския транспорт. По всяка вероятност повишението ще е с 20 стотинки . Мярката е част от плана на дружеството за справяне с високите цени на горивата и тока.  Цената на 100 км пробег на автобусите на дружеството на метан, дизел и електричество е..

публикувано на 19.01.22 в 14:00

221 новородени с помощ от 2000 лв в Несебър за година

221 са новородените в Община Несебър през изминалата 2021 година, получили еднократната помощ от 2000 лв . Общата сума, която местната власт е изплатила от бюджета си на родителите им, възлиза на 442 хил.лв. За разглеждания период са се родили и 4 двойки близнаци. За 2021-та година общината е подкрепила финансово и 7 двойки за инвитро процедури с..

публикувано на 19.01.22 в 12:23

Мостът на входа на Черноморец се нуждае от спешен ремонт

Мостът на входа на Черноморец е в много лошо състояние и създава предпоставки за инциденти на преминаващите под и над него автомобили. Съоръжението е част от републикански път и ремонтирането му е задача   на държавата. За опасния мост сигнализира кметът на община Созопол Тихомир Янакиев, който проведе среща с областния управител на Бургас..

публикувано на 19.01.22 в 11:57

Бъдете внимателни, ремонт по пътя Шумен-Риш

До 17 ч. днес движението по пътя Шумен-Риш от км 0 до км 43 се осъществява с повишено внимание поради превантивен ремонт на пътната настилка , информира Агенция "Пътна инфраструктура". Движението се осъществява поетапно двупосочно в една лента и се регулира с пътни знаци. 

публикувано на 19.01.22 в 10:35

Българо-американска военна подготовка започна на Учебен полигон „Ново село“

Съвместна българо-американска подготовка започна на Учебен полигон „Ново село“, съобщиха от Министерство на отбраната. В тази връзка се извършва и предислокация на американски военнослужещи и екипировка към полигона. Съвместните учения ще продължат до 30 юни тази година.  Предислокацията на американските военни включва щатно въоръжение, бойни..

публикувано на 19.01.22 в 09:16
Подкасти от БНР