Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдъхновяващи истории:

Хлябът с душа на Деница Георгиева

В коледния манифест на пекарната има обредни хлябове, миланско панетоне, дрезденски щолен и староруски кулич

| обновено на 23.12.21 в 11:38

Да пазиш мечтата си, да я преследваш и реализираш-един пример, че когато имаш план всичко е възможно, ни дава Деница Георгиева, която тази година отвори собствена пекарна в Бургас. 35-годишната майсторка, е приела мисията да докаже на бургазлии, че хлябът не е просто бял и черен, а носи душа. 

„Аз съм едно обикновено момиче, което прави хляб“, казва за себе си Деница Георгиева. Завършила е Колежа по туризъм, майка е на едно дете, дълги години е работила в магазин за детски играчки. Но винаги в сивото ежедневие е пазила ревниво мечтата си да има свое място, където да радва хората с вкусни печива. На попрището жизнено в средата прави решаващата крачка. Занаятът учи при известен майстор пекар от Пловдив. Отначало той не иска да я вземе била "слабичка", а пекарството е тежък занаят. Упоритостта и волята й  го впечатляват:

"Когато човек се докосне до негово нещо, просто го усеща-като любовта. Може би покрай дъщеря ми, нейните детски събития, празниците вкъщи, съм усетила, че това съприкосновение с тестото, с хляба, ме прави щастлива. Дава ми усещане за пълнота и смисъл. Ученичка съм на може би най-добрият пекар в България-Георги Лефтеров, който има ученици и в страната и в чужбина, които създават успешни пекарни. Невероятен човек, с голямо сърце, който видя потенциал в мен и дори ме накара да повярвам в себе си." 

Още 2 години трае менторската програма за нови рецепти и как да стигнеш до хората, а денят и нощта се сливат понякога, за да го има прясно изпечения хляб от различни закваски, които дават и разнообразието от вкусове:

"Захранвам си закваските, замесвам хляба, пека го, това отнема много часове, но когато  се прави с желание не тежи. Има много видове хляб, работи се с ръж, пшеница, спелта, и чужди и български, с различна едрина на смилане, всичко има значение. Любим е хлябът с лук, ръжено пшеничният с орехи и сини сливи, хляб с масло по руска рецепта. В Бургас се предпочитат 100% ръжените хлябове. Хората са позагубили доверие в хляба, отдръпнали са се, ще се радвам, ако това се промени!"

Коледният дух се усеща и в пекарната на Деница, не само в украсата:

"Моят коледен лист е наречен коледен манифест. Включва големи коледни хлябове с паричка. Спецификата е в оформянето, може да е с орнаменти. Тази година съм намислила, разбира се, който иска, хлябът му да бъде направен със специална просфора, която е копие на 130-годишна такава. Основното е доброто послание, което се влага!"

В коледния манифест има още джинджифилови човечета, дрезденски щолен с ядки и плодове, миланско панетоне, староруски кулич с боровинки и мед, датски ръжен хляб с ядки и сушени плодове. 

Чрез Хранителния кооператив, който прави фермерски пазари на площад "Тройката", майсторството на Деница достига до повече хора. Как се намира баланса между бизнес начинанието и мисията да прави хляб с душа:

"Сложно е, но пък и не толкова, аз вярвам, че когато човек има желание ще потърси начин. Най-важно е наистина да се влага много любов, защото хората го усещат, тестото го усеща. Вярвам в поговорката: "Тръгни-пътят сам ще се появи!"

Повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Плувци от 8 до 68 години участваха в благотворителния маратон "Цонка Тодорова"

180 души се включиха в благотворителния плувен маратон „Цонка Тодорова“. Той се проведе миналата неделя – 7 юли. В плуването с кауза, което се проведе за осма поредна година, участваха и 25 деца на възраст от 8 г до 16 г. Най – малкият участник бе на 8 г., а най - възрастният на 68 г. Продължава записването за благотворителния плувен..

публикувано на 10.07.24 в 18:30

Изследват 20 работници в Ямболско за бруцелоза

Над  20 работници от животновъдни ферми в Ямболска област ще бъдат изследвани за бруцелоза. До момента е регистриран случай на заболяването в крайграничното село Горска поляна. 53 годишен мъж е лекуван в инфекциозното отделение на ямболската болница, след като е пил сурово мляко от заразено животно. Той вече е изписан, но в региона продължава да се..

публикувано на 10.07.24 в 15:56
Микробус на едната фирма-превозвач; снимката е илюстративна

Има ли правостоящи пътници в автобусите по линията Бургас-Айтос?

За нарушение в Закона за автомобилните превози сигнализират от партия „Единение“. Те са входирали писмо до Общинския съвет в Бургас относно капацитетът на автобусите по направлението за Айтос. Според сигнала им има пътници, които стоят прави в превозните средства. След проверка на БНР Бургас по случая, стана ясно, че наистина в част от..

обновено на 10.07.24 в 14:19

Фургон изгоря напълно в бургаска складова база

Фургон изгоря напълно в складова база на бул. "Янко Комитов" в к-с "Славейков". Пожарът е възникнал, след като в близост са рязали стари стелажи. От искрите е засегнат и пострадалият фургон, ползван от 51-годишен бургазлия.  Огънят е потушен от два противопожарни екипа и четирима огнеборци.  По случая е образувано досъдебно производство.

публикувано на 10.07.24 в 10:51
архив

АПИ: Различни ограничения има в участъци по АМ "Тракия"

Шофьорите да се движат с повишено внимание в област Сливен по АМ „Тракия”,  от км 229+286 до км 273+354 и в двете посоки - за Бургас и София.  Причината е подмяна на ограничителни системи за пътищата. Ограничава се аварийната лента. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Срокът за приключване на тези дейности е до 19 юли, съобщи Агенция „Пътна..

публикувано на 10.07.24 в 09:09
снимката е илюстративна

Затварят улица в кв."Рудник" за два месеца

Реконструкция и модернизация ще се извършват на участъци от водопроводната и битова канализация в бургаския квартал „Рудник“. Те ще започнат от днес - 10 юли.  Във връзка с това се налага спиране на движението по ул. „Йорданка Николова“ – от входа на квартала до ул. „Искър“. Строителните дейности ще продължат до 10.09.2024 г. От "Бургасбус"..

обновено на 10.07.24 в 07:56

ВиК: На няколко места в Бургас ще спира водата днес

От 9 часа до 14 часа ще бъде спряно водоподаването на бургаската ул. "Крайезерна" в Логистичния парк, съобщи водоснабдителното дружество в града.  Също днес  от 08:30 часа до 17:00 часа ще бъде спряна водата в района между улиците  "Шейново", "Македония", "Гладстон" и "Сан Стефано". Ще се извършват строително-монтажни дейности.  А утре - 11..

публикувано на 10.07.24 в 07:39