Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

In memoriam:

Жива Кюлджиева написа текстовете на 1500 златни шлагера

Документалната лента за нея ще бъде показана в програмата на "София филм фест"

3
Снимка: Архив/Петър Гайтанджиев


„Обичам мелодичната песен, която без дидактика да ти внуши добродетел, едно хубаво чувство към хората, поклон към природата, така че в моите песни най-много се радвам, че е имало добър синхрон между текст и музика, които са стоплили сърцата на много хора!“ Думите са на Жива Кюлджиева по повод обявяването й за почетен гражданин на Бургас през 2016-та година. Припомняме си ги дни след нейната смърт-на предела между старта и новата година като че ли не можахме да отдадем дължимото на тази толкова талантлива и интересна жена, оставила трайна следа в българската популярна музика.

Новината за кончината й съобщи в профила си във Инстаграм Йорданка Христова. Нейната песен „Тъмночервена роза“ е създадена по текст на Жива Кюлджиева.

Името й е свързано с най-големите хитове на българската попмузика. По нейни текстове са направени 1 500 от златните шлагери, изпълнени от Мустафа Чаушев, Маргарита Хранова, Йорданка Христова, Паша Христова, Лили Иванова, Кирил Маричков, Христо Кидиков, Жан Шейтанов, Емил Димитров, Мими Иванова, Развигор Попов, Мая Нешкова. В онези години изпълнителите често прибягват към кавър версии на чужди хитове. Благодарение на стиховете на Жива Кюлджиева десетки популярни на Запад шлагери успяват да прескочат Желязната завеса, за да стигнат до родната публика. Част от звездите споделят за работата си с нея в документалната лента „Жива Кюлджиева - свят, прегръщам те с песен”. Режисьор и сценарист на продукцията е Петър Гайтанджиев:

„Жива Кюлджиева е една прекрасна личност, много богата на култура и на духовност. Това е формирано от семейството й. Веднага намерихме общ език. Тя създава аура около себе си. Тя успя да види филма, много го хареса, с нея има няколко интервюта за начина по който се създава нейното творчество, темите, които я вълнуват.  Успяхме да разговаряме и с най-близките й хора.“

Филмът ще бъде показан в програмата на предстоящия „София филм фест“ в селекцията за неигрални филми „Златния ритон“. Ще бъде излъчен и по БНТ.

Жива Кюлджиева е родена в Бургас през 1932 г. в семейството на зъболекаря Богдан Брайков. Произхожда от известен български род, от който е и поетът Христо Ботев. По професия е рентгенов лаборант, но покрай съпруга си професионалния музикант Никола Кюлджиев, по-късно и редактор в „Балкантон“ влиза в „бранша“ и десетилетия наред става един от най-търсените текстописци у нас.

 Поетесата е удостоена с множество награди, в това число от конкурсите „Бургас и морето”, „Море и спомени”- Варна, „Златен кестен”- Петрич, „Златна лира” от Съюза на българските музикални и танцови дейци за изключителен принос за развитието на съвременната българска музика.

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаски журналист с първа изложба в Созопол

„Спонтанно“ е името на първата изложба на журналиста Дияна Бедросян. Над 20 картини ще бъдат изложени от днес до 22 август в Историческия музей на Созопол. Изложбата, в която са включени творби графика и живопис, ще бъде открита от 18.00 часа днес пред сградата на Музея в непосредствена близост до Античния театър в стария град.  „Ако се запитаме, кое  е..

публикувано на 12.08.24 в 15:39

Заключителна гала на участниците в балетната академия "Ваганова"

Бургас е домакин за трети път на лятното училище на световната балетна академия “Ваганова”.  На 17 Август бургаската публика ще може да види постиженията на участниците в академията в заключителна гала. Тя ще бъде в зрителната зала на НХК от 19.00 ч. с вход свободен! Международната танцова организация Russian Masters Ballet, която представлява..

публикувано на 12.08.24 в 15:35

Започна Националният литературен конкурс "Морето!"

Сдружение „Лумен” обяви деветото издание на Националния литературен конкурс „МОРЕТО!”.  Конкурсът е за кратки и непубликувани произведения на морска тема. Той е отворен за автори от цялата страна, навършили 18 години. Участниците могат да изпращат текстовете си (проза – 1 разказ с обем до 5 стандартни машинописни страници (1800 знака на страница),..

публикувано на 12.08.24 в 15:04

Премиера на комедията „Молба за напускане“ в Летния театър на Бургас

В Бургас ще се играе сатиричната комедия „Молба за напускане“, която ще бъде показана премиерно на сцената на Летния театър на 15 август. Автор на пиесата е Алексей Клас, режисьор е Богдан Петканин, а актьорският състав включва звездите: Руслан Мъйнов, Петьо Петков - Шайбата, Филип Буков, Антоан Петров, Силвестър Силвестров, Петър Данов. Вдъхновена от..

публикувано на 12.08.24 в 13:54

БНР Бургас с номинация за наградите „ПроКултура"

БНР Бургас е сред номинираните за националните награди „ПроКултура". Те се връчват  за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура. Наградите са в няколко категории: „Държавен културен институт“, „Общински културен институт“, „Културна организация“, „Читалище“, „Община“, „Училище“, „Детска градина“, „Гражданска организация“,..

обновено на 12.08.24 в 10:41

Представят "Графиня Марица" в Летния театър на Бургас

Оперетата "Графиня Марица" от унгарския композитор Имре Калман ще бъде представена в Бургас. Това е красива приказка за любовта, тя ще ви потопи в атмосферата на Унгария в началото на миналия век. Публиката ще види много вихрени танци, темпераментен чардаш, артистично майсторство и сценичен блясък , каза сопраното Добрина Икономова, водещ..

публикувано на 12.08.24 в 09:10

Представят „Сигнал Symphonic“ в Летния театър на Бургас

Концерт - спектакълът „ Сигнал Symphonic“  гостува на Летния театър в Бургас. Събитието е на 11 август, неделя. Заедно с  Русенската филхармония,  музикантите от група "Сигнал" начело с Данчо Караджов, очакват всички фенове на качествената и обичана българска музика, за да й разкажат своята вълнуваща 45-годишна рок приказка...

публикувано на 11.08.24 в 10:00