Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помощи de minimis и за производителите на рибни продукти

Снимката е илюстративна.
Снимка: БГНЕС


Предвижда се държавата да подпомогне производителите на рибни продукти с помощи de minimis за 2022 г. За това настояват и от Асоциацията БГ ФИШ. Причината са увеличените цени на електроенергията и на фуража.

За да получат помощта производителите трябва да отговарят на определени условия. До 20 януари те трябва да изпратят попълнени таблици с информация за своите разходи за електроенергия, фуражи, производство на риба, за заплати и осигуровки. След това те ще бъдат предоставени на Министерството на земеделието и храните и държавата ще определи какви точно средства ще бъдат отпуснати за сектора.

В момента в риборазвъждането се наблюдава драстичен скок на цените на фуражите, а някои банки вече започват да предлагат и кредити за това, обясни председателят на Асоциацията БГ ФИШ Йордан Господинов. „Драстично се повиши цената на фуража и предстои от следващия месец според банкерите още увеличения на база на борсовите цени, световните, защото ние не можем да влияем нито на пшеницата, нито на слънчогледа, на соята. Това са добавки и основни компоненти за фуражите. Транспортните разходи за фуражите също растат. Фуражите се произвеждат също с електроенергия. Това е едното от перата, които силно ни притесняват. Ние рибата, която сме я заложили не можем да спрем да я храним, т.е. трябва да продължим да купуваме фуражи. Второто – електроенергията. Рибата е единствената храна, която се замразява дълбоко, шоково и се съхранява при -21 градуса. Това е свързано с много разход на електроенергия“, поясни той.

Господинов допълни, че след поредица от разговори с Министерството на земеделието и храните е изготвена таблица, в която иска да бъде попълнена информация за разходите за фураж на едно стопанство. „Това е един измерител, който може да бъде компенсиран, защото фуражът е закупен с фактури. Не може да е закупен 10 000 тона фураж, а да е отгледан примерно 1000 тона риба, защото коефициентът е приблизително 1 към 1. Има таблици, по които се изчислява колко фураж е закупен, колко е изразходван, а не да е препродаден и същевременно колко риба е произведена и продадена през системите, които гарантират плащане на данъци и прозрачност. Ние настояваме за помощ de minimis  и тя да бъде дадена на базата на изхранен фураж/произведено количество риба. На произведено количество риба няма как да се плати, защото това ще бъде в нарушение на европейското законодателство“, обясни той.

Очаква се схемата да бъде реализирана още в първото полугодие, допълват от Асоциацията БГ ФИШ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Царево с престижна награда за утвърдена туристическа дестинация

Община Царево е отличена с награда за “Утвърдена дестинация за морски туризъм” на форум в София. Той се организиран от списание “Дестинация България” и е посветен на Световния ден на туризма.   ”Царево е общината по Южното Черноморие с най-дълга брегова ивица, 21 плажа, различни преживявания в Лозенец, Царево, Варвара, Ахтопол, Синеморец и..

публикувано на 27.09.24 в 15:40

Пламен Копчев, Сл.бряг: Това лято имахме по-малко туристи от 2023 година

В Световния ден на туризма се опитахме да разберем какъв е бил сезонът в най-големия ни Черноморски курорт „Слънчев бряг“. По думите на Пламен Копчев, председател на Съюза на собствениците в курорта, още отсега започва подготовката за следващия летен туристически сезон, а този е бил с по-малко туристи от лятото на 2023 година.  „По принцип..

публикувано на 27.09.24 в 14:58

Вход свободен днес за музея на остров Света Анастасия и експозицията на Ченгене скеле

Остров Света Анастасия и културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“ днес посрещат посетители с вход свободен, съобщиха от Община Бургас. Поводът е отбелязването на Световния ден на туризма - 27 септември.  Тази година остров Света Анастасия отбеляза 10 години от обявяването си за туристическа дестинация, а експозиционните къщички „Тайфа“,..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Мартин Дановски

Финансовото министерство подготвя бюджет с дефицит до 3%

Финансовото министерство подготвя бюджет с дефицит до 3% на начислена основа, потвърди зам.-министър Мартин Дановски. Това е ключов показател от критериите по договора от Маастрихт, необходими за влизането на страната ни в еврозоната.  На въпрос на БНР дали вече има яснота по основните параметри на финансовата рамка за догодина като размер на дълга,..

публикувано на 26.09.24 в 16:32
Зам.-министърът на транспорта К.д.п. Живко Петров

За над 2 млн. лева се модернизира пристанището в Бургас

Два милиона лева са вложени в модернизацията на инфраструктурата на терминали „Бургас Изток 2“ и „Бургас Запад“ на пристанището. Проектът е съфинансиран по Механизма за свързване на Европа (МСЕ), сектор „Транспорт.  Това стана ясно на среща в Международния конгресен център с участието на  заместник-министърът на транспорта К.д.п. Живко Петров и кметът..

публикувано на 26.09.24 в 16:09

Увеличиха туристическия данък в община Несебър

Хотелиери и къщи за гости в община Несебър ще плащат по-висок туристически данък. Увеличението е с 20 стотинки на нощувка и бе гласувано от общинския съвет в града. От бранша смятат, че на този етап ставките не трябва да се вдигат.  Общинската администрация първоначално поиска по-драстично поскъпване , но в зала коригира докладната..

обновено на 26.09.24 в 15:08

Форум за социално предприемачество ще се проведе в Бургас

Форум за социално предприемачество и стартиране на собствен бизнес в България ще се проведе утре, 27 септември в Бургас. В него могат да участват  всички български граждани и бежанците, живеещи на територията на страната. Той се организира от Кариерния център на Фондация „Благотворителна католическа организация Каритас Витания” в..

публикувано на 26.09.24 в 12:30