Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Диомов за пътя на всяка коледна песен към сърцето

Снимка: БГНЕС

Eдна коледна песен трябва да е мелодична, да е много земна, в нея трябва да има много любов, надежда- доста задачки трябва да се „преодолеят“, за да стане хубава песента и когато видя, че има прекрасен отзив, това ме прави повече от радостен, така си е, споделя обичаният композитор Стефан Диомов.

Особени са коледните песни с това, че те  не трябва да са сложни,  пътят до сърцето трябва да е много кратък. За да напишеш такава песен - бързонога, която бързо да достигне до ума, до сърцето, е трудна работа.

Най-важното за един творец е да остави следа.

Стефан Диомов казва: Аз имам повече от 23-24-25 песни коледни, два албума съм издал с коледна музика, нещо повече – и синбеците им, музикалния съпровод, за да може повече  музикални педагози, родители, способни деца да пеят такива песни, няма Коледа без песни!

Много се радвам, че хората  почитат този празник! Виждам усмихнати хора, спират ме на улицата поздравяват ме, добронамерени, щастливи. Не всичко е наред в нашия живот и тази пандемия беше капака, но отново ще се усмихнем , защото живеем в прекрасна страна, защото не всичко е толкова лошо колкото си мислим. Имаме надежда, имаме любов- какво повече.

Бяхме в най-големия студ на сцената в Каблешково, някакъв много богат дарител се е появил и организира концерт с много участници, концертът  продължи  дванайсет  часа и за всичкото това време имаше препълнен площад с народ, тези хора са зажаднели за музика  и направихме каквото можахме, за да я получат. Управата на Общината заслужава похвала, защото хората искат да празнуват, а не да стоят пред компютъра затворени вкъщи. И Бургаската община направи много за празника- с хубава украса, звучат коледни песни, има места, където да се почерпиш,  коледна суетня, дай Боже това да направи хората  малко по-добри, а мисля, че ги прави.

Бургас има още един Стефан Диомов, той е 17-годишен, прекрасният видеоклип  на песента Коледа в Бургас е негово дело. За него Диомов старши казва:

Много е запален по фотографията и видеографията, проявява се чудесно, вече си има много хубава техника, успях да му подаря моя техника, която вече не използвам. Имам много филми, свързани с пътешествията ми по света, по всяка вероятност аз ще бъда наследен от този мой прекрасен внук. Той носи трите мои имена Стефан Георгиев Диомов. , точно като мене, и понеже вече взеха да ни бъркат го помолих да си слага по едно " джуниър". Нека да знаят хората, че в Бургас расте кадърен юноша,  със силни прояви е, има няколко клипа и колкото мога, ще му помогна да израсне в това поприще.  Сложно е да снимаш, така  че да изразяваш да казваш нещо със своите снимки, радвам се че той бързо усвоява това умение. Има кой да пее има кой да записва. Божидар, по- малкият внук  пее, имам четирима внуци.

На 27 декември  съм  поканен като гост в Шоуто на Николаос Цитиридис. Да поканя моите приятели пред екрана  и на 1 януари, следваща година, в 10 часа по bTV ще бъде излъчен концертът с песните на Стефан Диомов – „Белите и черни клавиши на моя живот“, посветен на Ваня Костова. Тези, които обичат моята музика ще го съпреживеят, защото мисля, че концертът е доста добър, а и Ваня заслужава.

Желая на всички, които живеят в прекрасния Бургас повече усмивки, повече оптимизъм.До нови срещи в концертните зали!"

Повече от маестрото- може да чуете в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Конкурсът "Бургас и морето" за 41-и път на Летния театър

Националният конкурс за песен „Бургас и морето“ е тази вечер на Летния театър. Музикалното събитие е от 20.30 часа. 10 песни достигнаха до финала на 41-то издание на конкурса. Представят ги предимно млади изпълнители, които познаваме от музикалните формати като Симеон Славев, Яница Кънева, Георги Костадинов, Огнян Георгиев. Зад тях обаче като..

обновено на 28.07.24 в 09:11
Победителката в конкурса за млади изпълнители

16-годишната Теодора Велева спечели първото младежко издание на "Бургас и морето"

Теодора Велева спечели първото издание за млади изпълнители в конкурса "Бургас и морето". Във финалната вечер снощи 16-годишната софиянка преодоля конкуренцията на седем индивидуални изпълнители и две групи с кавъра на "Завръщане" и авторската си Losing my mind. Освен статуетка, Т еодора печели 10 хил. лева.  В рамките на тази сума тя ще получи..

публикувано на 28.07.24 в 07:53

Модерно звучене с песни на български и английски в "Бургас и морето" за млади изпълнители

Десет млади изпълнители ще влязат в надпреварата на най-новия формат за българска авторска музика "Бургас и морето". Те ще бъдат оценявани от международно жури, което включва някои от най-големите имена на Италия в музикалната индустрия. Целта ни е да открием поне един артист, който да се хареса на младите, коментира доцент Дарияна Куманова, която..

обновено на 27.07.24 в 09:46

Любовни мелодии ще звучат в експоцентър "Флора"

От 20:00 часа Експозиционен център "Флора“ ще е домакин на поредната вълнуваща камерна проява от лятната програма на Държавна опера – Бургас – след успеха на „Я жду тебя“, Концерт на пианистите на Държавна опера – Бургас и „Summertime”. В концерта "Un amore grande” ще прозвучат прекрасни мелодии, познати и обичани, възпяващи любовта – като стимул,..

публикувано на 27.07.24 в 08:30

Меги Димчева с премиера на "Чудесата в нас" в Бургас

Нов проект, който обединява български песни, йога и медитация представя днес в Бургас популярната телевизионна водеща от предаването „Търси се“ – Меги Димчева. Спектакълът е озаглавен „Чудесата в нас“ и ще бъде представен от 20:30 часа в Експозиционен център ФЛОРА Бургас. Подобно представление се реализира за първи път в България. Той е едно..

публикувано на 26.07.24 в 14:21

Гого Милтиядов и Плевенска филхармония ни канят на "Среща в Бургас"

На „Среща в Бургас“ ни кани  талантливият диригент и композитор Георги Милтиядов. Така е озаглавен концерт-спектакълът, посветен на 25-та годишнина на младия бургазлия. Публиката ще се потопи в море от музика с оркестъра на Плевенска филхармония, ще се докосне до стихове на бургаски поети и картини на бургаски художници. Изкуствата в спортната..

публикувано на 26.07.24 в 14:06

Песента "Булевардът", посветена на бургаския "Богориди"

Песента „Булевардът” в изпълнение на Симеон Славев е сред 10-те финалисти на конкурса „Бургас и морето”. Идеята идва на Румен Руменов, който прави аранжимента по нея, след като прочита стихотворение  на Румен Николов, посветено на един от знаковите бургаски булеварди – „Богориди“. "Когато прочетох това стихотворение ми направи силно..

публикувано на 26.07.24 в 13:56