Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписка за нова градска галерия започна в Бургас

Проектът от 2014 година за терена срещу Часовника е все така актуален, но няма финансиране

| обновено на 14.12.21 в 12:11
4
Градската галерия се помещава в бившата Синагога, пригодена за галерия през 1966 година



Подписка в подкрепа на изграждането на нова градска галерия започна в Бургас. Инициативата е на интелектуалци, архитекти и художници.

Проектът за нова градска галерия е от 2014 година. Той е на архитектите Кирил Кирилов и Митко Шекеров. За бъдещата сграда е отреден терен срещу Часовника в центъра на града, но оттогава досега не е намерено необходимото финансиране.  Това стана ясно на среща при областния управител Мария Нейкова с архитектите и директора на художествената галерия Георги Динев. Професор Нейкова е бивш областен управител на Стара Загора, участвала е активно в създаването на тамошната художествена галерия, уточни Динев:

„В момента този проект за това пространство е актуален и удачен. Отговаря на всички възможни условия да бъде галерия. Щеше да е хубаво да бъде построен преди 20 години, но ние сме вече много притиснати от условията. Скоро отново ремонтираха покрива. Имаме много сериозни картини, колекция на Владимир Димитров-Майстора, както и на графики. Издадохме чудесен каталог с икони от фонда на галерията. Една голяма част от тях са наскоро реставрирани и да ги вкараме в хранилището долу в мазето, означава да ги убием още веднъж.

Градската галерия се помещава в бившата еврейска Синагога, паметник на културата, реконструирана и пригодена за художествена галерия през 1966 г. От тогава до сега фондът й се е увеличил многократно и към днешна дата съдържа над 3 200 картини.

През 2014 година бе проведен конкурс за проект за модерен културен център, който да бъде изграден в терена на ъгъла на "Александровска" и "Богориди" срещу сградата на общината. На първо място бе класирана разработката на "Бюро за Урбанизъм, Дизайн и Архитектура - Кирилов и Шекеров". Тя предвижда изложбени зали на три нива, подземна зала за сбирката от икони, хранилище и административен етаж. Иновативно за времето си решение е вертикално озеленяване, което скрива част от сградата.  

Журито от художници, архитекти и представители на общината определи проекта като прагматичен с атрактивно съчетание на архитектурно наследство и съвременност. Най-важното обаче са добрите условия за съхраняване на безценните картини от фонда на галерията и възможност за привличане на повече туристи. Прогнозната цена за изграждане на нова арт галерия тогава е 1 710 720 лв. с ДДС. 


Теренът, който е язва, подобна на тази на площад „Тройката“, е заграден  с рекламни пана. Проектът е на пауза, поясниха от Община Бургас и допълниха-раздвижване около него няма, бюджетът за тази година е изчерпан, а никой още не знае какъв ще е за следващата с оглед на неяснотите и около републиканския бюджет. 

Тази година се навършват 75 години от създаването на художествената галерия в Бургас и 55 години от нейното преместване в сградата на бившата еврейска Синагога.


Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Еврохор" с концерт на "Солинария" в Созопол

Най-добрите хористи от Европа излизат на сцената на „Солинария“ в Созопол. Концертът на „Еврохор“ е тази събота на 13 юли от 21.00 ч. Еврохорът предлага възможност на млади певци в рамките на две седмици да репетират предизвикателна програма с двама известни диригенти, да подобрят вокалните си умения и да представят резултатите от работата си на..

публикувано на 12.07.24 в 10:57

Фестивалът "Арт поток" започва в Лозенец и Царево

За девета поредна година жителите и гостите на Лозенец и Царево ще станат свидетели на различни изложби, спектакли и премиери. Те ще бъдат част от превърналия се в традиция фестивал "Арт Поток", който ще се проведе от 12 до 22 юли. За първи път в него се включва и Приморско, където предстоят две музикални събития - на откритата сцена на..

публикувано на 12.07.24 в 09:10

Над 40 филмови заглавия влизат в програмата на BIFF'24

Международният филмов фестивал Бургас е сред най-чаканите летни събития и ще се проведе от 19 до 25 юли. Над 40 филмови заглавия и съпътстващи модули се включват в програмата на събитието. Входът е свободен, а локациите са Културен дом НХК и Културен център „Морско казино”.  Част от гостите, които ще преминат през фестивалната седмица са: Константин..

публикувано на 11.07.24 в 14:53

Д-р Иванка Делева: Бежанците носят нова енергия за изтерзаната ни държава след Първата световна война

Историкът Иванка Делева ще представи днес в Бургас монографията си „Бежанският въпрос в българо-турските отношения и установяването на източнотракийски бежанци в България през периода 1913 – 1925 година“. Това е докторската дисертация, която тя защити през март тази година в  Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“...

публикувано на 11.07.24 в 14:25

Шедьовърът на Пучини „Тоска“ - на сцената на Летния театър на Бургас

Шедьовърът на Джакомо Пучини „Тоска“ ще се играе тази вечер от 20:30 часа на сцената на Летния театър в Бургас.  Събитието е втората изява от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2024. Трагичния сюжет на „Тоска“ ще бъде пресъздаден п од диригентството на Иван Кожухаров.  В ролята на красивата примадона Флория Тоска, публиката..

публикувано на 11.07.24 в 13:22

Топ професионалисти от Италия идват за конкурса "Бургас и морето" за млади изпълнители

Новият формат на „Бургас и морето“ за млади изпълнители привлече български и италиански участници в състава на журито. Към Михаела Маринова, Дарияна Куманова, Стефан Илчев, Антонио Вандони, Христин Стрижлев, които участваха като жури още на кастингите на формата, се присъединяват Давиде Локатели, Николо Фраджиле и Рита Перота. Ролята на журито..

публикувано на 11.07.24 в 11:40

Вокалната акапелна формация „Спектрум“ с концерт на „Солинария“

Фолклорни обработки и съвременна музика ще представят вокалната акапелна формация „Спектрум“ по време на младежкия арт фестивал „Солинария“ в Созопол. Групата е създадена от четирима младежи през пролетта на 2012-та година и е първата по рода си в България.   Съставът на „Спектрум“ сега се състои от Ивелина Цонева, Весела Морова, Даниел..

обновено на 11.07.24 в 10:16