Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Яница Петкова: Хората очакват диалогичност от депутатите, да имат ясна цел за съставяне на правителство

2
Яница Петкова
Снимка: Личен архивХората очакват от депутатите да има диалог в 47-мото Народно събрание. Също трябва да имат и ясна цел, че предстои да съставят правителство. Това коментира след началото на новия парламент социологът Яница Петкова от Галъп интернешънъл:

„Някакъв срок и конкретни цели, които искат да постигнат - това е нужно по принцип винаги. Ако сравним сегашната ситуация с предишните два пъти, когато имаше общи желания за съставяне на правителство,  можем да кажем, че има по-различни условия.
Първо, тези преговорите, които се проведоха през последните две седмици показаха, че четирите партии, които подписаха коалиционно споразумение са настроени по-скоро водят разговори, да преговарят, да стигнат до някакво консенсусно решение, което е доста по-различно от предишната ситуация при предходните избори.

Друго, което видяхме е, че малко или много успяха да запазят спокойствие и да не си „изтърват“ нервите. Лидерите на четирите партии, от които очакваме да съставят правителство по отношение на спорните въпроси. Има няколко такива проблемни точки, около които най-вероятно ще има напрежение в бъдещото коалиционно правителство в бъдещия кабинет – да отложат във времето разрешаването или по-точно разплитането на тези възли, с цел да си оставят малко повече време, да помислят да преценят ситуацията и да стигнат до общо решение.

Защо се стигна до това недоверие на българските избиратели към политиците, поне това видяхме в резултатите от последния вот, но трябва да се върнем още година назад, от протестите през лятото на 2020 година. Доста дълго време беше трупано политическо напрежение, което успя за първи път да получи своята политическа развръзка на изборите на 4 април през тази година. Тогава имахме и по-висока избирателна активност в сравнение със следващите избори през юли и през ноември.  Тогава избирателите ясно дадоха да се разбере, че искат ново управление, както и че искат промяна, във връзка с доста натрупаното недоверие към предишното правителство. На 4 април хората дадоха голямо доверие на новите политически сили и играчи. Те не оправдаха доверието на хората, защото не стигнаха до диалог, консенсус помежду им, дори нямаха и опит.
Голяма част от хората, които гласуваха през ноември избраха нови личности да работят в Народното събрание.
Ще видим какво ще предложат в новия парламент. 4 са коалиционните партньори, от които се очаква да работят добре.

Засега има шанс за съставяне на кабинет, имат и амбицията да изкарат пълен мандат.  По-голямата част от анализаторите са скептици, но нека припомня, че много често временните неща продължават най-дълго време. Предстои да анализираме работата им", посочи още Яница Петкова.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нуждаем се от ускорено приемане на Интегрираната стратегия за Югоизточния регион

По време на парламентарния контрол народната представителка  Деница Николова попита министъра на МРРБ Гроздан Караджов какви усилия полага ресорното министерство и новото правителство за бъдещи, ключови   проекти за Бургас и региона.Докъде е стигнало приемането на проекта за Интегрирана териториална стратегия за развитието на Югоизточен район..

публикувано на 14.01.22 в 11:29
Жечо Станков

Жечо Станков: Липсват компенсации за предприятията, които не отвориха заради скъпия ток

„Трябва да подкрепим българските потребители, малкият и среден бизнес, индустрията и всички, които страдат от високата цена на енергията. Най-важното е, че в нашето предложение има посочени източници на финансиране. Цената на тока е висока, трябва навреме да се дадат компенсации, а те липсват до момента. Ние сме парламентарна република и няма как да..

публикувано на 13.01.22 в 14:35

Стойко Танков става областен, под въпрос е човекът на „Промяната“

Областният лидер на БСП Стойко Танков ще е новият областен управител, потвърдиха източници на БНР-Бургас. Очаква се неговото назначение да бъде гласувано от Министерския съвет утре. Стойко Танков ще седне на мястото на Мария Нейкова, потвърдиха няколко души от коалицията, в това число и самият Танков. При квотното разпределение именно на..

публикувано на 04.01.22 в 15:43

Социалната дейност през 2022 година е приоритет за Община Приморско

Трудна година заради ковид кризата изпрати Община Приморско, но финализирайки финансовите резултати за 2021 година, тя е добра. Въпреки трудностите имаме много реализирани проекти, каза за БНР Бургас кметът Димитър Германов: "Не сме стигнали нивото от 2020 година преди пандемията, но вследствие на положените  усилия от страна на общинското..

публикувано на 04.01.22 в 14:50

Росенец и Алепу са на вниманието на министрите чрез парламентарния контрол

Превръщаме  знаковите обекти в област Бургас  в питания към министрите и не оставяме самите казуси във въздуха,  довеждаме ги до край. Това заявява депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев.  Не искаме просто да ставаме част от донякъде поомръзналата тема за Росенец,  но това са всъщност корупционните модели, които са проблем за..

публикувано на 03.01.22 в 12:13

Цончо Ганев: Само в Бургас са предвидени терени за АМ „Черно море“

Община Бургас е преприела стъпки за реализирането на АМ „Черно море“. Това каза за БНР-Бургас депутатът от „Възраждане“ Цончо Ганев, след проведена среща с кмета Димитър Николов. Това беше една от основните теми, които дискутирахме, коментира Ганев: „Тук интересният момент и факт, който на мен ми направи изключително добро..

публикувано на 29.12.21 в 13:06

Бургаските съветници от ВМРО прекратиха коалиционните си взаимоотношения с ГЕРБ

Д-р Георги Дракалиев и Николай Стоянов, общински съветници от ВМРО прекратиха коалиционните си взаимоотношения с ПП ГЕРБ и  нaпуснаха общата им група с представителите на тази партия в Общински съвет – Бургас. За БНР Бургас Стоянов поясни: "В последно време е видно, че имаме някой разминавания. Това се видя и на последната сесия- по няколко..

публикувано на 23.12.21 в 11:10
Подкасти от БНР