Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

До края на годината ще стартира процедура за избор на изпълнител на малък " Пирогов" в Царево

В няколко наши репортажа ви разказахме за ситуацията в Царево, в която заради жалби на общинския съветник Емил Пейчев  започнаха проверки  от различни държавни институции както на администрацията и на негови колеги, така и на граждани. Той атакува и създаването на т.н малък "Пирогов", бъдещ  медицински център, в който ще работят лекари от държавната болница. Вече ви представихме позицията на Пейчев по казуса. Какво се случва с проекта  за здравното заведение в  момента. Отговорът потърсихме от кмета Георги Лапчев. Той разясни, че преговорите за нов медицински център са продължили 7 години. "Пирогов" не е било първото здравно заведение, с което е обсъждана идеята.

Бъдещият център ще подобри здравното обслужване по Южното Черноморие, меморандумът е подписан, но той не е подписан между Лапчев и Балтов , а е подписан  между болницата и общината, поясни кметът. Той ще влезе в сила, когато бъде готова новата сграда:

Много трудно стана, защото подскочиха цените на строителните материали. Това в никакъв случай не ни отказва.Напротив. Търсим и други финансови инструменти, през които да финансираме този обект. Считам, че до края на годината при всички положения ще имаме стартирала процедура за избор на изпълнител.Ще има и още една процедура, която е за премахване на сегашната сграда, тъй като тя е  опасна. Продължава да се руши, намерили сме алтернатива на сегашните кабинети.Ще преместим лекарите в други помещения

В момента се опитваме да намерим място на ЦСМП, поясни Лапчев

Много спекулации се появи по отношение на машините, които са предоставени от "Пирогов" уточни още кметът:

Там всичко е абсолютно изрядно, ние ги съхраняваме, съгласно нашата договорка. Ако болница " Пирогов" ги пожелае утре, още утре ще ги върнем.Те са си нейни и никога не сме твърдели, че са на община Царево. Би било прекрасно, ако те заработят тук. Нашето споразумение с "Пирогов" не касае само техника, то касае и лекари.Това беше в основата на споразумението.Персоналът, който ще работи тук, ще бъде в помощ на цялата област, а не на община Царево.Това споразумение продължава да е факт.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

55 новозаразени ученици в Сливен само за ден

Нов ръст на заболелите с COVID - 19 е регистриран в област Сливен през изминалото денонощие. Новозаболелите лица са 242 при 214 в предходния ден. Сред тях учениците  са 55 при 50 в предходния ден, диагностицирани са и 14 учители, като повечето от тях са от различни училища в Сливен, съобщиха от Областния кризисен щаб по данни на РЗИ. Епидемиологичните..

публикувано на 19.01.22 в 16:55

В Белодробната болница в Бургас са осигурени всички медикаменти за лечение на ковид

Сградата на Белодробната болница, има нужда от обновяване. Управителят й д-р Евелина Трошанова е внесла докладна записка до общинския съвет, в която посочва необходимите средства и мотиви за освежаването на зданието.От ремонт се нуждае и поликлиничната част, където се приемат пациенти за консултации. Ремонтирана е вътрешната част на болницата, в стаите..

публикувано на 19.01.22 в 15:26

Недостиг на лични лекари в област Бургас

В разгара на поредната Covid вълна се оказва, че в някои населени места в област Бургас има недостиг на лични лекари. Миналата седмица стана ясно, че град Созопол е останал само с един личен лекар. Подобно е положението и в община Малко Търново. 275 са необходимите лични лекари за област Бургас, а към момента има сключени договори със 179...

публикувано на 17.01.22 в 13:35
Снимката е илюстративна

В болниците няма важно лекарство за разреждане на кръвта

Болници не разполагат с лекарството за разреждане на кръвта фраксипарин . Медикаментът се прилага при лечение на пациенти с коронавирус с цел предотвратяване образуването на тромби. Главната сестра на общинското здравно заведение в Айтос Мария Иванова пояснява: „Нашата болница е обезпечена с абсолютно всичко, както за персонала, така и..

публикувано на 16.01.22 в 13:19

Нов специалист по ендокринология в медицинския център на УМБАЛ Бургас

Нов специалист по ендокринология и болести на обмяната вече е част от екипа на медицинския център на УМБАЛ Бургас "Св. Николай Чудотворец", съобщават от лечебното заведение. Д-р Кристилина Илиева е един от младите лекари на Бургас, които след завършването предпочитат да практикуват в родния си град. Завършила е математическа гимназия в Бургас, а..

публикувано на 13.01.22 в 13:36
Снимката е илюстративна

Отново липса на важно лекарство за разреждане на кръвта

Отново липсва важно лекарство за разреждане на кръвта, масово прилагано при лечение на коронавирус. Заради недостига му в аптеките хора в нужда си го осигуряват чрез социалните мрежи или от чужбина. Даниела Малчева търси безуспешно антикоагуланта фраксипарин в аптеки в Бургас, след като неин близък попада в болница с..

публикувано на 13.01.22 в 09:40

В Царево започна прием на документи за ин витро процедури

Започна приемането на документи за подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми на територията на община Царево, съобщават от там. След като бяха разработени и приети Правила за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от ин витро процедури, общината ще поема разходите за тях. Заявления могат да се..

публикувано на 12.01.22 в 11:38
Подкасти от БНР