Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Големите ученици в Бургас се върнаха в клас, без тестове


Големите ученици от Бургас, Камено, Карнобат, Поморие и Средец от днес учат на ротационен принцип. Тестове за тях не се правят, показа наша проверка. Около 95% от шестокласниците в основно училище „Георги Бенковски“ днес отново са в класните стаи. Директорът Петко Георгиев пояснява:

„Спазваме насоките и мерките, разписани от министъра на здравеопазването. Тази седмица се завърнаха учениците от шести клас, другата седмица се връщат тези от пети и седми на ротационен принцип, тъй като заболяемостта падна между 250 и 500 на 100 000 души.  Засега тестове за тях не се предвиждат. Може би на по-късен етап, защото заболяемостта падна и те са на ротация“

Днес малките ученици от 1 до 4 клас бяха тествани със щадящите тестове, за големите само се мери температурата на училищния вход, допълни Петко Георгиев.

От днес присъствено пък учат всички деца от общините Айтос, Малко Търново, Несебър, Приморско, Руен и Сунгурларе. Връщането им е мотивирано от нивото на заболяемост там, което е най-ниското в областта - под 250 на 100 000 население. Единствено в общините Созопол и Царево децата остават вкъщи пред компютъра. Там средно заразените продължават да са над 500 на 100 000.

Междувременно здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че всички ученици от 1-ви до 12-и клас ще се върнат в училище от понеделник. Те ще бъдат изследвани веднъж седмично с наличните тестове.

Повече чуйте в звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Майката Станимира Господинова

Проверяват сливенски учител за агресия срещу ученик

Регионалното управление на образованието в Сливен извършва проверка срещу учител от Основно училище "Христо Ботев“ за употреба на физическа сила срещу петокласник. Прави се и вътрешна проверка, каза директорът на училището. Инцидентът е станал в часа по математика. До агресията се е стигнало, след като ученикът е щракал с химикалката си в час,..

публикувано на 27.01.22 в 13:32

Родителите на малки деца имат право на болничен заради карантина

Заради новите мерки от Министерството на здравеопазването  напомнят на родителите, че те имат право на болничен лист, ако децата им не посещават градина или ясла заради карантина.  Родителите на ученици до 14 години, които не посещават училище поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ, в случай че са..

публикувано на 24.01.22 в 13:56

Малките ученици ще учат присъствено в Сливен и Нова Загора

Учениците от 1 до 4 клас в общините Сливен и Нова Загора ще продължат присъственото си обучение през тази седмица, съобщиха от Областния кризисен щаб. Издадената заповед на РЗИ за начина на обучение е изменена, след съгласуване с Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието и науката. От днес в електронна среда ще учат само..

обновено на 24.01.22 в 08:36

И в Ямбол от следващата седмица учениците ще учат онлайн

В Ямбол учениците преминават на обучение в електронна среда от началото на следващата седмица. Детските градини и яслите, засега остават отворени, но при строг сутрешен филтър, реши областният медицински съвет на днешното си заседание.  Присъствените занятия се спират и в град Стралджа, въпреки че регистрираните случаи на заболели от Ковид ученици са..

публикувано на 21.01.22 в 13:23

От понеделник учениците в Сливен и Нова Загора ще учат онлайн

Учениците от 1 до 12 клас в общините Сливен и Нова Загора от понеделник следващата седмица ще учат онлайн. Това реши Областният кризисен щаб по повод високите нива на заболеваемост през последните дни в областта и особено в тези две общини. Учениците от общините Котел и Твърдица ще учат присъствено.  Изпълняващият длъжността директор на..

публикувано на 20.01.22 в 19:44

Открит урок по медиация в СУ "Йордан Йовков"

Открит урок по медиация бе поредната образователна инициатива, която проведоха съвместно бургаските Окръжен и Районен съд със средно училище „Йордан Йовков“. Медиаторите Теменужка Чилингирова, Андрея Шивачев и Николай Тотев от Центъра за медиация и спогодби към двата съда представиха  доброволната процедура за разрешаване на спорове. Седмокласниците..

публикувано на 19.01.22 в 14:24

Ръст на карантинирани ученици и липса на заместващи учители в Бургас

220 са новорегистрираните ученици с ковид в бургаска област за последните три дни. 12 са учителите. В Бургас броят на заразените расте, а в по-малките общини карантинираните паралелки са единични.Според директори на училища в областта, присъствената форма е най-добрият вариант на обучение,но, ако се наложи може да се премине дистанционно заради..

публикувано на 17.01.22 в 16:50
Подкасти от БНР