Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ирен Петрова говори открито за любовта в новелата си "Скъпа Лилит"


„Скъпа Лилит“ е заглавието на новата книга на младата писателка Ирен Петрова, издадена от бургаското издателство "Знаци". Това е любовна новела, която потапя читателя в един диалог между влюбените мъж и жена, пояснява авторката.

"По-скоро на шега започнах диалог между двама души и така в хода на писането, темата за Лилит изскочи сама, което даде и заглавието на книгата, в крайна сметка тя се превърна в централен образ. В началото нямах представа изобщо, че ще стигна до нея. Лилит всъщност е първата жена, която е доста по-интересна от Ева и образът на жената, който описвам в книгата е събирателен образ между жените, които историята познава и една от тях е Лилит".

Ирен Петрова е родена в София. В момента е студентка в Софийски университет "Св. Климент Охридски", специалност "Социална педагогика". Част е от трупата на Театър-лаборатория "Алма Алтер", с която участва на най-различни международни фестивали.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отлага се спектакълът „Министърът женкар"

Спектакълът  „ Министърът женкар" на ДТ „Сава Огнянов“ - Русе се отлага поради технически причини. Това информират от к ултурната организация „Арт Мелпомена“ . Постановката трябваше да се играе на 26 май в Бургас. Очаква се насрочване на нова дата. На 29 май ДТ „Сава Огнянов“ - Русе ще гостува в Културен дом НХК с друга постановка – "Редки..

публикувано на 25.05.22 в 11:27
Ямбол

Откриват в Ямбол Куклено-театралния фестивал "Михаил Лъкатник”

В Ямбол днес се открива 22-рото издание на Куклено-театралния фестивал "Михаил Лъкатник”. В конкурсната програма са включени постановки на седем куклени трупи, ще бъде представен и сборникът с наградени пиеси "Приказна фиеста”.  С карнавално шествие и много веселие ще бъде открит тазгодишният фестивал, обясни директорът на държавния куклен театър..

публикувано на 25.05.22 в 09:18

Започва международният литературен фестивал "Свято слово" в Бургас

Бургас е домакин на Международния литературен фестивал „Свято слово" от  днес до 29 май.  От 2007 година до сега, в месеца на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – морският град посреща творци от славянски страни. След две годишно прекъсване, заради ковид кризата, ето че фестивалът е..

публикувано на 25.05.22 в 09:10

Деси Добрева: "24 май е празник на моята лична идентичност!"

„24 май е празник на моята лична идентичност! Аз съм горда, че съм българка, че пиша и чета на кирилица и, че именно светите братя Кирил и Методий, са тези, които правят достояние кирилицата на толкова много народи,“-това заяви в ефира на БНР-Бургас певицата Деси Добрева, която тази вечер е част от празничната програма на Приморско. Там ще..

публикувано на 24.05.22 в 16:16

Елисавета Ангелова е "Млад художник на годината"

Елисавета Ангелова бе отличена с приза „Млад художник” на Бургас за 2022 година. Заедно с нея бяха номинирани Петя Димитрова и Милена Казакова. Наградата е учредена на името на големия творец Руси Стоянов и по традиция бе връчена от дъщеря му Елица. Церемонията откри Добрин Вътев, председател на „Дружеството на бургаските художници” . Елисавета..

публикувано на 24.05.22 в 14:36

Събират средства за издаване на помагало "Българските светии", ще го раздават на руски и украински деца

Събират се средства за издаване на албум по православна живопис "Българските светии" за украински и руски деца. Идеята е на прот. Стeлиян Кунев, който служи в храм "Св. Пимен Зографски" в Бургас. В храма влизат все повече украинци заедно с децата си, които търсят закрила от военните действия в родината им. Желанието на духовника е..

публикувано на 24.05.22 в 13:00

Сливен празнува с шествие и фолклор

Празничното шествие на ученици от сливенските училища започва в 11 ч. Градската градина до площад „Хаджи Димитър“, където след шествието, около 11,30, ще се проведе тържествената церемония за празника. От 12 часа, също на площада, ще бъдат наградени ученици, носители на награди от национални и международни състезания и конкурси. Тогава на сцената..

публикувано на 24.05.22 в 09:32