Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Виктор Божинов, режисьор: Реалист оптимист съм за българското кино

Проектът му за екранизация на "Чамкория" не получи държавна подкрепа, "Бягство" влиза в салоните през пролетта

| обновено на 13.01.22 в 18:49
Снимка: Facebook/Виктор Божинов


„Чамкория“ е изключително сложен проект, той няма как да се състои без държавна подкрепа. Това каза в Деня на българското кино пред БНР-Бургас режисьорът Виктор Божинов, чийто филм "Голата истина за група Жигули" оглави класацията на най-гледаните родни ленти за изминалата година. Преди дни стана ясно, че екранизацията по едноименния роман на Милен Русков не получава финансиране от сесията на Националния филмов център. Божинов заяви, че генерално проблемите се крият в Закона за българската филмова индустрия и правилника към него:

„Оказва се, че целта не е да се появяват повече и по-добри български филми на автори и екипи, които по някакъв начин доказват, че могат да правят такива филми, а отново се стига до ситуацията, в която се въртят едни интриги на лобита, скандали, разправии и в крайна сметка стана ясно, че този набързо приет закон под натиск просто няма да проработи, така както предупреждаваха голяма част от колегите.“

Филмовият център се оказа в една ситуация на променящо се законодателство, а техният административен капацитет и обема работа, които могат да извършат са доста по-малки от тази отговорност, която им се хвърли с промените в закона, допълни Божинов. Той уточни, че е възможно „Чамкория“ да кандидатства и на следваща сесия:

Но с оглед на така развиващите се отношения и проблеми, се очертава, според мен, поредна нулева година за българското кино. Миналата беше такава и ние се оказваме в ситуацията, в която в пандемия всички европейски държави оказват помощ за авторите, за хората, които създават култура, а България не само, че не подпомага по никакъв начин, а дори за миналата година бюджета за кино ¾ беше върнат в държавния бюджет именно поради невъзможност на НФЦ административно да организира и създаде работеща процедура, защото закона и правилника просто не позволяват такова нещо.“

Божинов съобщи, че филмът му „Бягство“ ще влезе в кината в ранната или късната пролет в зависимост от ковид ситуацията. Оператор е Антон Бакарски, а сценарият е дело на Деляна Манева.

„Реалист оптимист съм за българското кино. То показа, че може да стои сериозно в киносалоните в България, от друга страна има достатъчно примери за успешни български филми, които печелят награди по международните фестивали. Балансът между тези две траектории, според мен е най-важен, защото той би увеличил зрителите за втората група филми, т.е ще започне едно преливане на публики.“

Така ще се изгради зрителски вкус, убеден е Божинов.

Тази седмица излезе решението от сесията на Националния филмов център затова кои филми ще получат държавна субсидия. Подадени са 120 проекта. Определени за финансиране са 14 пълнометражни филма, 3 дебюта на режисьори, 14 късометражни филма и 18 проекта за написване на сценарий. Общият лимит на сесията е 12 720 000 лв.

7 проекта са одобрени в категорията „игрални филми с производствен бюджет над 600 000 лева“. Най-много точки е събрал „Морето от неща“ на режисьора на Станислав Тодоров. Две нашумели книги ще се превърнат във филми с държавна подкрепа. „Поразените“ по едноименния роман на Теодора Димова, който ще филмира Петър Попзлатев и „Остайница“. С текста на Рене Карабаш се заема Костадин Бонев. „Разлом“ на  професор Георги Дюлгеров също е сред проектите, спечелили субсидия. 

Повече чуйте в звуковия файл.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов киноклас към „София филм фест на брега“ ще се проведе в Бургас

Нов киноклас Бургас  към „София филм фест на брега“ ще се проведе през февруари и март, съобщават от общината . Крайният срок за записване е 31 януари. Зимното издание очаква желаещите да участват от 2 февруари до 25 март. Целта на организаторите е да провокират млади талантливи бургазлии да покажат Бургас през своите очи, да разкажат лични истории..

публикувано на 26.01.22 в 14:10

Антологията "Река от слово" ще бъде представена в Брюксел

Антологията на съвременната и класическа българска литература в превод на английски, френски и немски език "Река от слово" ще бъде представена на 30 януари в Брюксел. Това съобщи съставителят на сборника, автор и преводач Десислава Цветкова, която работи в Еврокомисията. В престижния сборник има и бургаска поезия. В книгата са включени класиците..

публикувано на 26.01.22 в 10:55

Бургазлии и Бойко Кръстанов правят списък на „Всички страхотни неща“

Във времена на пандемия, необщуване, непрекъснато заливащи ни от всякъде новини в тъмни краски и не на последно място неуютна зима, имаме нужда от „Всички страхотни неща“ на света. Поднася ни ги Бойко Кръстанов с едноименния моноспектакъл под режисурата на Владимир Пенев. Представлението в Бургас е на 28 януари, мястото е дома на НХК, а часът 19...

публикувано на 26.01.22 в 09:24

За 28 март се отлага моноспектакълът „Чамкория“

Моноспектакълът „Чамкория“, който трябваше да се играе на 3 февруари в Културен дом НХК в Бургас, ще бъде с нова дата – 28 март. Причината са наложените от здравните власти противоепидемични мерки. Билетите за новата дата ще важат без презаверяване. При желание билети могат да бъдат върнати до 4 февруари, включително, през канала, от който са..

публикувано на 25.01.22 в 16:05

Намаляват наемите на общинските обекти с културни събития

Наемите на общинските обекти, в които се провеждат културни събития ще бъдат намалени. Това реши Общинският съвет в Бургас. Причината са големите загуби, които са регистрирани заради епидемичната обстановка. Предложението се отнася за тези обекти с продажба на билети, които са ограничили дейността си заради противоепидемичните мерки. След..

публикувано на 25.01.22 в 15:12

В четвъртък играят "Сватба със закъснител" в НХК

В четвъртък,  от 19.00 часа в Културен дом НХК представят комедията "Сватба със закъснител". Събитието ще се проведе в съответствие с издадените от здравните власти заповеди за противоепидемични мерки. "Броени минути до сватбата! Да имаше как времето да се върне назад, защото всичко е с главата надолу, следователно - с краката нагоре. Под..

публикувано на 25.01.22 в 12:48

Над 30 творби в литературния конкурс "Любовта e извор"

Наближава финалът на първото издание на националния литературен конкурс "Любовта е извор“. Той продължава до  5 февруари и провокира деца и младежи да пишат по темата. Инициативата е посветена на паметта за Стоян Русев (Дядо Благо) - български учител и писател роден в с. Заберново,  Малкотърновоско. БНР - Бургас е медиен партньор на..

публикувано на 25.01.22 в 09:30
Подкасти от БНР