Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Невен Каравасилев: До неделя продължава груповият лов на дива свиня

Нужен е изцяло нов Закон за горите и за лова, който да регламентира местообитанията на дивеча

архив
Снимка: ЛРС



Ловците на бургаското сдружение „Лебед“ бяха основно унищожители на хищници през последната година. Така обясни слабия ловен сезон, ръководителят на сдружението Невен Каравасилев. Той е категоричен, че е нужен изцяло нов закон за лова, който да регламентира местообитанията на дивеча:

„Тази седмица е последна в груповия лов на дива свиня. Както се и очакваше годината приключва с много слаби резултати, като основната причина е африканската чума по дивата свиня, която през миналата година покоси доста  от популацията, други пък мигрираха. Общият брой на отстреляните прасета на територията на сдружението е 17. Дивечът, който е отстрелян е подложен на проби, които показват, че няма наличие на африканска чума. Заболяването беше констатирано пред 2020 година. когато дивечът усети болестта мигрира, затова и при нас имам малко диви свине. Има малко увеличение на елени, сърни, които търпят страхотни загуби заради от увеличената популация на вълци. 

Топло е времето, няма ги гъските, които традиционно идваха при нас в края на декември, по Коледа или Нова година, но при това топло време едва ли ще има миграция. 

Ловците на сдружението тази година се превърнаха в унищожители на хищници, осъществяват мониторинг по наличието на африканска чума, на птичи грип и умрели птици. Изпълняваме си задачите, но и сезонът приключва като твърде слаб откъм полезен дивеч, но за сметка на това с чакалите сме много напред. Надявам се до края на февруари, когато ще приключи ловът на този вид дивеч да надхвърлим бройката от 2000 чакала. 

Имаме нужда от изцяло нов Закон за лова. Няколко пъти се отменя преразглеждането на този закон, защото има по-важни неща - хоата оцеляват, пандемия има, цените на тока, на газа се покачват. Ние сме оставени за най-накрая, но се надявам да не е твърде късно. От изключителна важност е да се преразгледат законите за горите и за лова, като те трябва да бъдат хармонизирани с ловното, с европейското и екологичното законодателство. Това го казвам, защото основната причина за намаляването на дивеча у нас са не ловците, на бракониерите или други фактори, а унищожаването на местообитанията на дивеча. Няма местообитания, няма дивеч.

Все по-честите са и конфликтите с граждани, които искат да използват полските пространства за разходки след природата. Това е друг проблем за нас, защото ние се грижим за дивеча, платили сме всички държавни такси и в един момент по време на лов се оказва, че има нерегламентирано хора на пикник във въпросните ловни стопанства", допълни Невен Каравасилев за нуждата от законодателни промени. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
От днес

Лятна автобусна линия вече свързва "Меден рудник" с Крайморие

Лятна автобусна линия свързва от днес  жилищен комплекс "Меден рудник" с квартал Крайморие, съобщи "Бургасбус". Автобус 17А се обслужва само в събота и неделя. Маршрутът му от "Меден рудник" е: ул. “Въстаническа” – бул. “Захари Стоянов” – ул. „”Александър Георгиев Коджакафалията” – ул. “Петрова нива” – ул. “Апостол Войвода” – бул. “Захари Стоянов”..

публикувано на 13.07.24 в 11:37

Катастрофа край Крайморие, осем са ранените (ОБНОВЕНА)

Осем са пострадалите откарани в “Шокова зала” към УМБАЛ - Бургас в резултат на катастрофата, възникнала по пътя Созопол - Бургас, непосредствено след пътен възел “Крайморие”, съобщиха от полицията. Пътният инцидент е възникнал около 19.45 ч. При неустановени до момента причини се е стигнало до сблъсък между микробус “Мерцедес” , управляван от 41..

публикувано на 12.07.24 в 21:05
Снимката  илюстративна

Горят сухи треви и храсти между елховските села Гранитово и Мелница (ОБНОВЕНА)

Разпространението на пожара между елховските села Гранитово и Мелница е ограничено към населените места, но борбата с огъня продължава. На мястото са пет противопожарни автомобила и 20 огнеборци. Включени са и гранични и горски служители В утрешния ден в потушаването ще се включат военни и тежка верижна техника. Над 1000 декара сухи треви и храсти..

публикувано на 12.07.24 в 20:47

В Болярово продължава жътвата на пшеницата

Жътвената кампания в Община Болярово при ечемика е приключила при среден добив 520 кг от декар, съобщиха от администрацията. Жътвата на пшеницата продължава. Пожънати са 65 000 декара, при среден добив 520 кг/декар. Неприбраната реколта от пшеница е 10 %. От засятата рапица в регион Болярово -18 083 декара са пожънати 12 000, при среден добив 220..

публикувано на 12.07.24 в 16:47

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение за изграждането на етажен паркинг

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение в анкетата на Община Бургас за изграждането на етажни паркинги там. В допитването са участвали 1686 души, близо 11 % от регистрираните по настоящ адрес лица в жилищния комплекс към 2024 г. Проучването е направено чрез лични интервюта и онлайн разпространена анкетна форма.  От..

публикувано на 12.07.24 в 16:28

Напредва ремонтът на Дюлинския проход

Напредва основният ремонт на 34 км от път III-906 през Дюлинския проход. Реконструкцията на участъка от Старо Оряхово до Гюльовца стартира в средата на месец май т. г. Пътната отсечка е важна за Черноморието, защото свързва области Варна и Бургас и е алтернативен маршрут на Обзорския и Айтоския проход. В момента на обекта се извършват земни работи,..

публикувано на 12.07.24 в 16:22

„Напоителни системи“ разработи е-Регистър на поливните площи

„Напоителни системи“ разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България. Той създава възможност за бърз и лесен достъп до справка за услуга, извършвана от Дружеството. С него ще се поддържа дигитализирана база данни за размера на площите за поливане и водоизточника, чрез който се осигуряват водните маси. Регистърът е съобразен с..

публикувано на 12.07.24 в 15:50