Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Община Бургас и НБУ подписаха меморандум за сътрудничество

Меморандум за сътрудничество и партньорство подписаха НБУ и Община Бургас. Кметът Димитър Николов сключи споразумението с проф. д-р Веселин Методиев, председател на настоятелството на висшето училище. На срещата присъстваха проф. д-р инж. арх. Пеньо Столаров, програмен директор департамент „Архитектура“, както и главният архитект на Община Бургас  Емил Бурулянов.

„Идеята на този меморандум е млади хора, които искат да подобрят своята квалификация и обучение, да провеждат практични занятия и да реализират такива програми на територията на нашия град,“ поясни кметът Димитър Николов.

Обсъдено е е в Бургас да се провеждат различни форми на обучение, които да бъдат част от цялата система от кредити по студентски програми, чрез които се придобива определена образователно-квалификационна степен в НБУ. 

„Чакаме от кмета и неговите помощници кои области на познанието представляват интерес като продължаващо образование. Младите хора, особено след пандемията, няма да искат да учат стандартно, както досега. Колеги от НБУ с удоволствие ще идват, примерно, един уикенд в месеца в прекрасния ви град“, поясни професор Методиев, който е и бивш министър на образованието.

Студентите на проф. Столаров в департамент „Архитектура“ са получили първата си задача, свързани с архитектурата на Бургас. Те ще представят проекти по 12 обекта в града. Сред тях са и две бургазлийки, които са завършили специалността  в Лондон и в момента правят магистратура в НБУ.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Училищни директори искат междусрочната ваканция да бъде удължена

Удължаване на ваканцията между първия и втория учебен срок беше поискано от директори на училища.  Съгласно утвърдения към момента график, за междусрочна ваканция е предвиден само един ден - 1 февруари. От Съюза на работодателите в системата на народната просвета обаче предлагат учениците да почиват повече - от 28 януари до 2 февруари...

публикувано на 16.01.22 в 14:28

Оценяват дигитално-медийната грамотност на десетокласниците

За първи път в страната се провежда национално изследване за оценяване на дигитално-медийната грамотност на десетокласниците. То е част от инициатива, която ще обхване различни гимназии в цялата страна, сред тях са и 14 учебни заведения от бургаска област. Организатори са Центърът за оценяване в предучилищното и училищното образование,..

публикувано на 14.01.22 в 09:12
manicure_mikrophone

Курсове за маникюристи и заварчици започват в Болярово

Курсове за заварчици, маникюристи и шофьори организира средно училище „Д-р Петър Берон“ в Болярово. Инициативата се провеждасъвместно с общината, НТС-Елхово и ямболски център за професионално обучение. Записванията вече са в ход, а целта е да се разширят възможностите за трудова реализация на учениците. В курсовете могат да се включат и техни родители,..

публикувано на 12.01.22 в 12:24

Започна учебната година във Военноморската база-Бургас

С демонстрация на учебни епизоди започна учебната година във Военноморската база Бургас.   Провеждането на 26-то национално учение с международно участие „БРИЗ 2022“ и две българо-румънски учения „ POSEIDON“ и„TRITON“са основните задачи пред Военноморските сили тази година. С взривяването на изплавала морска мина започнаха демонстративните..

публикувано на 10.01.22 в 15:34

Родители на нередовни ученици връщат еднократните помощи

В Ямбол родители на ученици от първи и осми клас ще връщат получените еднократни помощи, тъй като децата им не са посещавали редовно учебни занятия, информираха от Дирекцията "Социално подпомагане" . Процедурите по връщането на средствата вече са в ход, уточни началникът на отдела в местната социална служба Светлозар Пехливанов. Ако детето..

публикувано на 09.01.22 в 08:40

Панаир на науките събира малки и големи във „Флората“

С панаир на науките в Експозиционен център „Флора“ ще бъде отбелязан Денят на Амелия Еърхарт – първата жена, прелетяла сама над Атлантическия океан. Събитието се организира от Зонта Клуб „Бургас“ и Университет за деца с подкрепата на Община Бургас. Научният панаир ще се състои на 16 януари от 10:00 до 16:00 часа с вход свободен за всички младежи..

публикувано на 05.01.22 в 12:23

Биоразградима маска за лице с отличие от БАН

Двама десетокласници от Природо-математическата гимназия "Атанас Радев" в Ямбол получиха специалната награда на Ученическия институт на Българската академия на науките за изработването на биоразградима предпазна маска за лице. Техен научен ръководител е преподавателят им по биология Даниела Паликова, разказаха  младите изобретатели. Иновативната..

публикувано на 04.01.22 в 14:12
Подкасти от БНР
/radiobulgaria/history/list ۚRrM5x 0 ]v.p]v.]v.]v.Xv.]v.Традиции-size:1ڟ[foot]v.]v.8^v.p]v.^v./radiobulgaria/traditions/listqSQ.,ժgBP_Lли^v.^v.8_v.8^v.^v./var/www/html/bnr/app/Modules/News/View/Details/partials/gallery_inner.html п\Μeܽ)елP_v.8_v._v.^v._v.35d367308d7b41296ddb6bfd159a4c618dee3112квૐ_"