Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Учениците се връщат в клас при тестване веднъж седмично

Архив
Снимка: БГНЕСРотационното обучение отпада и всички ученици от 1-ви до 12-и клас ще се върнат в училище от понеделник. Здравните власти обявиха, че децата ще бъдат изследвани веднъж седмично с наличните тестове. В Бургас, заради празника на града - Никулден, учениците се връщат в клас във вторник. 

И днес големите ученици в Бургас, Камено, Карнобат, Поморие и Средец учат на ротационен принцип. Връщането им в клас бе без тестове, за разлика от тези от 1 до 4 клас. Малкото доставени тестове станаха причина здравните експерти да решат - вместо два пъти тестването да стане еднократно, но за всички ученици. Доставките на тестовете са за седмица, каза вр. изп. длъжността началник на регионалното управление на образованието Лиляна Иванова

Аз имам получено едно количество тестове. Ще уведомим директорите и ще ги раздадем. Трябва да им раздадем за седмицата 6-10 декември“

По предварителна информация тестването ще се изисква за общините със заболяемост над 250 души на 100 000 население. Директорът на регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров поясни:

„Ние всеки понеделник уведомяваме РУО с нарочно писмо и с информация по отношение на заболяемостта по общини. Имаме шест общини, които са слезли под 250 души на 100 000 население в региона“

Останалите са между 250 и 500 на 100 000 души, а Созопол и Царево все още са над 500 на 100 000 население.

По данни на здравното министерство наличните към момента щадящи тестове ще стигнат до средата на януари. От образователното обаче изразиха съмнение, че количествата ще стигнат,  дори ако децата се тестват само веднъж в седмицата. 

Повече чуйте в прикачения файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръст на карантинирани ученици и липса на заместващи учители в Бургас

220 са новорегистрираните ученици с ковид в бургаска област за последните три дни. 12 са учителите. В Бургас броят на заразените расте, а в по-малките общини карантинираните паралелки са единични.Според директори на училища в областта, присъствената форма е най-добрият вариант на обучение,но, ако се наложи може да се премине дистанционно заради..

публикувано на 17.01.22 в 16:50

СУ "Христо Ботев" - Айтос участва в кампанията "Книги за Братислава"

Айтоското училище „Христо Ботев“ провежда инициатива за събиране на книги и учебници в полза на българско средно училище със същото име в Братислава, Словакия. Кампанията е обявена от Изпълнителната агенция по горите, БДЗП и се подкрепя от Югоизточно Държавно предприятие-Сливен. На информация за нея в интернет пространството..

обновено на 17.01.22 в 09:05

Училищни директори искат междусрочната ваканция да бъде удължена

Удължаване на ваканцията между първия и втория учебен срок беше поискано от директори на училища.  Съгласно утвърдения към момента график, за междусрочна ваканция е предвиден само един ден - 1 февруари. От Съюза на работодателите в системата на народната просвета обаче предлагат учениците да почиват повече - от 28 януари до 2 февруари...

публикувано на 16.01.22 в 14:28

Оценяват дигитално-медийната грамотност на десетокласниците

За първи път в страната се провежда национално изследване за оценяване на дигитално-медийната грамотност на десетокласниците. То е част от инициатива, която ще обхване различни гимназии в цялата страна, сред тях са и 14 учебни заведения от бургаска област. Организатори са Центърът за оценяване в предучилищното и училищното образование,..

публикувано на 14.01.22 в 09:12
manicure_mikrophone

Курсове за маникюристи и заварчици започват в Болярово

Курсове за заварчици, маникюристи и шофьори организира средно училище „Д-р Петър Берон“ в Болярово. Инициативата се провеждасъвместно с общината, НТС-Елхово и ямболски център за професионално обучение. Записванията вече са в ход, а целта е да се разширят възможностите за трудова реализация на учениците. В курсовете могат да се включат и техни родители,..

публикувано на 12.01.22 в 12:24

Започна учебната година във Военноморската база-Бургас

С демонстрация на учебни епизоди започна учебната година във Военноморската база Бургас.   Провеждането на 26-то национално учение с международно участие „БРИЗ 2022“ и две българо-румънски учения „ POSEIDON“ и„TRITON“са основните задачи пред Военноморските сили тази година. С взривяването на изплавала морска мина започнаха демонстративните..

публикувано на 10.01.22 в 15:34

Родители на нередовни ученици връщат еднократните помощи

В Ямбол родители на ученици от първи и осми клас ще връщат получените еднократни помощи, тъй като децата им не са посещавали редовно учебни занятия, информираха от Дирекцията "Социално подпомагане" . Процедурите по връщането на средствата вече са в ход, уточни началникът на отдела в местната социална служба Светлозар Пехливанов. Ако детето..

публикувано на 09.01.22 в 08:40
Подкасти от БНР