Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

За 2021 година:

Община Бургас с награда за най - много реализирани проекти по ОП "Региони в растеж"

Центърът за съвременно изкуство и библиотека е най - атрактивен обект, реализиран по програмата

Центърът за съвременно изкуство и библиотека е с награда за най - атрактивен обект, реализиран по ОПРР

Община Бургас получи две награди за 2021 година на Годишното информационно събитие на Оперативна програма „Региони в растеж“, което се проведе в морския град. Едното отличие е за изпълнен  най – атрактивен и иновативен обект, а второто е за най – много  реализирани обекти през целия програмен период 2014 – 2020 г.

Община Бургас заслужено получава приза, съобщи зам. министър Нина Стоименова, която е и ръководител на Управляващия орган на програмата:

„Общината има 19 изпълнени проекта с разплатен бюджет до момента  от 89 млн. лева. Търсени партньори са отвън, не само в нашата страна, за иновативните идеи. С тях се благоустроява града и той става по привлекателен за всички, както за жителите така и за гостите му. Постигнатите резултати са не само видими за гражданите, но са споделяни и като добър опит в различни форуми и събития.“  

Новата библиотека в Бургас беше отличена и за най – атрактивен и иновативен проект, реализиран през годината. Наградата получи кметът Димитър Николов, който заяви:

„Благодарение на помощта на оперативната програма ние успяхме да реализираме една дългогодишна мечта на бургазлии – да изградим нова регионална библиотека . До този момент петте й отдела бяха разпръснати на различни места в града. Именно чрез възможността на ОП „Региони в растеж“ и разбира се, чрез нашето собствено съфинасиране ние създадохме това духовно и културно бижу!“

До момента по "ОПРР 2014 - 2020" в страната са реализирани 76 проекта за образователна инфраструктура и 210 за енергийна ефективност в жилищни и административни сгради. Завършените проекти за градска среда в големите общини на страната са 37, а за подпомагане на процеса на деинституционализация на деца и възрастни – 55. За обновяване и модернизация на пътна инфраструктура са финализирани 22 договора.  

Общо реализираните проекти са 450, а в процес на реализиране са 306. Сключени са общо 756 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, което означава че 59 % от проектите са с верифицирани и разплатени разходи. Програмният период приключва на 31.12.2023 г. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Татяна Султанова: Недопустимо е Сливен да няма пречиствателна станция за питейни води

Непрозрачно управление на ВиК Сливен и големите загуби на питейна вода, които гражданите плащат, лошата инфраструктура във вилната зона, безопасността по републиканската пътна мрежа и безработицата в региона са били част от темите на първата приемна в Сливен на депутатите от „Продължаваме промяната“ Татяна Султанова и Настимир Ананиев. Това обявиха..

публикувано на 16.01.22 в 11:28
Снимката е илюстративна

Въвеждат нови противоепидемични мерки от днес в община Созопол

Нови мерки ще бъда въведени от днес в община Созопол. Причината е усложнената епидемична обстановка в област Бургас. Това се посочва в Заповед на кмета Тихомир Янакиев. Мерките ще са в сила до 25 януари. Преустановяват се посещенията в пенсионерските клубове, детските центрове и места, където се провеждат организирани групови почасови..

публикувано на 16.01.22 в 10:18
Снимка: Архив

Нова локация за културни събития в Бургас от пролетта

Нова локация за провеждане на културни събития ще заработи в Бургас от пролетта. Това е ремонтираната наскоро уличка, в близост до площада „Св. св. Кирил и Методий“, посочи зам. -кметът по култура, спорт и туризъм Диана Саватева.  „Част от май, може би около 11 и 24, не случайно посочвам тези две дати, които са свързани със светите братя..

публикувано на 15.01.22 в 15:12
архив

Акция по засаждане на елхи в Бургас

Акция по засаждане на живи коледни елхи ще се проведе в Бургас. Тя се организира за пета поредна година от Сдружението „Зелена Странджа“ и трябваше да се проведе миналата събота, но заради лошото време бе отложена за днес. Всеки желаещ може да се включи в инициативата, която тази година ще е в двора на училището по компютърно програмиране в..

публикувано на 15.01.22 в 09:07
Снимката е илюстративна

Общините очакват помощ от държавата заради скъпия ток и газ

Очаква се на свое заседание днес Националното сдружение на общините да поиска компенсации от държавата в помощ на местните власти. Причината са повишените им разходи за ток и природен газ . Целта е да се осигури непрекъсваемост на основните публични общински услуги.  220 процента е скочила сметката за енергоносители на община..

публикувано на 14.01.22 в 14:37

Булевард Демокрация на 14-ти януари

Темите в предаването днес : Как бургазлии коментиран новия план на правителството за овладяване на поредната ковид вълна. В анкета обобщаваме  тяхната позиция. Високи сметки и разходи в община Карнобат  заради увеличението на тока и газа, как ще се справи администрацията, ще чуем кмета Георги Димитров. За завързаните очи на Темида и един главен..

публикувано на 14.01.22 в 13:45

Велосипедните алеи са заложени в ремонта на най-новия квартал в Несебър

След приключване на първия и втория етап от изграждането на тротоарната мрежа в комплекс „Черно море“, Община Несебър ще започне реализацията на третия етап  от строителството на тротоарите. Четвъртият етап, за който тече процедура по избор на изпълнител, ще включва  и оформяне на  велосипедните алеи,  заложени  в  инфраструктурните  проекти..

публикувано на 14.01.22 в 11:57
Подкасти от БНР