Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Памуков на 70: Суетата и мазохизмът са в основата на актьорството, но има роли, с които политаш!

Над 150 роли на театрална сцена има зад гърба си актьора от драматичния театър „Адриана Будевска“ Стоян Памуков. Равносметката е по повод житейския му юбилей. В афиша този сезон той беше отбелязан с емблематичния моноспектакъл „Лазарица“ по Йордан Радичков, а на 18 декември актьорът навърши 70 години. Пред БНР-Бургас той сподели:

„Суетата е в основата на нашата професия-да покажем колко сме интересни. Пък и мазохизъм има. Цял живот доказване, но съм щастлив, че играх много. Но може би най-значимите и сладки неща са, когато сам съм си ги избирал-във всички моноспектакли аз съм си харесвал текста. Ако можеш да покажеш индивидуалността си извън схемата, в която режисьорът иска да влезеш, тогава се получават елементи на творчество, когато се откъснеш от земята и полетиш нагоре-тогава е голямо удовлетворение!

Все още съм наивник, ходя на фитнес и търча с колелото,  казва с усмивка Стоян Памуков.  

Актьорът е роден на 18 декември1951 г. в град Цар Калоян, завършил е ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов" през 1976 г. в класа на проф. Саша Стоянов. В трупата на Драматичен театър „Адриана Будевска" от 1983 г. 

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският куклен театър открива новия сезон с премиера за най - малките

Премиерата на спектакъла за бебета „Аз мога“ поставя началото на новия есенно – зимен сезон в Бургаския куклен театър. Р ежисьор е Петър Тодоров, участват актрисите Десислава Минчева и Неделина Роселинова, в създаването му участва и един от най-изявените детски психиатри в България д-р Здравка Янева. Спектакълът е насочен към бебета и деца в..

публикувано на 09.09.24 в 16:00

Тече записване за уъркшопа „Магията на театъра и киното“ в Бургас

Отворен уъркшоп, насочени към хора, които мечтаят да са на сцената или на екрана, ще се проведе от 13 до 20 септември в Бургас. Преподавателите лектори на „Магията на театъра и киното“ са не само педагози, но и практици. Сред тях са: Роберт Янакиев, Башар Рахал, Николай Илиев, Георг Киряков, Любомира Башева, Ваня Николова, Веселин Менкаджиев, Никола..

публикувано на 09.09.24 в 13:49

За трета година Бургас става сцена за анимационно филмово изкуство

За трета поредна година Бургас ще бъде домакин на Детски международен анимационен фестивал. Цветната инициатива ще даде подходящ завършек на летните приключения, в дните от 19 до 22 септември.  Събитието ще предложи на младата аудитория богата програма, както и възможността деца и младежи да се гмурнат в света на анимацията през личния си опит...

публикувано на 09.09.24 в 13:48
Захари Карабашлиев

Захари Карабашлиев пише нов роман на морска тематика

Нов роман на морска тематика пише издателят и писател Захари Карабашлиев, разкри той пред БНР Бургас и допълни, че по план трябва да приключи работата си по него през 2025 година. Писателят отклони въпроса за подробности от сюжета с думите: „Аз тайни не обичам кой знае колко да пазя, но при писането има нещо, което съм забелязал – че ако..

публикувано на 09.09.24 в 08:16

Созопол ще бъде домакин на втория национален влашки събор

Община Созопол ще бъде домакин на втория национален влашки събор, който ще се проведе днес от 19:30 часа на сцената на летния театър „Аполония“.  По време на събора ще бъдат представени бита и културата на българските власи и по-конкретно на власите-рудари и лудари. Програмата включва изложба от традиционни носии,  плетива и везба, както и..

публикувано на 08.09.24 в 14:01

Завърши 40-ата Аполония

В Созопол снощи завърши 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" - с концерт на  "Фондацията“ и Оркестъра на опера Пловдив. В програмата бяха включени над 70 събития, сред които изложби, кино прожекции, театрални постановки, музикални концерти, премиери на книги. Фестивалът има за цел да съхранява културни традиции и да подкрепя нови..

публикувано на 08.09.24 в 08:23

Община Средец превърна в празник X-тия Национален конкурс "С песните на Комня" (ВИДЕО)

Никола Данданов от град Средец е носител на приза "Комня Стоянова" от X-ия Националния конкурс „С песните на Комня“. Това е и най-голямата награда за изъплнение. П лакетът на името на проф. д-р Стефан Чапкънов за ръководител на фолклорна формация бе присъден на Димитър Йорданов, ръководител на школата по народно пеене в ОДК-Несебър. Наградата на..

обновено на 07.09.24 в 17:33