Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Божана Кацарова събира вкусове от Коста Рика по Нова година

Победителката от "Мастър шеф" си дава почивка след като издаде първата си кулинарна книга

Снимка: личен архив

Победителката от „Мастър шеф“ Божана Кацарова се отдава на приключения в джунглата. Повелителката на кухнята, която наскоро издаде първата си кулинарна книга „Стая 102. 90 рецепти с история“, е решила заслужената почивка в края на декември да бъде в Коста Рика, където ще посрещне Нова година:

„От месец март не съм спирала. Имахме уникално лято-благодарим на всички, които ни посетиха в летния ни ресторант в Созопол, за другата година сме подготвили нещо умопомрачително. Заредени с позитиви емоции приключваме годината. Прегръщаме се, потупваме се по рамото и гледаме смело напред!“  

Коста Рика е избрана като дестинация и заради възможността да се пробват нови кулинарни вкусове. Такава е и идеята за следващата книга на Божана Кацарова, която „се пече“:

„Подготвяме концепция, в която ми се иска заедно с екипа ми да посетим 5 класически кулинарни дестинации. Мексико и Аржентина са в процес на трескава подготовка.“

В „Стая 102. 90 рецепти с история“ подходът е автобиографичен, а книгата с авторски рецепти:

„Стая 102 не е кухня, а стая, която събира верни приятели и води до приятни моменти, които впоследствие раждат уникални рецепти, които може да намерите на страниците на книгата. Разказваме моята история преди да стана „Мастър шеф“. С екипа ми преди да вляза във формата живях в Холандия.“

Как се е запалила по кулинарията Божана Кацарова е показано нагледно със снимков материал, а сред рецептите, както за начинаещи, така и за напреднали в кухнята, са включени и тези които и донесоха титлата.

Ако Божана беше главна героиня във филм, той би се казвал „Кулинарни неволи в Балканските ширини“, а клишето „сготвено с любов“ един-два пъти се е случвало да бъде и „сготвено с гняв“, признава самата тя. Не се ангажира с прогноза кога България ще има ресторант със звезда „Мишлен“, но се надява все повече млади хора въпреки кризата да се обръщат към професията с хъс и желание:

„Важно е, когато отвориш вратата на ресторанта вътре да те чака екип, който обичаш и клиенти, за които би се раздавал на 150%. И накрая на деня, когато заключваш вратата, да изпитваш удовлетворение от работния си ден, това е единствената звезда, заради която си струва да се бориш.“


Повече чуйте в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Централният мостик в Слънчев бряг ще свети в бяло, зелено и червено

По случай Националния празник на България – 3 март, един от символите на Слънчев бряг – централният мостик, ще бъде осветен в цветовете на българския трибагреник. Това съобщиха от държавното акционерно дружество в курорта. Мостикът в най-големия курортен комплекс в България в момента се ремонтира, като вече са подменени парапетите, осветителните тела..

публикувано на 02.03.25 в 14:30

В Природонаучния музей предлагат бижута със седеф

Бижута със седеф предлагат в Природонаучния музей в Бургас. Там ще откриете интересна колекция от брошки, медальони и гривни. Преливащите цветове и интересните фигурки ще ви впечатлят.  Освен това според вярванията, седефът носи спокойствие, хармония и намалява стреса. Тези бижута определено са интересен и красив подарък за всяка жена,..

публикувано на 02.03.25 в 14:00

Ирина Флорин: Мечтая за нови хитове и големи концерти

Ирина Флорин не спира да твори и след сингъла си "Магия", който представи на рождения си ден през февруари, планира поне още един през тази година. Тя сподели, че през миналата година е имала близо 30 концерта и е много щастлива от срещите си с публиката.    Певицата има издадени осем албума. Кариерата й започна през 90 години на миналия век...

публикувано на 02.03.25 в 13:30

Белият кукер и дружината му ще обходят село Стоилово

Днес, 2 март на Сирни Заговезни в малкотърновското село Стоилово ще бъде пресъздаден обичаят за Белия кукер. Той е единствен по рода си. Бял кукер, или кукер без маска, има само в Странджа.  "Обичаят Кукеровден е свързан с вярата, че осигурява плодородие и изобилие!", припомнят от кметското наместничество в селото и канят да отпразнуваме традицията на..

публикувано на 02.03.25 в 08:00

Сирни Заговезни е! Време за кукери, хамкане и прошка

Сирни Заговезни е седем седмици преди Великден. Тази година празника се пада на 2 март, неделя. Вечерта на празника се заговява в кръга на близкородствени семейства. До самата вечеря трябва да завърши обичаят „прошка”- по-младите целуват ръка на по-старите и искат и получават прошка за извършени грешки и обиди. По традиция за тържествената трапеза се..

публикувано на 02.03.25 в 07:30

Деца ще украсят с мартеници парка в комплекс "Изгрев"

Народно читалище „Изгрев 1909” организира украсяването с мартеници на парка в комплекс "Изгрев". Инициативата е под наслов „Децата и мартениците” и съчетава в себе си традиция и съвременност.  По идея на читалището и с подкрепата на училищата и детските градини в района, в творчески работилници бяха изработени големи мартеници, с които ще бъдат..

публикувано на 28.02.25 в 08:30

Маскарадният фестивал "Кукерландия" започва в Ямбол

26-то издание на маскарадния фестивал "Кукерландия" започва в Ямбол. В програмата са включени карнавални дефилета, концерти и фотоизложби. Организатори на празника са общините Ямбол и Тунджа. Програмата за първия ден включва фолклорен празник „Аз съм кукерче!", в който деца от Ямбол ще пресъздадат характерните за региона ритуали в..

публикувано на 27.02.25 в 11:00