Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Хотелиери и туроператори са за промяна при разпределението на държавната помощ към туристическия бранш

Дни след като бяха отпуснати 30 млн. лева за 2 220 фирми от туристическия бранш, хотелиери от "Златни пясъци" изразиха недоволството си от начина, по който са разпределени парите. Според министерството на туризма безвъзмездните средства се предоставят еднократно и се дават на пропорционален принцип спрямо броя на подадените и допуснати до разглеждане заявления за подпомагане и реализирания оборот без ДДС през 2019 г. Индивидуалният максимален размер на помощта не може да надвишава 20% от този оборот. 

От Съюза на собствениците в Слънчев бряг подкрепиха  колегите си с писмо, което изпратиха до три министерства - на икономиката, на финансите и на туризма. Според председателя на организацията Пламен Копчев:

Ние ги подкрепяме, защото фактите са такива, че тази помощ, която дойде от министерството на туризма в размер на 30 млн. лева не е разпределена правилно за хотелиерите. Един път хотелиерът е инвестирал много, втори път той плаща данъци целогодишно.Разходите са огромни, хотелиерът е най-потърпевш. Искаме да информираме специалисти, финансисти по публични финанси при следващите изчисления да се вземе предвид, че и държавата губи по този начин. Един път се изчислява и се дава на туроператорите, след това се дава на нас. Но на туроператорите оборотът е нашият плюс тяхната комисионна.Това трябва да се изясни и да се види какво може да се направи.

Аз не искам война, не искам да говоря против нашите колеги, но техните разходи с един офис, с по-малко персонал или хоум офис, не отговарят на нашите разходи.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

Няма основание за недоволство, коментира Евелина Пулева. Тя е туроператор, хотелиер и превозвач, заместник-председател на Управителния съвет на Бургаската регионална туристическа камара. Ние сме различни сегменти в отрасъла, които трябва да бъдат финансирани по различен начин.Не трябва да има противопоставяне, а трябва да се стремим към обединение. И тя е убедена, че трябва да има нова формула за изчисление на помощта:

Със сигурност хотелиерите, и аз като хотелиер го казвам, изпитваме много повече трудност по отношение на повишение на тока, това не означава, че трябва да излизаме един срещу друг.

Необходима е нова формула, необходимо е да се отчете кои туроператори наистина имат нужда от помощ. Сега големи комплекси работят, но малки семейни хотелчета наистина изнемогват.От друга страна има туроператори, които реализират чартъри. Те имат приходи, но има такива турагенти, които нямат въобще никакви приходи.

Това е помощ, това не е компенсация, не е стимул.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Пинелов сигнализира три министерства за проблем с пристанището в Черноморец

 Проблемите, които причини  пристанището на жителите на град Черноморец,  са представени на вниманието на  министрите на транспорта и съобщенията Николай Събев, на околната среда и водите Борислав Сандов, както и на земеделието д-р Иван Иванов.  Инициативата е на председателя на общински съвет Созопол Георги Пинелов, който миналата..

публикувано на 21.01.22 в 18:19

Тихомир Янакиев сигнализира финансовия министър за високите сметки за ток

Община Созопол сигнализира министъра на финансите и Националното сдружение на Общините в Република България за завишените в пъти размери на фактурите за ел.енергия за последните месеци. Това предизвиква сериозни притеснения в Тихомир Янакиев относно финансовото състояние на Общината за 2022 г. Тя се намира в план за финансово оздравяване, който до..

публикувано на 21.01.22 в 14:27

Заради кризата – скок в търсенето на соларни панели

Завишено търсене на соларни панели отчитат от бизнеса след кризата с цената на електроенергията. 4 пъти са се увеличи поръчките към нас, коментира Атанас Чепъков, търговски директор на бургаска фирма, която работи в този сектор. Покрай затрудненията заради пандемията и увеличеното търсене, има и ограничено предлагане на качествени панели на..

публикувано на 21.01.22 в 12:13
Жечо Станков

Станков: Цената на природния газ може да падне, нужна е помощ за бизнеса

Цената на природния газ може да падне през февруари. Това прогнозира пред БНР-Бургас депутатът от ГЕРБ Жечо Станков. Възможно е да се намали с 15-20%, но това ще стане ясно в края на януари месец, тъй като тя се влияе от динамични фактори, посочи той. Относно цената на електроенергията, Станков коментира, че бизнесът трябва да бъде подпомогнат и..

обновено на 21.01.22 в 08:17

Режим на уличното осветление е въведен в община Болярово

Режим на уличното осветление е въведен в община Болярово, съобщи  кметът Христо Христов. Причината е шоковото поскъпване на електроенергията. В сравнение със септември и октомври, когато сметките бяха около 22 000 лв., последната фактура е за 50 000 лв., коментира Христов. Разчетите показват, че при сегашните цени на електроенергията на общината са..

публикувано на 20.01.22 в 15:02

Пътят от Созопол до Царево ще бъде ремонтиран

Уверенията за реконструкцията на пътния участък   от Созопол до град Царево  идват от МРРБ. Общинският съветник Емил Пейчев припомни проблемите и протестите. Информацията му от министър Гроздан Караджов е, че направлението ще бъде цялостно обновено, а не просто изкърпено, преди сезона. Задвижени са процедурите, свързани с обществените поръчки. От..

публикувано на 19.01.22 в 13:05

Природозащитници срещу изграждането на фотоволтаичен парк в Айтоската планина

Ценни природни местообитания в защитена зона "Айтоска планина" са под заплаха, алармират от коалиция „За да остане природа в България“  По техни данни две фирми са внесли инвестиционно предложение за изграждане на фотоволтаичен парк на територия от 140 хектара   в защитена зона  "Айтоска планина".  Изграждането на фотоволтаични..

публикувано на 19.01.22 в 11:26
Подкасти от БНР