Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари от УМБАЛ Бургас върнаха слуха на жена от Царево

След 40 години глухота майка чу за първи път гласовете на децата си

3
Сийка Ангелова, след кохлеарната имплантация
Снимка: УМБАЛ Бургас

След 40 години, прекарани в тишина, 42-годишна жена от Царево чу гласовете на децата си за първи път.

Сийка Ангелова отново се учи да говори, да разбира как звучат думите, да разпознава обичайните шумове на ежедневието. През май миналата година лекари от УНГ-отделението на УМБАЛ Бургас връщат слуха й с кохлеарна имплантация – операция, при която във вътрешното ухо се вгражда специално устройство.

„Видях д-р Даниел Петков по телевизията, когато тук в Бургас са започнали да правят тази операция. Веднага го потърсих в гугъл, записахме час и дъщеря ми се оперира. Сега сме много, много щастливи, че тя чува“, разказа майката на Сийка – Милка Иванова.

Сийка губи слуха си на 2 години, след прекарана вирусна инфекция. През 80-те години на миналия век възможностите на медицината стигат дотам, че лекарите казват на семейството да се примири – дъщеря им никога няма нито да чува, нито да говори. Записват я в училище за глухи деца в Пловдив. Там се учи да чете, да пише, да чете по устните, за да разбира какво й говорят хората.

Омъжва се млада, ражда три деца. Не чува нито едно от тях, когато плаче – затова била до децата постоянно.

„Имаше инстинкт, не чуваше, но ги разбираше, че плачат“, споделя Милка Иванова. Днес децата са вече големи, но до миналата пролет Сийка не беше чувала гласовете им. Въпреки нейното увреждане, децата й са здрави – всички чуват и говорят прекрасно.

Първата кохлеарна имплантация в света е направена през 1986 г. , а днес тя е единственият шанс на децата, които се раждат напълно глухи, както и на всички останали, на които други методи и слухови апарати не могат да помогнат.

„Включването на апарата е много емоционален момент, особено при децата. Те чуват за първи път, след като досега са живели в абсолютна тишина. Когато включихме апарата на Сийка, тя се просълзи. Но тъй като развитието на слуха и говора й е останало на ниво 2-годишно дете, сега й предстои рехабилитация – все едно тепърва се учи да чува, да говори, да разбира как звучат думите“, обясни д-р Цветелина Григорова от УНГ-отделението на УМБАЛ Бургас. „Например имахме друг пациент, който беше загубил слуха си като възрастен – при него това разбиране и речта се възстановиха много бързо, защото вече ги е имал“, добави тя.

Едно от последните неща в живота, което зарадвало баща й, бил фактът, че дъщеря му вече го чува. Починал от Ковид пет месеца след нейната операция. „Много й се радваше и много ни липсва. Благодарни сме на д-р Петков и на д-р Григорова, както и на всички в отделението“, казват Сийка и майка й.

Кохлеарната имплантация е скъпоструваща процедура – цената на апарата е около 30 000 лева, но в УМБАЛ Бургас се извършва по Здравна каса, която поема стойността му.
В момента заради спирането на плановите операции се съставя листа на чакащите, като на тел: 056 894954 може да се запише всеки, който иска да  установи дали тази процедура е подходяща за него.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Високите атмосферни и водни температури променят живота в Черно море

"Наистина температурите, които наблюдаваме, както на атмосферата, така и на водата, са екстремални през последните години и близки до тропичните. Не е нормално, като проследим през последните години, че организмите са се адаптирали при други условия, това е един вид стрес, който предизвиква физиологични смущения и нерядко смърт при организми, които..

публикувано на 26.08.24 в 16:46

Община Самоков дари дървесина за пострадалите от пожарите във Воден и Крайново

Дарение от фасонирана дървесина за пострадалите от огненото бедствие във Воден и Крайново пристигна днес в община Болярово. Помощта идва  от община Самоков. Доставената дървесина е 28 куб.м., от гласуваните 100 кубика дървен материал за направа на покриви. Дължината на дъските е 2 м., с дебелина 2,5 см. Дарението  е в изпълнение на  решение на..

публикувано на 26.08.24 в 16:39

50-годишна жена загина при катастрофа на входа на Карнобат

50-годишна жена от Клисура е починала при катастрофа на входа на Карнобат откъм Петолъчката малко преди 2 часа този следобед, съобщават от бургаската полиция.   Пътният инцидент, който затвори пътя I-6 София – Бургас в района на Карнобат е между лек автомобил и бус.  Жената е пътувала в колата, а 60-годишният водач на буса е откаран с екип на..

обновено на 26.08.24 в 16:19
архив

Иван Иванов, СЕК: Какъв е наличният обем на язовирите „Камчия“ и „Ясна поляна“

Питане е постъпило в Общински съвет - Бургас  - какъв е наличният обем на язовирите „Камчия“ и „Ясна поляна“. Питането е от Иван Иванов, общински съветник от ПП„Средна европейска класа“ и е от средата на август. Основният мотив е продължителната суша, придружена с високи температури през летните месеци, както и загуби през водопреносната мрежа на ВиК..

публикувано на 26.08.24 в 15:46

Ограничават движението заради Международна колоездачна обиколка

Във връзка с провеждането на 71-вата Международна колоездачна обиколка на България на 27-28 август на територията на област Бургас ще бъде въведена временна организация на движението. Утре около 15:30 ч. участниците в колоездачната обиколка да преминат на територията на област Бургас. Автомобилното движение ще започне да се ограничава..

публикувано на 26.08.24 в 15:21
Снимката е илюстративна.

Предлагат поставяне на паметник на цар Фердинанд I пред Конгресния център в Бургас

Предложение за поставяне на бюст-паметник на цар Фердинанд I на територията на пристанище Бургас е внесено за разглеждане в местния парламент. Докладната записка е на общинския съветник Тодор Ангелов. В мотивите си той посочва, че това ще е знак на признание към усилията на Фердинанд I за модернизация и европеизация на страната ни в края на 19 и..

публикувано на 26.08.24 в 13:21

Бургазлийка с голяма награда от Международен конкурс

Александра Георгиева от Бургас спечели голямата награда на 23-ото издание на Международния конкурс "Речни ноти", който се проведе в Тутракан. Наградата ѝ беше връчена от председателя на журито, композитора Хайгашод Агасян, съобщават организаторите за БТА. Тази година в конкурса участваха над 100 млади изпълнители от цялата страна, Полша, Румъния и..

публикувано на 26.08.24 в 12:58