Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Общините очакват помощ от държавата заради скъпия ток и газ

Снимката е илюстративна


Очаква се на свое заседание днес Националното сдружение на общините да поиска компенсации от държавата в помощ на местните власти. Причината са повишените им разходи за ток и природен газ. Целта е да се осигури непрекъсваемост на основните публични общински услуги. 

220 процента е скочила сметката за енергоносители на община Карнобат спрямо предходния месец. Прогнозите, според кмета Георги Димитров:

Ако сме били на 120-130 000 лева от януари до май месец, когато е най-тежкия отоплителен сезон, сега очакванията са да станат 700 хиляди“

Отоплението в детските градини и работата на социалния патронаж в града е само на  природен газ, а високата му цена натоварва сметките.

Високите разходи на енергоносителите в домашния социален патронаж дават отражение на цената на храната. Ние готвим за около 500 човека. Тези хора, независимо от добавките, които получават към пенсиите, са много чувствителни към сметките, които им изпращаме в края на месеца за храна“

През ноември общината е получила помощ от 110 лв на мегават, но следващите две месеца подпомагане няма. В подобно положение са и другите общини в страната, посочва Георги Димитров. Като член на УС на националното сдружение на общините  Димитров ще участва в негово заседание днес. Там се очаква да бъде приета позиция с искане за компенсиране на общинските разходи от страна на държавата. 

Повече чуйте в звуковия файл: 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Определиха ресорите на зам.-областните управители на Бургас

Пламен Янев и Тодор Иванов вече встъпиха в длъжност като зам.-областни управители на Бургас. Това стана след заповеди на премиера Кирил Петков. Като зам.-областен управител Тодор Иванов ще отговаря за провеждането на държавната политика в областта на отбраната, транспорта и съобщенията, информационните технологии, културата, енергетиката,..

публикувано на 27.01.22 в 16:21

Намаляват уличното осветление в община Созопол (обновена)

Намаляване на уличното осветление, през стълб въвежда администрацията в Созопол във всички населени места в общината . Ще се ограничи и консумацията на ел енергия във всички общински сгради. Строгите мерки за икономии на ток са заради драстичното повишаване на цената на електроенергията и завишените близо 5 пъти сравнение с 2020 година сметки..

обновено на 27.01.22 в 16:07

"Булевард Демокрация" на 27-ти януари

Темата ни днес е регионална и е свързана с казуса на живущите в небостъргача в к-с "Меден рудник". Те получиха сметки за ток от над 600лв. защото ползват промишлен ток, тъй като сградата е без акт 16 и така вече 8 години. Строителната фирма обяви фалит,  а след това обекта беше поет от синдик,  който ще чуем в предаването. Увеличената цена промишления ток..

публикувано на 27.01.22 в 14:51

Казус – може ли съседи да плащат ток по различни тарифи?

Бургазлия сигнализира за нередност при плащане на сметките за електроенергия. Мъжът твърди, че във фактурите са описани различни стойности на дневните и нощните тарифи за апартаменти в съседен вход. Казусът е от ж. к. „Славейков“, става въпрос за един и същ отчетен период, в един и същи блок. В единия случай, дневната тарифа е..

публикувано на 27.01.22 в 13:10

Занаятчии и художници с базар на ул. „Алеко Константинов“

Базарът на художниците и занаятчиите ще има не само схема, съобразена с цялостната архитектурна визия на пространството, но и свой бранд. Графичната идентичност е възложена на НХА, специалност „Плакат и визуална комуникация“. Студентите имат възможност да изпращат предложения до края на февруари, а жури ще избере най-сполучливата разработка...

публикувано на 27.01.22 в 10:48

В Ямбол ще изхвърлят разделно биоразградими отпадъци в 108 контейнера

В Ямбол започна разпределянето на 108 контейнера, предназначени за разделно събиране на зелени и дървесни биоразградими отпадъци.  С предимство съдове се поставят в близост до паркове и  квартали, в които се извършва селскостопанска дейност.  Седмица след като официално заработи компостиращата инсталация за биоразградими отпадъци край Ямбол започна..

публикувано на 27.01.22 в 09:42

Шест населени места в Бургаско остават без вода днес

Шест населени места остават без вода днес. Поради ремонт на централен водопровод ще бъде спряна водата в Камено, Българово и селата Равнец и Свобода. По същата причина без вода ще е днес и бургаския квартал Ветрен . Заради направа на нови ВиК връзки за два дена – днес и утре прекъсване на водоподаването ще има и в Равда . То ще е за времето от..

публикувано на 27.01.22 в 09:22
Подкасти от БНР