Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как учениците могат да влязат отново в клас от 6 декември

Автор:
Снимка: БГНЕС

Присъственото обучение във всички училища в страната може да бъде възстановено изцяло на 6 декември. Условието е във всички общини със заболеваемост над 250 на 100 000 души учениците да бъдат изследвани безплатно с щадящи тестове за COVID-19 веднъж седмично, а учителите – два пъти седмично.

Учениците ще се тестват в училище в началото на първия присъствен учебен ден за съответната седмица. Отсъствалите в деня за изследване ще бъдат проверявани в първия ден, в който идват на училище. Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи.

Как се правят тестовете в училище можете да видите ТУК.

Непълнолетните ученици ще бъдат изследвани със съгласието на техните родители, а пълнолетните ще решават това сами. В края на днешния ден ще стане ясно колко са събраните декларации за съгласие.

Освободени от тестване са притежателите на зелен сертификат – документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.


Следващо условие за връщане в клас е в една паралелка да има поне 50% ученици, които се тестват или имат зелен сертификат. Предпоставка за възстановяване на присъствените занятия е и готовността на отделните училища да организират нормален учебен процес, спазвайки изискванията за тестване или зелен сертификат.

С последните доставки от вчера вече са осигурени за всички ученици от I до XII клас за изследването на 6 декември. 

Също от 6 декември вече са разрешени присъствените занятия в Центровете за подкрепа на личностното развитие и в Националния дворец на децата, ако са спазени противоепидемичните мерки, предписани от Министерството на здравеопазването. Това са изискванията за не повече от пет човека в помещение, физическа дистанция от 1,5 метра, носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.   

Съгласно заповедите на министъра на здравеопазването от 26 ноември и 2 декември т.г. МОН актуализира Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата и в центровете за специална образователна подкрепа. Можете да ги видите ТУК.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха първата международна олимпиада по изкуствен интелект

В Бургас бе открита първата международна олимпиада по изкуствен интелект. До сградата на театър"Адриана Будевска" над 200 участници и гости преминаха по червен килим и под съпровода на Бургаския духов оркестър. Всички заедно отброиха секундите до началото на Олимпиадата, която започна с визуален пърформанс. България за трети път е създател..

публикувано на 10.08.24 в 16:47

Ученици от всички континенти идват за Първата олимпиада по изкуствен интелект в Бургас

Бургас се готви за откриването на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект у нас, която започва днес в морския град. За нея пристигат рекордните над 200 участници от 40 държави от всички континенти. Откриването ще е пред театър „Адриана Будевска“ с червен килим и специален визуален пърформанс, разработен от ученици и с участието..

обновено на 10.08.24 в 07:35

Обявен е конкурс за директори на седем училища в Ямбол

Конкурс за директор на седем училища в Ямбол провежда Регионалното управление на образованието. Крайният срок за подаване на документи е 19 август. Конкурсите са за началните училища „Св. Св. Кирил и Методий“ и „Проф. Нойков“, за Средно училище ,,Св. Климент Охридски“, Езикова гимназия „Васил Карагьозов“, Природо-математическа гимназия „Атанас Радев",..

публикувано на 08.08.24 в 16:23
Елена Маринова

Бургаски ученици ще се състезават с конкуренти от шест континента на олимпиадата по изкуствен интелект

Близо 200 ученици от целия свят ще дойдат в Бургас за първата по рода си Международна олимпиада по изкуствен интелект, която ще се проведе от 10-и до 15 август. Българските отбори са два, а в тях има и бургаски ученици - каза в интервю за БНР Бургас Елена Маринова - един от петимата български създатели на олимпиадата. "Отборите, които идват, са..

публикувано на 07.08.24 в 12:30

Първата олимпиада по изкуствен интелект в света ще е в Бургас

Българските ученици са спечелили 58 медала от различни олимпиади по природни науки само за тази година. Това заяви министърът на образованието и науката Галин Цоков в навечерието на Първата олимпиада по изкуствен интелект в света. Министерството на образованието и науката, заедно с община Бургас, са двата институционални партньора на олимпиадата по ИИ,..

публикувано на 02.08.24 в 16:10

Английската гимназия в Бургас с участие в националната програма „Иновации в действие“

За пета поредна година бургаската английска езикова гимназия „Гео Милев“ взе участие в националната програма „Иновации в действие“ като неиновативно училище. През тази учебна година договор за сътрудничество и обмяна на добри практики бе сключен с Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ гр. Велико Търново. През април представители на АЕГ..

публикувано на 30.07.24 в 16:41
Снимката е илюстративна.

Бивши футболисти стават учители по физическо възпитание в Бургас

Бивши футболисти кандидатстват за учители по физическо възпитание. Увеличението на заплатите привлича спортистите. Малко са мъжете, които искат да станат преподаватели по други предмети, въпреки завишените възнаграждения, обясни Константин Янков, председател на бургаската структура на Синдиката на българските учители. "Кандидатите са предимно..

публикувано на 29.07.24 в 09:10