Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Еразъм+“: По-висок бюджет за мобилност, обучение и стажове през 2022 година


Увеличеният бюджет от близо 4 млрд.евро за следващата година на програмата „Еразъм+“ дава нови възможности за обучение в чужбина, стажове, обмен на персонал и проекти за трансгранично сътрудничество в различни области. Това е най-успешната европейска програма, посочи евродепутатът Асим Адемов:

„Въпреки тези две трудни години, които минаха заради пандемията, новините на програмата  „Еразъм+" са добри, защото благодарение на комисията по култура и образование в Европейския парламент, в която работя и аз, успяхме да увеличим парите за следващия програмен период. Програмата ще продължи да подкрепя дейности и да ги финансира в областта на образованието, обучението, младежта и спорта.

Това е най-успешната европейска програма, най-емблематичната - символ на европейската интеграция. Програмата вече е отворена за ученици, студенти, учащи в професиналните училища, възрастни учащи се, участници в младежкия обмен. 
Ще се използват и средства за трансгранично сътрудничество. Те могат да бъдат между висши учебни заведения, инициативата  „Европейски университети", училища, институти за подготовка на учители. 

През следващата година „Еразъм+“ ще отбележи 35 години от създаването си. Важно е приобщаването на младите хора да продължи. Ние сме длъжни и трябва да успеем да предизвикаме интереса на младите хора  към демократичния процес, към изборния процес, към възможностите за диалог и партньорство между младите хора в Европейския съюз, които дава програмата „Еразъм+“. При взимането на управленски решения на местно, на регионално и европейско равнище ще доведе до една много по-успешна интеграция. Колкото повече младежи, високообразовани се включат в процеса за силна и солидарна Европа, толкова повече в нашите общества  демокрацията ще е по-силна, по-устойчива,  по-стабилна. 

Можем и да обобщим, че Европейският съюз е един добър свят, но младите хора след нас трябва да създадат един още по-добър свят, много по-екологичен, много по-приобщаващ и много по-солидарен.", допълни Асим Адемов. 

Бургаският свободен университет е от  първите четири висши училища в страната, който се присъедини към инициативата „Еразъм без хартия”. Така се спестяват излишни разходи за администраторите по  европейската програма. Предвидена е дигитализация на целия административен процес за европейската студентска карта, посочи ректорът проф.Галя Христозова:

„От няколко години програмата „Еразъм+“ вече действа и в други континенти. Ние взехме много лесно това решение, защото при всички случаи когато трябва да подписваме споразумение или когато трябва да приемаме входящи студенти, или да изпращаме наши студенти се налага да се подготвят различни документи, които до този момент изпращахме по пощи, както и чрез сканиране, които бавят процеса на контакти. "Еразъм без хартия" дава възможност да осъществяваме контакт на електронна платформа, в която всеки един университет си въвежда всички данни, свързани с контактите с другите висши учебни заведения, а документите се подписват с електронен подпис, имаме в БСУ опит в това.

Всяка година  „Еразъм+“ разширява своите възможности. Два от приоритетите през 2022 година са свързани с учителските академии и алианс за иновации. Приоритет ще бъде и младежката заетост.  Във връзка с Европейската година на младежта има различни инициативи, които са много полезни за студентите, като разширяване на възможностите за учене в друг университет, най-вече с възможността за практика."


По думите на проф.Христозова в последната година се повишава интересът към студентските практики, като има заявени вече няколко такива. В новия период на програмата  „Еразъм+“ е заложено и обучение на администрацията.  


#РестартирайЕвропа



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Децата от Лятната академия организират базар с кауза до Часовника

Лятната академия за деца и ученици към Националната художествена академия - филиал Бургас организира благотворителен базар под надслов "Деца помагат на деца". Събитието цели да се съберат средства за закупуването на материали за рисуване за деца в нужда. Благотворителният базар се организира за втора година. От една седмица..

публикувано на 09.07.24 в 11:30

СУ „Йордан Йовков“ получи химн от „Музикаутор“

Собствен химн има вече Средно училище „Йордан Йовков“ в Бургас. Той е създаден в рамките на третия сезон на инициативата „Светилник“ 2023/ 2024 „И мойте песни все ще се четат“ на организацията на автори и композитори Музикаутор. Името на химна е „Лястовички бели“. Това е директна препратка към творчеството на Йовков, каза учителят по музика в..

обновено на 08.07.24 в 09:00

Бургас е трети по успех в България на изпита по математика след 7. клас

Област Бургас е с третия най-силен резултат в България по математика от изпита след  7. клас. Това показват обобщените данни на Министерството на образованието и науката, съобщи Регионалното управление на образованието в града. На първите две места са  София и Варна. На националното външно оценяване по български език и литература областта е на шесто..

публикувано на 08.07.24 в 08:41

Сградата на ОУ „Антон Страшимиров“ в Бургас ще бъде цялостно обновена

Текат ускорени строително-ремонтни дейности в сградата на ОУ „Антон Страшимиров“ в Бургас. От Общината информират, че са завършени голяма част от фасадите, които са топлоизолирани. Обновява се отоплителната система. Монтирани са фотоволтаични панели. Предвижда се осигуряване на достъпна среда и обособяване на СТЕМ център.  Образователната среда ще бъде..

публикувано на 04.07.24 в 15:14

БСУ е одобрен за Европейски университет на пристанищните градове

Бургаският свободен университет (БСУ) вече е част от алианс на Европейските университет на островните, пристанищните и крайбрежни територии (ЮНИКоуст) - European University of Islands, Ports and Coastal Territories (EUNICoast). Това е възможно след  решение на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура от 28 юни 2024 г. Проектът..

публикувано на 04.07.24 в 12:10
Проф. Христо Бозов

Ректорът на "Проф. д-р Асен Златаров" поиска преименуване на университета

Преименуване на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ поиска ректорът му проф. Христо Бозов в писмо до Бургаския общински съвет. Той предлага новото име да е Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“. В мотивите си ректорът посочва, че акцентирането на Бургас начело на името ще подчертае традициите и практиките в образоването на..

публикувано на 04.07.24 в 07:30

Бургаските седмокласници изкараха оценка "Добър" и по български, и по математика

Регионалното управление на образованието обяви обобщените си данни за резултатите от изпитите след 7. клас в Бургас и в останалите общини от областта.  И по двата предмета средният брой точки в областния град надвишават средните за страната. "Малко по-добре сме от националното ниво, което значи, че има още доста какво да свършим" - коментира пред..

публикувано на 03.07.24 в 11:50