Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предвиждат мащабен проект около Солниците в Бургас


Мащабен проект за облагородяването на района около Солниците в Бургас предвижда инвеститорът, който е собственик на терена. Община Бургас е внесла в Общинския съвет предложение за промяна на Подробния устройствен план. Предвижда се там да се обособят както сгради за обществено ползване, така и за бизнес. Целият терен от около 60 дка, собственост на „Черноморски солници“ и „Солинвест“, се намира в близост до резервата „Атанасовско езеро“.

Според одобрения през 2014 г. ПУП, територията е разделена на много парцели за ново застрояване, а функционалното отреждане е предимно за курортни дейности. Новото предложение предвижда някои от терените да бъдат обединени със статут за обществено ползване. За част от територията се иска и промяна на височината на застрояване. „Единственото, което се вдига като показатели е в Северната зона, която е със съществуващите сгради, които и в момента са с над 7 м. височина. Там се предвижда 12 м. височина с коефициент на интензивност 1 и 2, които са показателите за всяко едно българско село“ обясни Николай Цоцомански от Община Бургас.

„Нашата идея е на част от терена, да се случи нещо като Бизнес парка в София или Тех парк - отделни сгради като офиси. Да може хората да минават през цялото това нещо, да е обществено достъпно и да има малки заведения, които да захранват тези офиси. Да може всички, които дойдат в Бургас, да им покажем, че и ние можем да направим нещо, което е съвсем различно от сгради, апартаменти или някакви хотели, които са само за даден вид хора, а другите да не могат да влязат. Цялата среда да бъде насърчена така, че да има обучение на млади хора – говорили сме с Динко Раднев от Съюза на математиците, които ще направят обучение на кадри по информатика, лингвистика, роботика. Говорили сме и с компании, които са в ИТ сектора. Цялото това нещо да е свързано с лугата, която трябва да се подреди по малко по-добър начин. Да е организирано с душове и отделни зони, защото сега минават кални хора навсякъде. Да минават пешеходци, колела, да могат да са свързани с външни зони, детски площадки, външен фитнес. Да е открито за всички и да няма външни огради“, обясни Пламен Недялков от строителната компания, изготвила проекта. Според него проектът ще може да се реализира на няколко етапа в рамките на 3 години.

Към инвестиционното намерение са приложени становища от Българска фондация Биоразнообразие, от доц.д-р С. Тепавичарова – ръководител на иновационна група в Лаборатория „Солеви системи и природни ресурси“, Институт по обща и неорганична химия към БАН, сдружение с нестопанска цел „Заедно 2011“ и от председателя на съюза на учените – Стара Загора.

От Община Бургас обясниха, че собствениците на терена в момента имат пълното право да го заградят и да започнат изграждането на това, което е разрешено към сега действащия ПУП. 

„Имаме един действащ ПУП и ние искаме Общинският съвет да каже дали одобрява той да се реализира за курортни дейности и там да започнат още утре да се проектират и изграждат едни сгради, които ще са хотели и за обитаване, или сме съгласни тази зона да се превърне в такава с обществено-обслужващи функции“, посочи зам.-кметът Чанка Коралска.

Според част от общинските съветници територията не е подходяща за подобен проект.

Повече по темата очаквайте в утре в сутрешното предаване на БНР – Бругас. 


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Площад „Св.св. Кирил и Методий“ в Поморие става пешеходна зона

От утре  площад „Св.св. Кирил и Методий“ ще е затворен за движение на пътни превозни средства и става част от пешеходната зона на гр. Поморие. Налага се промяна в маршрутните разписания на градския транспорт с линии № 1, № 2 и № 4, както следва: - До 17:00 часа автобусите ще се движат по сегашния си маршрут (крайна спирка „Руски паметник“), като..

публикувано на 30.05.24 в 11:00

С 65 000 лева чистят речни корита и дерета в сливенски села

Около 65 хиляди лева предвижда да отпусне Община Сливен за намаляване на риска от наводнения и предотвратяване на преливането на водни обекти в населените места. Средствата ще бъдат използвани за премахване на растителност, изнасяне на отпадъци, за укрепване и оформяне на бреговите ивици. Работна група, назначена от кмета Стефан Радев, през февруари..

публикувано на 30.05.24 в 09:42
Снимката е илюстративна

Предупреждение към пчеларите: третират с препарат около жп-линията между Черноград и Карнобат

Третиране с препарат в района на железопътната линия между гарите Черноград и Карнобат ще се извършва днес и утре.  Обработката е срещу нежелана плевна растителност.  Собствениците на пчелни семейства следва да предприемат необходимите действия за предпазване на пчелите, предупреждават от община Айтос.

публикувано на 30.05.24 в 09:13

Бургас ще e домакин на форум за енергийна ефективност и зелена енергия

Бургас ще бъде домакин на "Дни на енергийната ефективност и зелената енергия". Те ще се проведат в периода 30 май – 1 юни в Културен център „Морско казино” в Бургас и онлайн. Организатори са Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект и Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия.  Основен акцент ще бъде представянето на проекта за първата в..

обновено на 30.05.24 в 09:05

В Ямбол започва кампания за събиране на опасни битови отпадъци

Пролетна кампания за събиране на опасни битови отпадъци организира днес общината  в Ямбол. В акцията няма да се приемат инфекциозна отпадъци и материали с неизвестен състав. Кампанията ще продължи от 10 до 16 часа на паркинга зад сградата на общинска администрация. Ще се приемат  отпадъци като  лекарства с изтекъл срок на годност; живак,..

публикувано на 30.05.24 в 07:51

Изгубени в Котленския балкан туристи бяха спасени след обаждане на 112

Изгубени туристи в Котленския балкан бяха открити, след като операторът ги е локализирал по сигнала на мобилния телефон. От МВР уточняват, че обаждането е осъществено снощи преди 20.00 часа на телефон 112. Благодарение на внедрената в "Национална система 112" разширена мобилна локализация, изгубените мъже били открити, а тяхното..

публикувано на 29.05.24 в 15:51
Снимката е илюстративна

Затруднен е трафикът по пътя Варна - Бургас, в района на Обзор

Временно движението по пътя Варна – Бургас, в района на Обзор, се осъществява двупосочно в една лента. това съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Причината е ремонт на ВиК авария.  Движението се регулира с пътни знаци.

публикувано на 29.05.24 в 09:52