Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бизнесмени изнемогват заради кризата, очакват помощ и от общината

Облекчаване или освобожаване от наем предлага Георги Дракалиев

снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Бургаски бизнесмени очакват помощ от страна на общината заради ковидкризата. Предложението на Георги Дракалиев от ВМРО е тези, които ползват общински обекти, да бъдат частично или напълно облекчени от плащането на наем.

Работим единствено, за да запазим персонала, ресторантьорът Георги Янков, който ползва общинско помещение. Облекчаване от наемите ще ни е в полза, посочи той:

„От 30 г. се занимавам с това. В момента имам 15-16 човека на работа  и ми е много трудно да ги задържа, но все пак мисля за тях от такава гледна точка – всеки има семейства, има разходи, има кредити. Сърце не ми дава да освободя някого от работа, при положение, че всичките са минимум от 10 години при мен. Трябва в моментите, когато ни е трудно и когато имаме нужда от помощ, да ни бъде подадена ръка, за да можем да продължим напред и да бъдем коректни и да си плащаме. Ако ни няма нас – няма какво да вземат“, посочи той.

Посещенията намаляват, а разходите само се увеличават, коментира Георги Янков.

Облекчения за подпомагане на бизнеса, който ползва общински терени в Бургас, предлага общинският съветник Георги Дракалиев. Мерките са насочени към пострадалите от пандемията, посочи той: 

„Първото предложение е всички наематели на общински нежилищни обекти и на такива, които са собственост на общинските търговски дружества, да бъдат освободени от заплащане на наем, ако в този период, от Нова година до края на март, се е наложило да затворят обектите, поради епидимичната обстановка. Второто предложение – ако те са продължили да работят, но имат драстичен спад в оборота, сравнено със съответния месец на 2019 г., да им се направи отстъпка в наемната цена. Ако спадът в оборота е под 50%, да им се направи 20% отстъпка, ако е над 50 – да им се направи 50% отстъпка от наемната цена“, поясни той.

Това трябва да бъде удостоверено с документи, посочва Георги Дракалиев.

Подкрепям мерки за подпомагане на бизнеса в Бургас в настоящата криза, но е необходим анализ. Това коментира общинският съветник от БСП Христо Панайотов. Необходимо е да се види как това ще рефлектира на бъдещия бюджет, посочи социалистът:

„Нещото, което аз като финансист, обръщам внимание е, че трябва да се види как тези предложения ще се отразят на приходната част на бюджета. Нямам представа какво е финансовото изражение на това предложение. Това пък е работа на г-н Стойчев, в качеството му на заместник – кмет по финанси да ни запознае нас, като общински съветници, ако приемем това, което се предлага от колегата Дракалиев, колко ще спаднат приходоизточниците ни“, поясни Панайотов.

Подобно предложение беше оспорвано от областния управител вече, поради липсата на информация как това ще се отрази на бюджета, посочи Христо Панайотов. Личните ми убеждения са, че общината и държавата трябва да помагат на бизнеса, коментира той.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Пинелов сигнализира три министерства за проблем с пристанището в Черноморец

 Проблемите, които причини  пристанището на жителите на град Черноморец,  са представени на вниманието на  министрите на транспорта и съобщенията Николай Събев, на околната среда и водите Борислав Сандов, както и на земеделието д-р Иван Иванов.  Инициативата е на председателя на общински съвет Созопол Георги Пинелов, който миналата..

публикувано на 21.01.22 в 18:19

Тихомир Янакиев сигнализира финансовия министър за високите сметки за ток

Община Созопол сигнализира министъра на финансите и Националното сдружение на Общините в Република България за завишените в пъти размери на фактурите за ел.енергия за последните месеци. Това предизвиква сериозни притеснения в Тихомир Янакиев относно финансовото състояние на Общината за 2022 г. Тя се намира в план за финансово оздравяване, който до..

публикувано на 21.01.22 в 14:27

Заради кризата – скок в търсенето на соларни панели

Завишено търсене на соларни панели отчитат от бизнеса след кризата с цената на електроенергията. 4 пъти са се увеличи поръчките към нас, коментира Атанас Чепъков, търговски директор на бургаска фирма, която работи в този сектор. Покрай затрудненията заради пандемията и увеличеното търсене, има и ограничено предлагане на качествени панели на..

публикувано на 21.01.22 в 12:13
Жечо Станков

Станков: Цената на природния газ може да падне, нужна е помощ за бизнеса

Цената на природния газ може да падне през февруари. Това прогнозира пред БНР-Бургас депутатът от ГЕРБ Жечо Станков. Възможно е да се намали с 15-20%, но това ще стане ясно в края на януари месец, тъй като тя се влияе от динамични фактори, посочи той. Относно цената на електроенергията, Станков коментира, че бизнесът трябва да бъде подпомогнат и..

обновено на 21.01.22 в 08:17

Режим на уличното осветление е въведен в община Болярово

Режим на уличното осветление е въведен в община Болярово, съобщи  кметът Христо Христов. Причината е шоковото поскъпване на електроенергията. В сравнение със септември и октомври, когато сметките бяха около 22 000 лв., последната фактура е за 50 000 лв., коментира Христов. Разчетите показват, че при сегашните цени на електроенергията на общината са..

публикувано на 20.01.22 в 15:02

Пътят от Созопол до Царево ще бъде ремонтиран

Уверенията за реконструкцията на пътния участък   от Созопол до град Царево  идват от МРРБ. Общинският съветник Емил Пейчев припомни проблемите и протестите. Информацията му от министър Гроздан Караджов е, че направлението ще бъде цялостно обновено, а не просто изкърпено, преди сезона. Задвижени са процедурите, свързани с обществените поръчки. От..

публикувано на 19.01.22 в 13:05

Природозащитници срещу изграждането на фотоволтаичен парк в Айтоската планина

Ценни природни местообитания в защитена зона "Айтоска планина" са под заплаха, алармират от коалиция „За да остане природа в България“  По техни данни две фирми са внесли инвестиционно предложение за изграждане на фотоволтаичен парк на територия от 140 хектара   в защитена зона  "Айтоска планина".  Изграждането на фотоволтаични..

публикувано на 19.01.22 в 11:26
Подкасти от БНР