Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Радиомагазинче "Надежда" представя:

Галя Димитрова, която превръща сезоните в сувенири

| обновено на 16.01.22 в 20:12


Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която жените с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни „Радио магазинче Надежда“. Всяка седмица ви срещаме с един от участниците, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.

Галя Димитрова участва в групата с изработването на сезонни сувенири. Тя е майка на Александър, който е роден в края на 6 месец с тегло 0.850 гр. До момента момчето е претърпяло 3 операции - една тук в България, една в Русия и една в Сърбия. Семейството е родом от Димитровград, но заради диагнозата на Алекс и нужната му всекидневна рехабилитация се налага да се преместят в Пловдив. Галя разказва:

„За огромно съжаление освен коварната диагноза Детска церебрална парализа се случи най - страшното Алекс изгуби баща си, когато беше на 4 г. Не беше лесно нито на мен, нито на него. Но след всяка буря изгрява слънце и така в момента има втори баща и по малка сестричка. В момента Алекс е с проходилка, мъчим се да проходим.“

Денят на Галя е организиран около децата –битовите нужди на Алекс, придружава го и на училище, учи заедно с него. Времето за изработването на сувенири е откраднато между всички други ангажименти. С усмивка казва:  

„Когато човек има желание и вдъхновение нещата се получават! Те също имат желание да помагат. Алекс иска да боядисва шишарки, да реже за мартениците.“


От много време Димитрова се занимава с ръчна изработка, предимно участва в базари, с които подпомага рехабилитацията на момчето. Сувенирите й са организирани около големите празници в календара. Сега наред са сърцата с рози за Свети Валентин. С пълна пара върви и подготовката за Баба Марта. Стремежът на всеки в групата е да предложи нещо по-оригинално. Галя залага на орехчета бели и червени като мартеници.

Според сезона прави също Великденски и Коледни венци от вестници, слама и стиропор, украсени със спрейове. За участието си в групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ казва:

Групата ми даде много. Тя промени живота ми, не само моя и на сина ми, но и на много други майки промени цялото ежедневие. Откакто я има групата работим постоянно, а когато хората са доволни от нас, става още по-приятно. Да са живи и здрави админите-шапка им свалям, защото работата по групата е много. Благодарим им за всичко, което правят за нас!“

Повече чуйте в звуковия файл.
Още от нещата, който изработва може да видите на страничката й Ръчна изработка Галя & Алекс
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десислава Парушева превръща скучните шапки в летни капели с цветя

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата  Купи подарък от майка на дете с увреждане . В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания.  В..

публикувано на 14.05.22 в 21:33

Битки между гладиатори и бойна езда - част от атракциите на средновековия събор в Туида

В късноантичната и средновековна крепост „Туида“ в Сливен започна двудневния шести Средновековен събор „Помни славата“. Гладиаторски битки, битки между рицари, бойна езда и възстановки на битки са само част от атракциите по време на фестивала. Тазгодишното издание се посвещава на 40-годишнината от началото на археологическите проучвания на крепостта...

обновено на 14.05.22 в 20:26

В Сливен започна VI Средновековен събор "Помни славата"

Клубове за исторически възстановки, реконструктори и занаятчии от цялата страна, си дават среща в VI Средновековен събор "Помни славата" в Сливен. Тазгодишното издание ще продължи до 15 май на късноантична и средновековна крепост "Туида". Началото бе дадено от зам.-кмета по икономическото развитие инж. Стоян Марков, който от името на кмета Стефан..

публикувано на 14.05.22 в 09:31
Русален Михайлов

Русален Михайлов: Видеото, с което участвам в конкурс е за вярата, защото тя е сила

Бургазлия снимал се в европейски музикални и филмови продукции, участва в конкурс за кратко авторско видео на тема „Пребори страховете си“ . Видеото е озаглавено „Вяра“, снимано е от негов колега видео оператор в продължение на седмица, разказва Русален Михайлов. По думите му, именно вярата е силата, която може да извади човек от трудни..

публикувано на 13.05.22 в 18:13

Уникални бижута от обемна бродерия изработва Ренета Гагова

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата  Купи подарък от майка на дете с увреждане . В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на..

обновено на 08.05.22 в 13:32

Странджа вдъхновява бургазлия да прави крафт бира

Стамен Илиев е бургазлия, който много обича  Странджа планина и именно там, в местността Ковач прави първата си крафт бира още като студент. За нея използва лимец и всички са впечатлени от вкуса. Така Стамен, който е завършил Технология на виното и пивото в Пловдив решава да се занимава със занаятчийска бира. "Свързах се с момчета, които имат малка..

обновено на 07.05.22 в 14:00

Крепостта Русокастро - топ археологически обект с потенциал за развитие на културно-исторически туризъм

Крепостта Русокастро е разположена на скалист хълм, недалеч от село Русокастро в посока село Желязово. Хълмът се вижда отдалеч, защото е сред обработваема земя.  Установено е, че крепостта е изградена през V в. за защита на Византия от аварските нашествия от север. При едно от нашествията тя е разрушена и по-късно възстановена от българите по..

публикувано на 06.05.22 в 11:10