Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Света Варвара почитаме днес

Според поредицата от празници на света Варвара, свети Сава (5 декември) и свети Никола (6 декември) има поверие, което гласи - "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща"

2
Снимка: архив

На 4 декември православната и католическа църква почитат света великомъченица Варвара.

Света Варвара е родена в края на 3 век и починала през 305 или 306 г.  Отличавала се с невероятна красота. Баща й я е затварил в кула - далеч от похотливи очи. През времето, когато е била затворена, Варвара изучава външния свят от прозореца и има много време да размишлява за Бога. Когато баща й разрешава да излиза, за да си намери жених и да се омъжи, Варвара се запознава с християни и приема свето кръщение. 

В православието светицата се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт - които са нямали време да се покаят и причестят. 

През 6 век мощите на света Варвара са пренесени в Константинопол. У нас празникът се е почитал сред народа с преплитане на езическите и християнските обичаи.

В някои райони на страната света Варвара се е считала за покровителка на децата от болести, по-специално от дребна шарка, и хората я наричали "Баба Шарка". Жените месели и раздавали за здраве "къпани" питки (омесеното тесто първо се вари, докато изплува на повърхността, а после се оформя на питка и изпича). Питките се намазват с мед за омилостивяване на светицата и "баба Шарка".
Раздаване на питка за Света Варвара Снимка: burgasmuseums.bg

Света Варвара се почитала в някои райони на страната като покровителка на домашните птици. Празникът се наричал още Женска Коледа, тъй като девойките се пременяли, обикаляли домовете и пеели песни за здраве.

На този ден по седенките се гадаело коя девойка за кой момък ще се омъжи.

Според поредицата от празници на света Варвара, свети Сава (5 декември) и свети Никола (6 декември) има поверие, което гласи -  "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща".


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Галя Димитрова, която превръща сезоните в сувенири

Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която жените с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни „Радио магазинче Надежд а“.  Всяка седмица ви..

обновено на 16.01.22 в 20:12

Ромската общност чества Василица

Ромската общност чества празника Василица, отбелязван като началото на новата година. На места в страната тържествата продължават три дни. Празникът се възприема като семеен и се превръща в най-очакваното събитие за ромите, които на този ден отправят пожелания за късмет и благополучие. Сутринта на Василица децата обикалят съседските къщи и сурвакат за..

публикувано на 14.01.22 в 09:01

Националният фестивал на детската книга в Сливен ще бъде от 11 до 13 май

В Сливен от 11 до 13 май,   по инициатива на Регионалната библиотека „Сава Доброплодни”, в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация, ДАБЧ, най-големите детски издателства и др., ще се проведе XXIV Национален фестивал на детската книга – единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на..

публикувано на 13.01.22 в 15:42

Да лекуваш на три континента и да се завърнеш - историята на хирург от УМБАЛ Бургас

Да лекуваш на три континента и отново да избереш България - това е животът на хирурга от УМБАЛ Бургас д-р Евгений Бенчев. След като години наред работи в Зимбабве, Нова Зеландия, Вануату и Великобритания, д-р Бенчев решава, че е време да помогне на сънародниците си. Избира не частната практика, а държавната болница в Бургас, където работи и до..

публикувано на 11.01.22 в 12:05

Конкурсът "Мисис Бургас" в навечерието на Благовещение

От днес стартира подборът за най-красива омъжена бургазлийка.  "Мисис Бургас" 2022 г. ще е на 24 март, в навечерието на Благовещение, християнския празник, който отбелязва зараждането на живота. Такава беше наложената преди години традиция. Ние не твърдим, непременно, че красотата ще спаси света, но твърдо вярваме, че в такива особени..

публикувано на 11.01.22 в 10:33

Мария Бакалова се разходи по созополския плаж

Мария Бакалова изненада феновете си със снимки от Созопол. Изгряващата звезда на Холивуд пусна няколко кадъра от плажа в морския град. На тях бургазлийката демонстрира кежуъл рок визия, а тениската й на  AC/DC предизвика множество коментари в социалните мрежи.   Преди дни Бакалова съобщи, че дебютът й като продуцент на филм носи името "The Honeymoon" и..

обновено на 09.01.22 в 22:53

Даниела Молова изработва прекрасни къщички за ключове с декупаж

Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която жените с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни „Радио магазинче Надежд а“.  Всяка седмица ви..

публикувано на 09.01.22 в 15:00
Подкасти от БНР