Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Риболов, молитва и курбан за празника

Никулден в Ченгене скеле

Едноименният етнографски комплекс пази духа и традициите в рибарското селище

Снимка: БГНЕСНай-новата туристическа атракция в Бургас - Етнографският комплекс рибарско селище Ченгене скеле, става част от програмата по честването на празника на града - Никулден. За целта в 13 часа специално корабче ще потегли от Морската гара в Бургас, за да извози всички желаещи да се включат в празника.

В рибарското селище тази година ще се освети и раздава рибен курбан за здраве и берекет, а местни рибари ще разкриват тънкостите на занаята.

Рибарите изпращат сезон с богат улов. Сега морето вече е студено и рибата намалява.

Празничният ден започва с риболов, а след това те отправят молитвите си към Св. Николай Чудотворец.

Основната цел на етнографския комплекс е да запази духа и традициите на хората, които живеят в рибарското селище и на стария рибарски занаят, казва Весела Христова, управител на общинското предприятие „Туризъм и туристически обект“.

Три са музейните експозиции на различни теми, разположени в три къщички, наподобяващи рибарски колиби. Гостите се посрещат и развеждат от стари рибари, които разказват интересни истории.

Ченгене скеле означава цигански пристан, обяснява кметският наместник на селището Димитър Янчев.

„Това е първото пристанище на Бургас. Оттук са се изнасяли дървени въглища за Цариград. Всички претоварващи дървените въглища на този кей са били потни и черни като цигани.“

Един от първите автентични обитатели на Ченгене скеле – Георги Димов, познат като Чикагото, твърди, че влезе ли ти солена вода веднъж, няма отърване.

„От деца сме израснали в морето, без него не можем. Обиколил съм половината свят, но сърцето ми е тука, на Черно море.“

Чикагото прави сравнение с годините назад и отчита, че рибните ресурси драстично намаляват.

Морето му дава живот и спокойствие.

„Ние тук живеем една голяма общност, рибарска. Имаме си свой език, закачки. Любов ми дава морето.“

Повече чуйте в звуковия файл. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С поход отбелязват 27 години от създаването на ПП "Странджа"

Сдружение "Зелена Странджа" по традиция ще отбележи годишнината от обявяването на природен парк Странджа с поход. Той ще се проведе в неделя /23 януари/. Тази година, ден преди парк Странджа да навърши 27 години маршрутът ще е в защитената местност Парория, съобщи Владимир Димитров от сдружението: „Това е сърцето на Странджа, там..

публикувано на 21.01.22 в 13:59

Отчитат ръст на гражданските бракове в Айтос за 2021 година

255 са сключените граждански бракове в Ритуалната зала на Община Айтос през миналата година, сочи статистиката на Общинската администрация. Пред служителя от Отдел "ГРАО" Гл. специалист Кристина Станоева през 2021  година са застанали над 70 двойки повече, сравнено с предходната. Честа практика е в един ден да се сключват по два, че и повече..

публикувано на 21.01.22 в 13:40

Община Болярово връчи сувенири на майките, родили през 2021 година първите си деца

В Деня на родилната помощ, поздравителен адрес със сувенир връчи кметът на Община Болярово Христо Христов на майки, родили първите си рожби през 2021 г. По този начин ръководството на общината и настоятелството на НЧ „Възраждане-1912“ засвидетелстваха в Деня на родилната помощ уважение към семействата, създали и решили да отгледат в общината своите..

публикувано на 21.01.22 в 12:27

"Чичо Коледа" в Бургас с две прожекции

В Културен дом НХК ще бъде показана в два поредни дни на 29 и 30 януари най-новата българска романтична комедия – „Чичо Коледа“. И в двата дни прожекциите ще бъдат от 17.00 часа. Събитието ще се проведе в съответствие с издадените от здравните власти заповеди за противоепидемични мерки.  Във филма участват познатите и обичани актьори: Филип..

публикувано на 20.01.22 в 15:33

Галя Димитрова, която превръща сезоните в сувенири

Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която жените с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни „Радио магазинче Надежд а“.  Всяка седмица ви..

обновено на 16.01.22 в 20:12

Ромската общност чества Василица

Ромската общност чества празника Василица, отбелязван като началото на новата година. На места в страната тържествата продължават три дни. Празникът се възприема като семеен и се превръща в най-очакваното събитие за ромите, които на този ден отправят пожелания за късмет и благополучие. Сутринта на Василица децата обикалят съседските къщи и сурвакат за..

публикувано на 14.01.22 в 09:01

Националният фестивал на детската книга в Сливен ще бъде от 11 до 13 май

В Сливен от 11 до 13 май,   по инициатива на Регионалната библиотека „Сава Доброплодни”, в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация, ДАБЧ, най-големите детски издателства и др., ще се проведе XXIV Национален фестивал на детската книга – единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на..

публикувано на 13.01.22 в 15:42
Подкасти от БНР