Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Екскурзоводите очакват помощи от държавата и Европа

Снимка: Министерство на туризма

Среща с представители на организации на екскурзоводи проведе новият министър на туризма Христо Проданов. На нея бяха обсъдени различни   проблеми, които стоят неразрешени, откакто започна ковид пандемията. Един от тях е липсата на държавна помощ към работещите в сектора.

Четирите милиона лева, които бяха обещани на екскурзоводите от бюджета миналата година, не са изплатени, те са загубени, обясни Кристалина Пирева, председател на Югоизточен съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“ – Бургас, която участва в разговорите в министерството. Обсъдена бе възможността да бъде осигурена нова помощ, уточни тя:
Една стотинчица не сме взели по никаква линия.Трябва наново да се кандидатства,през Парламента да се гласува някаква сума евентуално.Министърът се ангажира да направи каквото може. Това, което ни притеснява, че ако тази сума бъде пак по критерии, близки до миналогодишните, то това не ни устройва.Някой погрешно си е мислил, че голямата част от екскурзоводите са самоосигуряващи се лица,което не е така.Всички колеги работят при много различни условия.Един имат друга професия, упражняват екскурзоводско обслужване сезонно с граждански или трудов договор. Има други, които не работят другаде.
В момента се обсъжда и дали е възможно да се кандидатства,и за европейски средства:
Министерството пое ангажимент и ни изпратиха подробна информация по една програма, която върви в момента. Тя е "Запази ме +". По нея би могло някои от колегите да участват. Ние ще разгледаме тези условия. Предстои още една схема за помощ за бранша, в която също би имало евентуално място за екскурзоводите. 
На срещата е бил коментиран и проблемът с нелегалните екскурзоводи, от министерството са обещали съдействие за разрешаването му.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Пинелов сигнализира три министерства за проблем с пристанището в Черноморец

 Проблемите, които причини  пристанището на жителите на град Черноморец,  са представени на вниманието на  министрите на транспорта и съобщенията Николай Събев, на околната среда и водите Борислав Сандов, както и на земеделието д-р Иван Иванов.  Инициативата е на председателя на общински съвет Созопол Георги Пинелов, който миналата..

публикувано на 21.01.22 в 18:19

Тихомир Янакиев сигнализира финансовия министър за високите сметки за ток

Община Созопол сигнализира министъра на финансите и Националното сдружение на Общините в Република България за завишените в пъти размери на фактурите за ел.енергия за последните месеци. Това предизвиква сериозни притеснения в Тихомир Янакиев относно финансовото състояние на Общината за 2022 г. Тя се намира в план за финансово оздравяване, който до..

публикувано на 21.01.22 в 14:27

Заради кризата – скок в търсенето на соларни панели

Завишено търсене на соларни панели отчитат от бизнеса след кризата с цената на електроенергията. 4 пъти са се увеличи поръчките към нас, коментира Атанас Чепъков, търговски директор на бургаска фирма, която работи в този сектор. Покрай затрудненията заради пандемията и увеличеното търсене, има и ограничено предлагане на качествени панели на..

публикувано на 21.01.22 в 12:13
Жечо Станков

Станков: Цената на природния газ може да падне, нужна е помощ за бизнеса

Цената на природния газ може да падне през февруари. Това прогнозира пред БНР-Бургас депутатът от ГЕРБ Жечо Станков. Възможно е да се намали с 15-20%, но това ще стане ясно в края на януари месец, тъй като тя се влияе от динамични фактори, посочи той. Относно цената на електроенергията, Станков коментира, че бизнесът трябва да бъде подпомогнат и..

обновено на 21.01.22 в 08:17

Режим на уличното осветление е въведен в община Болярово

Режим на уличното осветление е въведен в община Болярово, съобщи  кметът Христо Христов. Причината е шоковото поскъпване на електроенергията. В сравнение със септември и октомври, когато сметките бяха около 22 000 лв., последната фактура е за 50 000 лв., коментира Христов. Разчетите показват, че при сегашните цени на електроенергията на общината са..

публикувано на 20.01.22 в 15:02

Пътят от Созопол до Царево ще бъде ремонтиран

Уверенията за реконструкцията на пътния участък   от Созопол до град Царево  идват от МРРБ. Общинският съветник Емил Пейчев припомни проблемите и протестите. Информацията му от министър Гроздан Караджов е, че направлението ще бъде цялостно обновено, а не просто изкърпено, преди сезона. Задвижени са процедурите, свързани с обществените поръчки. От..

публикувано на 19.01.22 в 13:05

Природозащитници срещу изграждането на фотоволтаичен парк в Айтоската планина

Ценни природни местообитания в защитена зона "Айтоска планина" са под заплаха, алармират от коалиция „За да остане природа в България“  По техни данни две фирми са внесли инвестиционно предложение за изграждане на фотоволтаичен парк на територия от 140 хектара   в защитена зона  "Айтоска планина".  Изграждането на фотоволтаични..

публикувано на 19.01.22 в 11:26
Подкасти от БНР