Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ново училище, спортна зала и музей планират в Несебър

Снимка: скрийншот/Община Несебър

Ново училище, спортна зала и музей планира да изгради Община Несебър. Теренът, на който това се планира, е разположен зад паркинг Вятърна мелница. 

Парцелите попадат в охранителната зона Старинен Несебър. При археологически проучвания там преди години са намерени редица артефакти. Това поясни във видео на страницата на общината кметът Николай Димитров и добави:

“Експониране на част от артефактите, които са намерени на този терен. Изграждане на училище от 1-ви до 4-ти клас, във връзка с разпореждане на Министерството на образованието за провеждане на единна организация на училищата и училищните занятия да бъдат едносменни. В същия терен ще бъде изградена и спортна зала, която ще се ползва от учениците и от ученически спортни отбори. Там също ще бъде изграден нов туристически информационен център. Ще бъде изграден нов подземен паркинг, с цел облекчаване на автомобилния натиск върху световната културна ценност”, коментира Димитров. 

Несебър е с положителен прираст и затова е необходимо и изграждането на ново училище. Ще се увеличат и зелените пространства, посочи кметът. 

Репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спират тока на ВиК-Ямбол заради неплатени сметки

Заради неплатени сметки токът на ВиК-Ямбол трябва да бъде спрян от 1 февруари.От дружеството предупредиха, че ще прекъснат електричеството на помпени станции и пречиствателна станция за отпадни води.Предупреждение е изпратено на „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Ямбол, областната управа в града и на Общината.От местното ВиК дружество вече..

публикувано на 27.01.22 в 13:28

Казус – може ли съседи да плащат ток по различни тарифи?

Бургазлия сигнализира за нередност при плащане на сметките за електроенергия. Мъжът твърди, че във фактурите са описани различни стойности на дневните и нощните тарифи за апартаменти в съседен вход. Казусът е от ж. к. „Славейков“, става въпрос за един и същ отчетен период, в един и същи блок. В единия случай, дневната тарифа е..

публикувано на 27.01.22 в 13:10

Занаятчии и художници с базар на ул. „Алеко Константинов“

Базарът на художниците и занаятчиите ще има не само схема, съобразена с цялостната архитектурна визия на пространството, но и свой бранд. Графичната идентичност е възложена на НХА, специалност „Плакат и визуална комуникация“. Студентите имат възможност да изпращат предложения до края на февруари, а жури ще избере най-сполучливата разработка...

публикувано на 27.01.22 в 10:48

Намаляват уличното осветление в община Созопол

Намаляване на уличното осветление, през стълб въвежда администрацията в Созопол във всички населени места в общината . Ще се ограничи и консумацията на ел енергия във всички общински сгради. Строгите мерки за икономии на ток са заради драстичното повишаване на цената на електроенергията и завишените близо 5 пъти сравнение с 2020 година сметки за..

публикувано на 27.01.22 в 10:42

В Ямбол ще изхвърлят разделно биоразградими отпадъци в 108 контейнера

В Ямбол започна разпределянето на 108 контейнера, предназначени за разделно събиране на зелени и дървесни биоразградими отпадъци.  С предимство съдове се поставят в близост до паркове и  квартали, в които се извършва селскостопанска дейност.  Седмица след като официално заработи компостиращата инсталация за биоразградими отпадъци край Ямбол започна..

публикувано на 27.01.22 в 09:42

Шест населени места в Бургаско остават без вода днес

Шест населени места остават без вода днес. Поради ремонт на централен водопровод ще бъде спряна водата в Камено, Българово и селата Равнец и Свобода. По същата причина без вода ще е днес и бургаския квартал Ветрен . Заради направа на нови ВиК връзки за два дена – днес и утре прекъсване на водоподаването ще има и в Равда . То ще е за времето от..

публикувано на 27.01.22 в 09:22

Сметки над 600 лв. за ток получиха семейства от бургаския небостъргач

Изненадващо високи сметки за ток получиха живеещите в недостроения небостъргач в бургаския комплекс „Меден рудник“ . Причината е, че домакинствата там плащат промишлен ток, тъй като сградата няма акт 16. Всъщност преди 10 дни небостъргачът е получил акт16, но само за електрическата мрежа, съобщи синдикът на сградата адв.Владимир..

публикувано на 27.01.22 в 08:53
Подкасти от БНР