Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Солта на живота" е на второ място на наградите за ландшафт на Съвета на Европа

"Солта на живота" на Българската фондация Биоразнообразие, България е на второ място в 7-та сесия на Наградата за ландшафт на Съвета на Европа (2020-2021). Наградата за ландшафт има за цел да повиши осведомеността на гражданското общество за стойността на ландшафтите, за тяхната роля и промените в тях. Нейната цел е да признае практически инициативи в унисон с изпълнение на Конвенцията за ландшафта. Наградата се присъжда на всеки две години на заседание на заместник министрите на околната среда на всяка страна, членка на Конвенцията.

Проектът „Солта на живота“ е реализиран в Натура 2000 зоната Атанасовско езеро (BG0000270), която е една от ключовите горещи точки на биоразнообразието в Черноморския биогеографски район. Красивото и цветно Атанасовско езеро, както го познаваме сега, до голяма степен е резултат от симбиозата между човека и природата – значително модифицирано за целите на солодобива, което е направило мястото толкова богато и значимо за европейската природа. В днешно време, когато крайбрежието е силно засегнато от урбанизация, лагуната е от стратегическо значение за опазването на биологичното разнообразие по Черноморското крайбрежие.

Действията по проекта адресираха директно всички заплахи за лагуната Атанасовското езеро и комуникираха значението на солниците за Атанасовското езеро, създавайки алюзия за важността на солта, откъдето и мотото на проекта: Солта на живота.

Първа награда печели „Биоразнообразие в града: Бергамо и долината Астино, Италия“, а веднага след това се нарежда Солта на живота на Българска фондация Биоразнообразие, България. Компания им правят и останалите отличени забележителни територии от Финландия, Словакия, Словения и Турция.

“Това е изключително признание за нас, а високата оценка, която получи нашата работа и Атанасовско езеро ни дават мотивация да продължаваме работа и да сме убедени, че това, което правим за опазването на природата има своя смисъл и ценност и за хората. Но тази награда е и голяма отговорност за всички, от които зависи бъдещето на езерото. Защото всяка ненужна и необмислена намеса ще доведе до безвъзвратна загуба на уникалния ландшафт на Атанасовско езеро - може би най-забележителния и емблематичен пейзаж на Бургас. Естетическата наслада, която дава то през всички сезони е причината ние от БФБ да обявим 2022 за Година на вдъхновението от природата.“ - споделя Радостина Ценова от БФБ.

 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
монахиня Наталия

Манастирът край ямболското село Кабиле с рекордна сметка за ток

Впечатляващо висока сметка за ток получи девическият манастир "Рождество Богородично“ край ямболското село Кабиле. Фактурата ще бъде платена, но монахините от обителта са притеснени, тъй като са им необходими средства за довършването на новата църква. Сметка от близо 6 000 лева е получена за последния месец на миналата година. Монахиня Наталия,..

публикувано на 23.01.22 в 08:30

Поскъпват билетите за автобусен транспорт в община Тунджа 

Билетите за автобусен транспорт в община Тунджа поскъпват от началото на февруари, стана ясно след среща на превозвачите и ръководството на Общината.  Увеличението на билетите за 44-те села в общината е обвързано с отдалечеността на населените места от Ямбол. В момента цената на билетите е изчислена на база 10,5 стотинки на километър, а новата се..

публикувано на 21.01.22 в 18:48

Нова автобусна спирка и цветни алеи в Резово по проект

В Резово приключиха дейностите по проект "Благоустройство и озеленяване", спечелен от Община Царево в конкурса на тема "Обичам природата - и аз участвам", част от Националната кампания за „Чиста околна среда - 2021 г.“ на ПУДООС. С реализацията му черноморското селце се сдоби с нова автобусна спирка, а по протежение на централната улица беше оформена..

публикувано на 21.01.22 в 15:40

Булевард Демокрация на 21-ви януари

Темите в предаването днес: Как може токът ни да бъде по-евтин, ако използваме  соларните панели и фотоволтаиците, ще чуем позицията на  Атанас Чепъков, търговски директор в компания, предлагаща такива стоки. Община Болярово ще пести ток от улично осветление, откога влиза в сила режимът на тока там ще разберем от кмета Христо Христов. В коментара на..

публикувано на 21.01.22 в 14:47

Иван и Андрей избират 20 късметлийски бебета от цялата страна

Инициативата дава възможност на всяко семейство в страната, заченало своето дете през 2021 г. и регистрирало се в кампанията, да получи „Бебешки ДНК пакет“, това съобщи Община Бургас. Подкрепата, която организацията на Иван Христов и Андрей Арнаудов осигурява, е благодарение на компании от детската индустрия и включва всичко най-необходимо за..

публикувано на 21.01.22 в 14:36

В Царево отсякоха над 20 липи

Над 20 липи са изсечени на улица „Георги Кондолов“в Царево. Причината е предстоящ ремонт. Това е третата улица в града, на която се изсичат дърветата преди да бъде асфалтирана.  Освен на улица „Героги Кондолов“, където са изсечени 40-годишни липи, в Царево заради ремонти са унищожени и дърветата на улиците „Никола Вапцаров“ и „Васил Левски“ ,каза..

публикувано на 21.01.22 в 14:06

Бургаската болница отчита 120 по-малко родени бебета през миналата година

"С традиционния  ритуал по миене на ръце, но без гости, лекари и акушерки отбелязваме Деня на родилната помощ", каза за БНР Бургас д-р Антонио Душепеев, началник на родилното отделение в УМБАЛ Бургас. Всичко това се случва, разбира се при спазване на всички противоепидечични мерки. За изминалата 2021-ва година с  около 120 новородените са..

публикувано на 21.01.22 в 10:01
Подкасти от БНР