Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екскурзоводите очакват помощи от държавата и Европа

Снимка: Министерство на туризма

Среща с представители на организации на екскурзоводи проведе новият министър на туризма Христо Проданов. На нея бяха обсъдени различни   проблеми, които стоят неразрешени, откакто започна ковид пандемията. Един от тях е липсата на държавна помощ към работещите в сектора.

Четирите милиона лева, които бяха обещани на екскурзоводите от бюджета миналата година, не са изплатени, те са загубени, обясни Кристалина Пирева, председател на Югоизточен съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“ – Бургас, която участва в разговорите в министерството. Обсъдена бе възможността да бъде осигурена нова помощ, уточни тя:
Една стотинчица не сме взели по никаква линия.Трябва наново да се кандидатства,през Парламента да се гласува някаква сума евентуално.Министърът се ангажира да направи каквото може. Това, което ни притеснява, че ако тази сума бъде пак по критерии, близки до миналогодишните, то това не ни устройва.Някой погрешно си е мислил, че голямата част от екскурзоводите са самоосигуряващи се лица,което не е така.Всички колеги работят при много различни условия.Един имат друга професия, упражняват екскурзоводско обслужване сезонно с граждански или трудов договор. Има други, които не работят другаде.
В момента се обсъжда и дали е възможно да се кандидатства,и за европейски средства:
Министерството пое ангажимент и ни изпратиха подробна информация по една програма, която върви в момента. Тя е "Запази ме +". По нея би могло някои от колегите да участват. Ние ще разгледаме тези условия. Предстои още една схема за помощ за бранша, в която също би имало евентуално място за екскурзоводите. 
На срещата е бил коментиран и проблемът с нелегалните екскурзоводи, от министерството са обещали съдействие за разрешаването му.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

За проблем с намирането на кадри, сигнализират и екскурзоводите

За поредна година екскурзоводите сигнализират за проблем с кадрите. Не са много младите хора, които искат да упражняват тази професия.  Това обясни Кристалина Пирева, председател на Югоизточния съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“ - Бургас, в която членуват 120 души. "Основният проблем е, че това е сезонна работа. При нас сезонът е 4-5 месеца. А..

публикувано на 05.07.24 в 13:18

Как да плажуваме край дюни, без да ги унищожим

Как туристите да плажуват край дюни, без да ги унищожат? Отговор на този и други въпроси ще дадат от Българска фондация "Биоразнообразие" тази вечер по време на акция по почистването на Бургаската дюна днес ,  в рамките на която ще поставят и две информационни табели.  "Когато има плажуващи, няма много голям шанс дюната да се развие според..

публикувано на 04.07.24 в 12:59

Проверка установи: Няма инвазия на медузи по българското Черноморие

Висока концентрация на медузи в Черно море показва видео в TikTok с хиляди гледания. Не се уточнява откъде и откога е заснето, но сред хаштаговете на видеото е и #България. Към 25 юни видеото е гледано над 725 900 пъти, споделяно над 10 000 пъти и харесано от близо 36 000 потребители.  Сред коментарите има и въпроси за точното местоположение на..

публикувано на 02.07.24 в 12:41

Лабораторни изследвания показаха, че морската вода в Поморие е чиста

След ветровитото време и мъртвото вълнение последните 5 дни по Южното Черноморие, днес морето се успокои. Лабораторни изследвания на морската вода на плаж Поморие-изток показаха, че тя е чиста. Проби за чистотата на морската вода извършиха от независима лаборатория на плаж Поморие-изток. "Резултатите са чисти. За микробиология по-скоро се взема...

публикувано на 02.07.24 в 12:23

Браншът: Държавата бави пристигането на работници от трети държави

Проблемите на туристическия бранш с работниците от трети страни се оказа, че не се изчерпват само със забавените с месеци визи, които трябваше да издадат консулските ни служби. Цялата процедура по престоя им в страната ни също се оказа минирана от законодателите.  Липсата на синхронизация между действията на българските институции води до..

публикувано на 01.07.24 в 16:25

Ретро уикенд от 5 до 7 юли в Бургас

Ретро уикенд ще предложи Община Бургас в края на седмицата. Поредното тематично събитие ще се проведе в периода 5-7 юли, а програмата му включва ден на китайската култура с много активности, киноложка изложба, Гръцка вечер на остров Света Анастасия, както и интересни събития, свързани с духовността и изкуството на Изтока - тридневното събитие в КЦ..

публикувано на 01.07.24 в 11:24
Сниката е илюстративна

Започва лятната контролна кампания на НАП по Черноморието

Националната агенция за приходите започва лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. В нея ще се включват и командировани фискални инспектори от вътрешността на страната. До края на сезона предстоят над 6 000 проверки на ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони, паркинги и..

публикувано на 01.07.24 в 10:19