Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сливен отбелязва 144 години от своето Освобождение

| обновено на 17.01.22 в 16:58

Сливен днес отбелязва 144 години от Освобождението на града от османско иго. Заради усложняващата се пандемична обстановка нямаше официална церемония в квартал „Клуцохор“, мястото, от което в града са влезли освободителните войски.

Венци и цветя в знак на признателност на мемориалната плоча на пл. „17-ти януари“бяха поднесени от кмета Стефан Радев, Областна управа, общински съветници и представители на политически и граждански организации.  

По повод годишнината от освобождаването на Сливен от Османско владичество кметът Стефан Радев заяви, че днес 144 след събитията предизвикателствата на нашето време са други, но тези моменти от историята ни карат да се замислим над бъдещето.  

"Надявам се много, това с което е известен нашия град, възрожденските традиции, предприемаческия дух, да живее и днес в нашите съграждани и все повече да е проявява и в областта на духовността, и в областта на предприемачеството и икономическото развитие." 

През 1878 година на този ден в Сливен, в местността „Харманите“навлизат основните руски части, които освобождават града. Войските са привествани от населението и лично от болният и полуспяп поет Добри Чинтулов. 


Бележитата годишнина почетоха кметът Стефан Радев, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, зам.-областният управител Димитринка Петкова и граждани. В  памет на загиналите те поднесоха цветя пред морената на пл. „17 януари“ в кв. „Клуцохор“.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 7 000 празнуваха 24 май в Бургас

Над 7 хиляди ученици, учители и дейци на културата се включиха в празнично шествие в Бургас. Бургаското духовенство, представители на читалищата, университетите и културни институции,  40 училища, 23 детски градини и 15 професионални гимназии участваха в празника.  Заместник-кметът с ресор "образование" Йорданка Ананиева заяви: "Винаги на..

публикувано на 24.05.22 в 12:15

Приморско отбелязва днес и празник на града

Приморско отбелязва днес патронния си празник. Честването започва в 10 часа с тържествена литургия в църквата „Свети Свети Кирил и Методий“ в града. Кметът Димитър Германов съобщи: „Оттам официалното тържество, което е на центъра на Приморско – преглед на художествената самодейност; закриването на националната регата;  народни борби, които..

публикувано на 24.05.22 в 08:50

Над 70 творби на деца от Украйна показаха в Бургас

Изложбата ,,Мечтите на децата от Украйна“ беше представена в Културен център „Морско казино“. Събитието постави финал на арт проект, създаден в подкрепа на най-малките, емигрирали от войната и намерили подслон в населените места по Южното ни Черноморие. „В програмата взеха участие повече от 50 деца, които за два месеца нарисуваха повече от..

публикувано на 23.05.22 в 19:01

Над 80 бургаски учители бяха наградени за постигнати успехи

В навечерието на 24 май десетки преподаватели от бургаските детски градини и училища получиха признание за труда си и постигнатите професионални успехи.  По време на официална церемония, която се проведе в Конгресния център до Морска гара, над 80 учители бяха отличени с грамоти от кмета на града Димитър Николов.  "Бургас винаги е бил един от..

публикувано на 23.05.22 в 16:31

Тази вечер започват баловете в Ямбол

От тази вечер започват абитуриентските балове в Ямбол. Сред завършващите са и трима младежи, настанени в Центъра от семеен тип.   И тримата завършват гимназията по туризъм "Алеко Константинов" с профил готварство. Георги и Костадинус са близнаци и живеят в центъра от семеен тип повече от 7 години. Ще търсят работа по специалността си: "Тук..

публикувано на 23.05.22 в 16:04

Кметът на Болярово връчи традиционните награди за 24 май

Кметът Христо Христов връчи традиционните награди на Община Болярово, които се присъждат по случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Официалната церемония се състоя днес. Най-високите отличия на Община Болярово получиха учители и изявени читалищни дейци за техния..

публикувано на 23.05.22 в 15:29

"Булевард Демокрация" - на 23 май

Нещо пак се бъгна, да използвам тази хубава българска дума, системата. Уж всички знаеха, че програмата за настаняване на бежанци срещу 40 лв. на ден свършва в края на месец май, а май никой не очакваше и не беше подготвен. Украинци от хотели ги преместиха в държавни бази, на „Ученически отдих и спорт“, ама ще трябва да ги местят от там, като..

публикувано на 23.05.22 в 14:51