Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас със зелени проекти за адаптиране към климатичните промени

Бургас и още 7 български общини стартираха участието си в предварителната фаза на проект за идентифициране на подходящи мерки за адаптиране към климатичните промени, които да се приложат на местно ниво. Въз основа на изготвените предварителни анализи, ще бъдат избрани най-подходящите иновативни решения за всяко населено място, които да се финансират и изпълнят до 2024 г.

С проведеното от 7 до 9 декември 2021 г. първо обучение по проекта, финансиран в рамките на Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г., започна работата на експертните екипи в осемте партниращи общини.

По време на обучението експертните екипи от Бургас, Варна, Кърджали, Пловдив, Русе, Сливен, Стара Загора и София стартираха практически занимания за оценка на рисковете от климатичните промени в големите градове – ефекта на топлинния остров, редуващите се наводнения от обилни валежи и суша с недостиг на вода, градските свлачища.

Партньорите по проекта от Норвежката асоциация на местните и регионални власти и от Западно-норвежкия изследователски институт запознаха участниците с изготвения от тях доклад за международния опит и добри практики. Представен беше опитът на Испания, Полша, Италия и Норвегия, както и методи за анализ на рисковете с цел оценка на набелязаните възможни решения. Проучени бяха вече реализирани проекти за зелени фасади и покриви, дъждовни градини, градски резервоари за дъждовна вода, градско земеделие и много други.

Български консултантски екип въведе участниците в методология за анализ на съществуващите стратегически и планови документи. Екипите в общините започнаха практическо прилагане на предложените аналитични методи, които дават възможност за оценка на ситуацията и на възможните решение от различни гледни точки. Всяко възможно решение трябва да бъде анализирано през призмата на последиците за цялостното устойчиво развитие на града, на последствията върху биологичното разнообразие, комфорта и безопасността на жителите, наличието на технология за неговата реализация, правната регулация за такава интервенция и още много аспекти.

Следващите стъпки по проекта включват работа на експертните екипи в общинските администрации и няколко общи срещи за дискусии и съвместна работа, както и учебни пътувания до Норвегия. В резултат на тези стъпки ще се изберат най-подходящите иновативни решения за всяка община, които да се финансират и изпълнят до 2024 г. в рамките на този проект.

Междувременно се установи и необходимост от осъвременяване на нормативната и правна рамка в сферата на градското развитие, за което ще бъдат подготвени предложения за обсъждане от съответните институции и заинтересовани страни.

Водеща роля в изпълнението на проекта има Националният доверителен екофонд, с финансовата подкрепа от Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2014 - 2021 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 100 изпълнители участват в концерта, посветен на Украйна в Бургас

Украинската диаспора в Бургас, Почетното консулство на Украйна в Бургас, с подкрепата на Община Бургас и Международен младежки културен център отбелязват днес Деня на независимостта на Украйна с голям концерт. В него ще участват над 100 изпълнители от украинската общност. Събитието ще започне в 17:30 часа пред Международния младежки културен център...

публикувано на 24.08.24 в 15:40

Овладян е пожарът между ямболските села Крайново и Голям Дервент

Овладян е пожарът между ямболските села Крайново и Голям Дервент. Днес дейностите по неговото локализиране ще продължат, на място са 11 противопожарни екипа и горски служители.  Пожарът пламна в четвъртък следобед в гориста, труднодостъпна местност, засегнати са около 1000 декара, тепърва ще се изясняват причините за възникването на пожара.

публикувано на 24.08.24 в 07:56

Евтим Милошев: 245 млн. компенсация за бизнеса заради скъпия ток

245 млн. лева са осигурени за компенсация на бизнеса за по-високите с 40 на 100 сметки за ток от месец юли до края на годината. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев след среща с хотелиери и ресторантьори в к.к. “Слънчев бряг“. Очаква се изплащането на средствата да започне след 2 месеца, когато страната ни ще получи поисканата..

публикувано на 23.08.24 в 16:29

Второ денонощие огнеборците се борят с пожара между ямболските села Крайново и Голям Дервент

Второ денонощие продължават усилията на огнеборците да бъде потушен пожарът между ямболските села Крайново и Голям Дервент. Няма опасност огънят да засегне населени места, но гасенето се затруднява от пресечената местност и вятърът, който за секунди разгаря, вече загасени огнища. В средата на юли в района на Воден и Крайново огнената стихия унищожи..

публикувано на 23.08.24 в 16:13

Остават 4 дни на зрелостниците да платят здравната си вноска за юли

До 26-и август младежите, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, внасят здравноосигурителната си вноска за юли. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение наесен и не са започнали работа. За Бургаска област 3335 са учениците, завършили средно..

публикувано на 23.08.24 в 14:29

В Болярово разкриват нови социални услуги за 90 потребителя

Деветдесет и седем работни места ще се създадат в община Болярово чрез разкриване на нови социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и специализирани социални услуги за над  90 потребителя. В момента общинската администрация подготвя проект, с който ще се кандидатства за финансиране от Националния план за възстановяване и..

публикувано на 23.08.24 в 14:18

В Малко Търново канят на Летни културни празници

Традиционните Летни културни празници в Малко Търново престоят в края на тази седмица. Те ще се проведат от 23 август (петък)  до понеделник, 26 август. Това е тяхното 32 издание през годините. Провеждат се през втората половина на август, непосредствено след тържествата в местността Петрова нива. И тази година в програмата са включени..

публикувано на 23.08.24 в 14:00