Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Доброто около нас:

СУ "Христо Ботев" - Айтос участва в кампанията "Книги за Братислава"

Само за седмица са събрани над 200 тома книги и помагала

| обновено на 17.01.22 в 09:05Айтоското училище „Христо Ботев“ провежда инициатива за събиране на книги и учебници в полза на българско средно училище със същото име в Братислава, Словакия. Кампанията е обявена от Изпълнителната агенция по горите, БДЗП и се подкрепя от Югоизточно Държавно предприятие-Сливен.

На информация за нея в интернет пространството попада дългогодишната учителка Дида Димитрова, която е преподавател по физика и математика в айтоското учебно заведение и решава да предложи на Училищния съвет да помогнат на училището в Братислава:

„Направи ми впечатление, че и двете училища носят името на Христо Ботев, а кампанията е по проект „Земите и горите на орела“, а Айтос е орловия град. За това предложих да се включим в инициативата. Децата ни винаги са откликвали на благотворителни акции. Само за седмица сме събрали над 200 тома книги! Включват се и родители и учители, като идеята е да помогнем на децата там. Искаме да осъществим контакт с другото училище и да имаме възможност да си сътрудничим в обучението!"  


Училище „Христо Ботев“ в Братислава е едно от най-старите зад граница. Създадено е през 1948 година, като основната му роля е да бъде крепител на българския дух, на културата и традициите в Словакия. В момента в него учат 100 деца, разпределени в паралелки от 1 до 12 клас. Част от малчуганите не са българчета, но по желание на родителите си ще изучават езика ни, като част от задължителната учебна програма.

Дарителската кампания, в която се включва айтоското училище  е под надслов „Дари книга – запази българския дух!“. През тази седмица инициативата приключва и предстои изпращането на събраните книги, учебници и помагала.

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Симеонов

Нови учебни програми за учениците, предстои обществено обсъждане

Учебните програми за учениците предстои да се преработят, като преди това бъдат представени за обществено обсъждане. Това каза за БНР-Бургас депутатът от „Продължаваме промяната“ Христо Симеонов. Това е и един от проблемите, поставени в пилотно проучване, инициирано от него, за образованието в областта: „Съдържанието, което свалихме..

публикувано на 24.05.22 в 16:27

Учителка от Несебър е отличена с грамота "Неофит Рилски" от МОН

Несебър отбеляза 24 май с тържествено награждаване на учители и културни дейци от цялата община и концерт. Събитието се състоя на площад „Жулиета Шишманова“ на сцената пред Центъра за култура и образование „Артиум“, а множество жители присъстваха на празника в чест на създателите на азбуката ни - светите братя Кирил и Методий.  С грамота..

публикувано на 24.05.22 в 15:14

Бургас отбелязва 24 май с шествие

В Бургас след двугодишно прекъсване заради ковид пандемията днес ще има празнично шествие на детски и учебни заведения, и на културните институти, посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност.  Над 6 500 деца и учители ще се включат в шествието, което ще потегли в..

публикувано на 24.05.22 в 07:10

250 студенти от випуск 2022 на БСУ получиха дипломите си

250 студенти от випуск 2022 на Бургаския свободен университет получиха своите дипломи на тържествена церемония в атриума на висшето учебно заведение. Те са от 42 специалности , като най-много са завършилите право и предучилищна и начална педагогика.  „Ние оставаме верни на това да сме Университета на Бургас и Университета на..

публикувано на 23.05.22 в 13:27

Над 700 студенти учат педагогика и филология в университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Над 700 студенти са избрали да учат педагогически специалности и филология в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Това съобщиха от ВУЗ-а в навечерието на празника на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Педагогическите специалности в университета са наследник на богатата история на Учителския институт „Христо Ботев“ в..

публикувано на 23.05.22 в 11:59
БСУ

БСУ връчва днес дипломите на Випуск 2022

Бургаският свободен университет ще връчи днес дипломите на Випуск 2022 на тържествена церемония. Тя ще се състои  в атриума на висшето учебно заведение от 10:00 часа. Веднага след края на церемонията ректорът проф. д-р Милен Балтов ще представи със своя екип програмата и целите на ръководството в новия мандат, както  и партньорството на университета..

публикувано на 23.05.22 в 08:40

Четвърта студентска научна конференция се състоя в Бургас

С представяне на доклади по актуални теми, на много високо равнище, премина Четвъртата студентска научна конференция на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Организатори на форума са Факултет по обществено здраве и здравни грижи, Медицински факултет и Медицински колеж към бургаския ВУЗ. В рамките на ден бяха представени 28 доклада, по които са..

публикувано на 21.05.22 в 13:24