Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Цончо Ганев: Само в Бургас са предвидени терени за АМ „Черно море“

Община Бургас е преприела стъпки за реализирането на АМ „Черно море“. Това каза за БНР-Бургас депутатът от „Възраждане“ Цончо Ганев, след проведена среща с кмета Димитър Николов. Това беше една от основните теми, които дискутирахме, коментира Ганев:

„Тук интересният момент и факт, който на мен ми направи изключително добро впечатление и това е нещо, което, за разлика от Община Бургас, нито една друга община, през която трябва да минава АМ „Черно море“ не е направила. Това е фактът, че Община Бургас, на нейна територия, е предвидила трасето, от където да минава. Не се допуска в момента там да се извършват строежи под каквато и да е била форма“, коментира депутатът.

Обратното би означавало дълги отчуждителни процедури, които биха забавили бъдещия строеж, посочи Цончо Ганев.

Депутатът посочи, че друга тема, по която е дискутирано, е развитието на  пристанищата в Бургас и Варна. Това трябва да бъде държавна политика и този въпрос беше неглижиран досега, посочва той:

„За разлика от България, в Румъния, едно малко пристанище, каквото беше в Констанца, в момента то има капацитет в пъти по-голям не само от Бургас и от Варна. Взети заедно, Бургас и Варна, могат да обслужват и обслужват в пъти по-малко товари. Това е държавна политика. За съжаление, през годините ГЕРБ не го направиха, а в момента няма абсолютно нищо, което да е заложено от сегашното правителство“, посочи той.  

В двете пристанища трябва да се инвестира, за да изпълняват нормалните си функции, коментира Цончо Ганев.

Интервю с него можете да чуете в прикачения файл.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йотова: Притеснена съм относно преместването на бежанците

Имаме притеснения относно ситуацията с украинските бежанци, коментира в Созопол вицепрезидентът Илияна Йотова. Получаваме жалби от граждани, които искат да ползват базите за почивка, добави тя. Президентът ще реши дали да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради Северна Македония. Така коментира призива на премиера в тази..

публикувано на 21.05.22 в 16:01
Георги Георгиев

Нов съветник положи клетва в Общинския съвет в Бургас (обновена)

Нов общински съветник положи клетва днес. Георги Георгиев е от квотата на БСП за България. Той зае мястото на напусналия Йордан Георгиев, който влезе в управителния съвет на Югоизточно държавно предприятие - Сливен. До момента общинските съветници приеха новите преференциални цени на стикери за платено паркиране в синята и зелена зона в града..

обновено на 17.05.22 в 12:17

Петър Москов: Незабавно да започне проучване на собствените ни залежи от природен газ

В контекста на войната с Украйна България първо трябва да се осигури енергийната сигурност  на страната чрез внос на енергоносители, различни от сегашния внос от Русия и то по стабилен и прогнозируем начин. Незабавно да се започне проучване и експлоатация на собствените залежи от природен газ, които според международните проучвания при настоящото..

публикувано на 15.05.22 в 15:01

Петър Кънев: Пада акцизът върху някои от горивата, вдига се върху цигарите

"Предстои да бъде прието вдигане на прага за регистрация по ДДС, но от 1 януари 2023 година. Акцизът върху някои от горивата ще се премахне – за пропан-бутан, метан за колите. Ще се намали ДДС от 20% на 9% на някои от горивата. На коалиционен съвет ще се разгледа идеята за пенсиите – от 1 юли да се продължи изплащането на 60-те лева към пенсиите или да..

обновено на 15.05.22 в 13:13

Кирил Петков: Договорени са газови доставки за страната ни

В рамките на посещението си в САЩ премиерът Кирил Петков се е срещнал и разговарял с вицепрезидента Камала Харис. "Потвърдихме стратегическо партньорство между България и САЩ и ангажимента си за диверсификация на енергийните доставки. Ще работим за задълбочаване на сътрудничеството в интерес на двете страни- за постигане на газова независимост за..

публикувано на 11.05.22 в 09:46

„Възраждане“ – на протест срещу решението за помощ на Украйна

Активисти и симпатизанти на „Възраждане“ излязоха на импровизиран протест пред сградата на областната администрация в Бургас. Около 30-ина души се обявиха против днешното решение на парламента за оказване на помощ на Украйна. България ще ремонтира украинска военна техника, реши Народното събрание Звезделина Каравелова посочи, че..

публикувано на 04.05.22 в 18:48

Народното събрание ще обсъжда дали да предоставим военна помощ на Украйна

Започва новата парламентарна сесия след великденската ваканция на депутатите. Очаква се народните представители да проведат две заседания редовно от 9 часа и извънредно от 15.30 часа, като във второто са предвидени обсъждания по темите за спрените газови доставки за България от Русия и предоставянето на военна помощ за Украйна. Новата сесия на..

публикувано на 04.05.22 в 08:31