Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Лекари от УМБАЛ Бургас върнаха слуха на жена от Царево

След 40 години глухота майка чу за първи път гласовете на децата си

3
Сийка Ангелова, след кохлеарната имплантация
Снимка: УМБАЛ Бургас

След 40 години, прекарани в тишина, 42-годишна жена от Царево чу гласовете на децата си за първи път.

Сийка Ангелова отново се учи да говори, да разбира как звучат думите, да разпознава обичайните шумове на ежедневието. През май миналата година лекари от УНГ-отделението на УМБАЛ Бургас връщат слуха й с кохлеарна имплантация – операция, при която във вътрешното ухо се вгражда специално устройство.

„Видях д-р Даниел Петков по телевизията, когато тук в Бургас са започнали да правят тази операция. Веднага го потърсих в гугъл, записахме час и дъщеря ми се оперира. Сега сме много, много щастливи, че тя чува“, разказа майката на Сийка – Милка Иванова.

Сийка губи слуха си на 2 години, след прекарана вирусна инфекция. През 80-те години на миналия век възможностите на медицината стигат дотам, че лекарите казват на семейството да се примири – дъщеря им никога няма нито да чува, нито да говори. Записват я в училище за глухи деца в Пловдив. Там се учи да чете, да пише, да чете по устните, за да разбира какво й говорят хората.

Омъжва се млада, ражда три деца. Не чува нито едно от тях, когато плаче – затова била до децата постоянно.

„Имаше инстинкт, не чуваше, но ги разбираше, че плачат“, споделя Милка Иванова. Днес децата са вече големи, но до миналата пролет Сийка не беше чувала гласовете им. Въпреки нейното увреждане, децата й са здрави – всички чуват и говорят прекрасно.

Първата кохлеарна имплантация в света е направена през 1986 г. , а днес тя е единственият шанс на децата, които се раждат напълно глухи, както и на всички останали, на които други методи и слухови апарати не могат да помогнат.

„Включването на апарата е много емоционален момент, особено при децата. Те чуват за първи път, след като досега са живели в абсолютна тишина. Когато включихме апарата на Сийка, тя се просълзи. Но тъй като развитието на слуха и говора й е останало на ниво 2-годишно дете, сега й предстои рехабилитация – все едно тепърва се учи да чува, да говори, да разбира как звучат думите“, обясни д-р Цветелина Григорова от УНГ-отделението на УМБАЛ Бургас. „Например имахме друг пациент, който беше загубил слуха си като възрастен – при него това разбиране и речта се възстановиха много бързо, защото вече ги е имал“, добави тя.

Едно от последните неща в живота, което зарадвало баща й, бил фактът, че дъщеря му вече го чува. Починал от Ковид пет месеца след нейната операция. „Много й се радваше и много ни липсва. Благодарни сме на д-р Петков и на д-р Григорова, както и на всички в отделението“, казват Сийка и майка й.

Кохлеарната имплантация е скъпоструваща процедура – цената на апарата е около 30 000 лева, но в УМБАЛ Бургас се извършва по Здравна каса, която поема стойността му.
В момента заради спирането на плановите операции се съставя листа на чакащите, като на тел: 056 894954 може да се запише всеки, който иска да  установи дали тази процедура е подходяща за него.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Сенем Гюзел, генерален консул на Република Турция в Бургас

Сладоледено шоу и турски кулинарни изкушения на „Флората“ днес (СНИМКИ И ВИДЕО)

„Сладоледът, той е много вкусен, другите сладки баклави сме ги пробвали и знаем вкуса им, много е хубав сладоледът.“ „Другите кулинарни изкушения като кюфтенцата са страхотни“ „По принцип харесвам сладките неща, затова предпочитаме и да пробваме традиционнонните баклави, пробвах и други неща, напомнят ми на нашите бухти, има и такива, които са с..

публикувано на 26.05.22 в 18:05

Кола пропадна след подмяна на тръби в „Меден рудник“

Автомобил пропадна пред блок 412 в бургаския комплекс „Меден рудник“. Инцидентът е станал около 16.15 сигнализираха слушатели на БНР-Бургас. Шофьорът не е пострадал. На колата са нанесени материали щети. Участъкът е отцепен и обезопасен от полицията.  Колата е хлътнала в голяма дупка, която се е отворила в участък, където са сменяни..

публикувано на 26.05.22 в 17:22

Искат поскъпване със 170% на цената на парното и топлата вода в Бургас

Увеличение на цената на парното и топлата вода в Бургас със 170% е поискала местната „Топлофикация“. Заявлението до енергийния регулатор е подадено през април, като в него не са отчетени компенсациите на държавата и новите цени на природния газ .  Реалното поскъпване, според изп. директор на бургаското дружество инж. Христин Илиев,..

публикувано на 26.05.22 в 16:47

Булевард Демокрация на 26-ти май

Темите в предаването днес: Синдикалната федерация на служителите в системата на МВР  подновява протестите в началото на следващия месец. В момента се водят и съвместни разговори с представители на синдикатите на служителите в затворите за общи действия. Подробности  от  Генади Тенев от бургаската синдикална  структура. Регионалната екоинспекция в..

публикувано на 26.05.22 в 14:32

През юни ще има нови полицейски протести

Синдикалната федерация на служителите в МВР  подновява протестите в началото на юни месец. В момента се водят и съвместни разговори с представители на синдикатите на служителите в затворите за общи действия. Фиксирани са две дати, каза за БНР Бургас Генади Тенев от регионалната синдикална  структура: „Бяхме принудени за пореден..

публикувано на 26.05.22 в 14:28
архив

Морската гара в Бургас става буферна зона за украинци

Сградата на Морската гара в Бургас ще бъде пригодена за дневна буферна зона, реши на свое заседание Областният кризисен щаб. В нея украинците ще изчакват транспортирането си до хотели и бази във вътрешността на страната. Досега гарата  беше използвана за Областен кризисен център. На Областния кризисен щаб са обсъдени транспортни схеми за..

публикувано на 26.05.22 в 13:57
Гинка Герова със снимка на нейнитя баба и дядо

100-годишното Сарафово, създадено с мъката на бежанците, празнува юбилей

Преди 100 години, след месеци и години лутания, част от бежанците от Одринска Тракия започват да се заселват в днешното Сарафово. Първо това правят 56 семейства, разказва Гинка Герова, която е родственик на първите заселници и е част от организационния комитет по честването: „Първите семейства се заселват тук, в местността „Соката“. До..

публикувано на 26.05.22 в 13:12